Fetița de 9 ani a decedat la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, în acest sfârșit de săptămână. Fata a fost internată aproximativ două săptămâni la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, în Secția de Terapie Intensivă, cu insuficiență respiratorie. Sâmbătă, micuța a decedat. A făcut o bronhopneumonie. Fata avea rujeolă și alte afecțiuni. Fata era din comuna Sânandrei.
Acesta este cel de-al 24-lea caz de deces înregistrat în România din cauza rujeolei și cel de-al 8-lea în Timiș
„Este vorba de o fetiță de 9 ani care a fost internată cu rujeolă, bronhopenumonie, insuficiență respiratorie. A decedat în noaptea de vineri spre sâmbătă”, a spus Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase Timișoara.
Fetița avea și sindrom Down. Acum, la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, sunt 25 de persoane internate cu rujeolă.
În România s-au înregistrat 24 de decese din cauza rujeolei – 8 în județul Timiș, 5 în Arad, 5 în Dolj, 3 în Caraș Severin, unul în Călărași, unul în Satu Mare și unul în București.
Virusul rujeolei se răspândește ușor, prin strănut și tuse, ceea ce îi dă o capacitate mare de infecțiozitate, adică de a produce boala. Se consideră că 90% dintre persoanele ne-imune se îmbolnăvesc când vin în contact cu un bolnav. Virusul rujeolei se răspândește și prin obiecte contaminate cu saliva celui bolnav.
Orice spațiu închis și aglomerat (mijloace de transport – avioane, trenuri, metrouri, etc, mall-uri, supermarketuri, restaurante, școli și grădinițe, locuri de joacă) favorizează contaminarea tuturor persoanelor care nu au fost imunizate. În aceste spații, copiii se pot îmbolnăvi mai ușor nu numai de rujeolă, dar și de multe alte boli cu răspândire aerogenă.
Rujeola este o boală infecțioasă ce evoluează cu febră înaltă chiar și 40°C, indispoziție, cefalee (dureri de cap), fotofobie (nu suportă lumina), tuse, dureri în gât, răgușeală, vărsături. Aspectul unui copil cu rujeolă poate fi asemănat cu ”fața de copil care plânge” – îi curge nasul, are ochii roșii, pleoape umflate, lăcrimează. Semnul caracteristic care apare înainte de debutul erupției tegumentare este semnul Koplik – depozite albe, asemănătoare grăunțelor de griș, înconjurate de zone mici roșii, pe partea internă a obrajilor, în dreptul celui de-al doilea molar.
După o incubație de 2-3 săptămâni apare erupția caracteristică măruntă, prima dată pe față și pe trunchi, apoi se întinde până la extremități. O persoană este contagioasă înainte să se știe bolnavă, adică răspândește virușii cu patru zile înainte de a apare erupția, rămâne contagioasă pe tot parcursul erupției și încă 4 zile după dispariția ei.
Nu există un tratament specific, ci doar tratarea simptomatică (a febrei, deshidratării, conjuctivitei, fotosensibilității asociate bolii).
Citiți principiile noastre de moderare aici!