Invitat la dezbaterea „Gazele de şist – Şansă sau dezastru”, prof. dr. Vlad Codrea – care a lucrat timp de cinci ani, între 1981 şi 1986, în zona Banatului – a afirmat că, în opinia sa, regiunea nu este un „El Dorado” al gazelor de şist, eventualele zăcăminte neconvenţionale fiind atât de mici încât nu sunt economic viabile şi, prin urmare, nu vor fi exploatate.
„Eu sunt destul de sceptic că zona Banatului va fi un El Dorado al gazelor de şist. Această interpretare (a existenţei gazelor de şist în zonă – n.r.) este cel puţin bizară, din punctul meu de vedere”, a declarat geologul la dezbaterea moderată de Ioan Savu, unul dintre cei care au participat activ la protestele din Timişoara împotriva exploatării gazelor de şist în judeţul Timiş.
Întrebat ulterior de reporterii www.tion.ro de ce există atunci suspiciunea că în judeţul Timiş se pregătesc exploatări ale gazelor de şist în zone precum Periam, Parţa, Şag sau Buziaş, perimetre concesionate unor companii petroliere, profesorul Vlad Codrea a afirmat că de vină pentru acest lucru este secretomania care înconjoară toate acordurile eliberate de Agenţia Naţională de Resurse Minerale.
„După părerea mea, judeţul Timiş are un potenţial slab pentru gazele de şist şi nu cred că vor fi rezultate spectaculoase la acest capitol care să ducă la o exploatare intensivă a gazului de şist în această parte. Asta este părerea mea personală. Sigur că suspiciuni există şi aceste suspiciuni cred că pornesc de la un deficit de comunicare între societatea largă românească şi organele competente care ar trebui să ne ofere aceste informaţii de o cu totul altă manieră şi cu o mai mare bogăţie în ceea ce priveşte detaliile. De aici cred că pleacă toate aceste reacţii ale populaţiei, justificate de altfel. Admir că, în sfârşit, societatea românească începe să dezvolte un spirit civic care poate ne-a lipsit un număr de ani. Şi aş mai vrea să lămuresc un lucru: nu trebuie protestat împotriva gazului de şist, ci a tehnologiei fracturării hidraulice pe care nici măcar cei din Statele Unite nu o stăpânesc atât de perfect pe cât ar dori să pară”, a explicat profesorul de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj.
În opinia lui, explorările care au loc în ultima perioadă în judeţul Timiş sunt pentru hidrocarburi convenţionale, aceste resurse trebuind să fie exploatate.
„Pot fi căutate hidrocarburi convenţionale, pentru că nu s-a extras tot. Zona aceasta, care ţine de bazinul panonic din punct de vedere geologic, este una în care zăcămintele sunt extrem de disperse, însă de mici dimensiuni. Şi, de aceea, toate aceste societăţi ar putea să caute petrol şi gaz convenţionale. Şi asta nu e un lucru rău, pentru că aceste resurse trebuie în continuare identificate şi exploatate. Este de preferat să scoatem în continuare resurse convenţionale, pentru că implică costuri mai mici, pe de o parte, şi sunt, se pare, mai prietenoase cu mediul decât cele neconvenţionale. Însă, repet, cele convenţionale trebuie să reprezinte o prioritate în continuare şi mi-aş nega propriul statut de geolog dacă aş spune altceva”, a concluzionat prof. dr. Vlad Codrea.
Prezent la întâlnire, Florin Arhire, reprezentantul R9TM şi unul din iniţiatorii protestelor împotriva exploatării gazelor de şist în judeţul Timiş, a declarat, pentru www.tion.ro, că afirmaţiile profesorului de geologie clujean îi determină pe ONG-işti să ceară şi mai răspicat desecretizarea contractelor de concesionare a perimetrelor petroliere.
„În 4 şi 6 aprilie (2014 –n.r.), la un an de la declanşarea protestelor împotriva exploatărilor gazelor de şist prin fracturare hidraulică, noi am bătut cu pumnul în masă. Cred că e necesar să rupem masa! Dacă nu există gaze de şist, ce se mai caută? De ce rămân contractele secrete? Trebuie să punem punct acestei probleme. Cerem contracte deschise, consultarea populaţiei, nu cum vrea nea’ Dragnea. (…) Contractele alocate unor băieţi deştepţi nu sunt în măsură să aducă un răspuns mulţumitor nouă, deoarece noi nu vom avea acces la masa unde ei îşi negociază câştiguri şi atât”, a spus Arhire.
Articole pe aceeaşi temă:
Geolog despre posibilitatea exploatarii gazelor de sist in Timis: O resursa, daca e identificata, e si exploatata
Protest zgomotos impotriva exploatarii gazelor de sist, in Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!