Noul regulament a fost supus dezbaterii publice, marţi, la Primăria Timişoara. Anunţul dat cu o zi înainte de municipalitate nu a atras foarte mulţi timişoreni în sala de consiliu, majoritatea reclamând faptul că nu au avut timp să studieze documentul şi, pe cale de consecinţă, nu au cum să facă propuneri pe marginea acestui subiect.
“Intenţionăm să nominalizăm, de-a lungul timpului, mai multe asemenea zone: Piaţa Unirii şi Piaţa Libertăţii, indiscutabil Piaţa Traian, zona Iosefin sau zona Sinaia, spaţii publice care vor fi marcate, iar de-a lungul timpului vom prioritiza intervenţii”, a declarat şeful Direcţiei de Urbanism, Sorin Ciurariu în timpul dezbaterii publice.
Noul regulament prevede o serie de drepturi, dar şi obligaţii pentru proprietarii de apartamente în clădiri monument istoric, precum şi pentru Primăria Timişoara. Nerespectarea acestor obligaţii poate conduce la amenzi de până la 8.000 de lei, conform legilor în vigoare.
Astfel, proprietarii sunt obligati să asigure paza, să notifice în scris autorităţile locale despre modificări sau descoperiri arheologice, şi chiar să plătească descărcarea arheologică.
De asemenea, timişorenii care locuiesc în clădirile monument istoric din centrul orasului trebuie să să sesizeze Primaria Timisoara în cazul în care imobilul este deteriorat.
Regulamentul prevede și modalitatea prin care clădirile istorice din centru vor fi renovate cu fonduri locale, urmand ca proprietarii să plătească doar o cotă parte, în funcție de venituri, care va fi eșalonată pe o perioadă de 10 ani. Prima clădire care va beneficia de aceste fonduri este cea din Piața Victoriei nr. 1.
Pentru celelate imobile din Piața Victoriei trebuie parcurși mai mulți pași.
“Primarul constată starea imobilului, propune reabilitarea acestuia, se alege o firmă de proiectare care face studiu asupra stării clădirii. Primaria emite în regim de urgență o autorizație de construire, se depune cerere a documentației pentru acordarea contribuției financiare a Primăriei Timișoara, termenul de depunere fiind ultima zi a semestrului I, se întocmește raportul de stare fizică a clădirii de către personalul de specialitate din Primaria Timișoara. (…) Primarul comunică sumele aprobate, se încheie contractul de finanțare, respectiv contractul de cofinanțare”, a explicat primarul Nicolae Robu în timpul dezbaterii publice.
La final, cei care locuiesc în clădiri istorice sunt obligați “să asigure recepția la terminarea lucrărilor, completarea cărții tehnice a construcției și recepția finală după expirarea perioadei de garanție de bună execuție”.
Pe lista Ansamblului urban “Corso” se mai află următoarele monumente istorice: Piața Victoriei nr. 1, nr. 1A, 1B, 2, nr. 3, nr. 4, nr. 5, nr. 6, nr. 7, nr. 8, str. W. Goethe nr. 2, str. N. Paulescu nr. 1 și nr. 2.
Arhitectura Timisoarei, urgente pentru o viitoare Capitala Culturala
Citiți principiile noastre de moderare aici!