„Preluăm o zonă închisă a Bastionului. Ne propunem ca Bastionul să fie în top trei atracții turistice în Timișoara în 2023. Prima și cea mai importantă se va derula anul acesta, în sensul că am alocat o sumă mare de bani pentru reparații în ceea ce privește Bastionul. Se va repara tot ce înseamnă deck-ul, se va repara acel pavilion din centrul curții, vom schimba tot ce înseamnă plăci de marmură, granit, care s-au degradat. După ce trecem de etapa de reparații avem gândită o parte a aripii bastionului, ce înseamnă partea stângă, cum suntem în curtea interioară, vrem s-o dedicăm culturii. Am și demarat câteva parteneriate cu instituții culturale din subordine și cu facultăți și alte asociații. Le vom aloca spații pentru expoziții”, a explicat Alexandru Proteasa, vicepreședintele CJ Timiș.
„Zonă activă și vie”, pentru HoReCa
Partea dreaptă va fi dedicată relansării HoReca. CJ Timiș vrea activitate în Bastion sâmbăta și duminica, iar în timpul săptămânii acesta să fie deschis până seara.
„Vrem s-o dedicăm HoReca și relansării acestui sector (partea dreaptă a Bastionului – n.r.). Am actualizat prețurile de licitație, condițiile în caietul de sarcini, întrucât acolo am avut chiriași care au întâmpinat niște probleme și au fost foarte nemulțumiți de colaborarea cu CJ Timiș. Sper să ajungă la cât mai multă lume din domeniul Horeca acest mesaj, că în Bastion ne dorim și suntem deschiși să atragem noi investiții și să creăm o zonă activă și vie. Există și un regulament de organizare și funcționare, care va fi supus dezbaterii în plen miercuri. În proiectul de hotărâre am impus un program de funcționare, în sensul în care sâmbătă și duminică să fie deschis obligatoriu tot ce înseamnă fiecare travee, fiecare ușă, să fie deschisă. Impunem un program de luni până vineri, care să acopere până seara.
(…) Dacă mergeți la ora asta în Bastion, o să constatați că cei care funcționează acolo au program de la 8 la 16. După 16 totul este închis. (…) Nu vom mai scoate la licitație și nu vom mai da spații pentru birouri sau pentru depozitare”, a mai completat Proteasa.
Yoga pe acoperiș
Orice parte a Bastionului va fi folosită pentru activități, așa că deasupra, pe acoperiș, se doresc activități sportive asociate cu practica yoga, spun reprezentanții CJ Timiș. De asemenea, există deschidere și spre proiecte propuse de cetățeni.
„Propun și folosirea spațiului de deasupra de Bastion, în partea stângă cum privim din curtea interioară, care este departe de trafic. Vom lăsa să se desfășoare anumite evenimente cu un număr redus de persoane, pentru anumite activități, să spunem sportive. Poate yoga și derivate de genul acesta. Au fost multe solicitări în acest sens și mereu au fost respinse, pentru că nu era un regulament de funcționare. Suntem și pentru alte propuneri în ceea ce privește revitalizarea bastionului, care pot să ne parvină din partea societății civile. Toate acestea suntem convinși că vor duce spre o animare a activității de acolo”, a conchis Proteasa.
Conform regulamentului, vor fi organizate evenimente în intervalul de timp în care să nu fie deranjate locuințele din vecinătatea Bastionului. Se pot organiza festivaluri sau expoziții de artă, lansări de carte sau de produse culinare. Ocazional, vor putea fi organizate activități precum yoga, pilates sau tai chi, pe acoperișul clădirii.
Regulamentul prevede și un orar de funcționare al spațiilor din incinta Bastionului. Astfel, în cazul spațiilor închiriate, programul va începe cel mai devreme la ora 8 și se va încheia maxim la ora 5. În cazul spațiilor utilizate în baza contractelor de administrare/ comodat, programul minim de funcționare, deschis pentru public, este următorul:
- „În ziua de luni a săptămânii, programul de funcționare se stabilește de fiecare utilizator, în funcție de necesitățile acestuia;
- în perioada noiembrie-martie – în zilele de marți-vineri, intervalul orar va fi 12-19;
- în zilele de sâmbătă și duminică, intervalul orar va fi 10-19;
- în perioada aprilie-octombrie – în zilele de marți-vineri, intervalul orar va fi 10-20;
- în zilele de sâmbătă și duminică intervalul orar va fi 10-20”.
Bastionul este împărțit între Consiliul Județean Timiș și Primăria Timișoara. Partea stângă cum se merge spre Punctele Cardinale este a CJT, iar partea dreaptă aparține primăriei.
Bastionul Theresia din Timișoara a fost reabilitat în urmă cu mai bine de 11 ani, cu fonduri europene. Lucrările au început în aprilie 2008 şi au costat aproape 10 milioane de euro, mai bine de jumătate din sumă reprezentând fonduri Phare, restul banilor venind de la bugetul de stat, Consiliul Judeţean Timiş şi Primăria Timişoara. Obiectivul a fost reabilitat în cadrul Programului Phare 2004-2006 Coeziune Economică şi Socială. Inaugurarea a fost amânată în repetate rânduri şi a avut loc, în cele din urmă, în toamna anului 2010. De lucrări s-a ocupat consorţiul J.V. Bennert GmbH & Prowa Contracting and Consulting GmbH.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
Xar merge un yoga pe bastion intr-un oras civilizat, dar in Timisoara nu o sa stea nimeni sa faca yoga in poluarea aia infecta de la cardinale. Asta e epoca Robu.
Ar trebui sa faca banda dedicata pentru autobuz acolo, trebuie drastic redus transportul cu masina in Timisoara deja e tot orasul blocat.
Locul ideal pentru a face yoga este intr-adevar Bastionul. Nu e ca si cum Punctele Cardinale ar fi unul dintre cele mai poluate locuri din oras, unde poluarea este la ea acasa: fonica, noxe etc. Trebuie facute cateva studii de fezabilitate si incepute rapid investitiile, practicantii de yoga abia asteapta. Sa tocam bani, normal, ca de altele nu ducem lipsa. La fel si pentru HoReCa, e o placere sa mananci cu teava de esapament sub nas si cu motoarele turate la ureche. Nu mai spus ca vara se incinge toata platforma aia, cand tu cauti un loc cu umbra si racoare.
ma ia cu durere de cap cand ma gandesc cum or sa mearga pe meleagurile natale oltenii si or sa le spuna nanelor si muicilor ca or facut pilates si yoga la bastion! manageri de multinationale, sefi, practicanti de yoga si pilates
-
te ia cu durere de cap tromboza de la vaccin, debilule.
Băi Preoteasă tu ești cu toate țiglele pe casă vorba aia, confunzi terenurile pe care le-ai vândut pe la mosnita cu bastionul??? Ești sărac în imaginație și debitezi aberații, ce cluburi faci tu acolo când oamenii de la blocurile alea îs și ei mai liniștiți că măcar noaptea se pot odihni …te mai dai și modern sau în trend cu yoga….dute băi băiatule cu oile la loc în mosnita pe câmpurile de pe care ai venit ca ești de tot rasul….asa incompetenți conduc destinele acestui județ și oraș…,
Care va sa zica a venit doamna Dragu, a savurat o inghetata italieneasca pe centru si le-a spus habarnistilor care ne reprezinta ca e frumos Bastionul. Mai penibil de atat nu se poate!!! Cum sa faci yoga in poluarea aia?! Chiar ajungem de rasul tuturor?!
va invita conducerea orasului la cracanarea la liber in sensul giratoriu. doar in romania poti vedea asa ceva. face tare bine la spiritualitate sa stai cracanat oricum si sa te inchini la zei pagani! asta e viitorul acestei tari. indobitocire placuta!
-
Bravo Consiliul Judetean.Bravo Nica. In loc de cultura , facem din nou cluburi intr o locatie istorica.Tu te mai suporti bai Nica?