Absolvent al Facultăţii de Psihologie din Timişoara, Silviu Predescu este prezent la crime, accidente, furturi şi alte evenimente. Niciunul dintre ele nu este plăcut. Plăcute sunt doar rezultatele muncii sale, pentru că ele îi duc pe poliţişti pe urmele făptaşilor. Fiecare amprentă sau urmă ridicată de Silviu şi de colegii săi are mare importanţă într-un dosar.
De mai bine de un an, Silviu a decis să împartăşească din cunoştinţele acumulate şi a realizat site-ul www.criminalistic.ro. „Spaţiul virtual este alimentat cu informaţii complexe şi de interes comun din domeniul criminalisticii, fiind singurul site de profil din ţară care dezvoltă teme complexe din acest domeniu. Am avut grijă ca dumneavoastră să acumulaţi noi cunoştinţe care să vă fie utile în pregătirea profesională specifică”, scrie Silviu Predescu.
Site-ul nu este dedicat însă doar poliţiştilor, ci tuturor celor curioşi de munca de criminalist, dar şi celor care sunt interesaţi să afle cum se pot apăra de hoţi.
Teoriile comportamentale biologice şi psihologice privind cauzele delincvenţei, armele şi obligaţiile, tipurile de arme albe, noţiunile de „grafică”, „grafie”, „grafoscopie” şi „grafologie” – sunt doar câteva dintre temele abordate pe singurul site de criminalistică din ţară.
Tot de pe site-ul criminalistic.ro aflăm cum ne putem apăra de hoţii din autoturisme. „În ultimii ani, în marile oraşe ale ţării, hoţii s-au specializat în furturi din auto. Fenomenul atinge cote alarmante şi în Timişoara. Zilnic zeci de cetăţeni, posesori de autovehicule, cad pradă acestor infractori, care cu un minim de efort şi un tupeu abject comit astfel de fapte”, afirmă Silviu Predescu. În speranţa de a diminua acest fenomen, el ne explică şi două moduri de operare a hoţilor.
Unul dintre ele este modul de operare nocturn: „Infractorii descoperă autoturisme scumpe, parcate pe străzi neiluminate, în locuri unde nu se circulă. Vizează autoturismul şi pătrund în interiorul acestuia prin spargerea geamului unei portiere sau prin forţarea butucului. Hoţii sustrag de la echipamente de bord (navigaţie auto încorporată, radio-CD-uri etc) până la volane, de obicei cele care au airbag sau comenzi pe volan”, spune Silviu Predescu.
Cel de-al doilea mod este cel de operare pe timp de zi. Aici principalul atu al hoţilor este neglijenţa cetăţenilor, care îşi lasă lucruri de valoare (genţi, telefoane mobile, obiecte de îmbrăcăminte, laptop-uri etc) la vedere, pe scaunele autoturismelor sau podeaua acestora, lucru care atrage atenţia infractorilor. „Din investigarea acestor furturi din auto am concluzionat că infractorii preferă autoturismele parcate pe străzi lăturalnice, de obicei în apropierea unor instituţii bancare, sedii de firme, dar studiază în prealabil terenul care trebuie să fie “curat”, adică fără camere de supraveghere în apropiere. Acţiunea de sustragere a bunurilor din autoturisme prin modul de operare “fulger” durează în medie 5 secunde. Infractorul ocheşte prada, sparge unul din geamurile portierei autoturismului cu ajutorul părţii ceramice a bujiilor, fragmentelor din pastilele de strung diamantate, sau mai nou, chiar cu pastile vidia. De obicei, hoţii lucrează în echipă şi se folosesc de scutere sau autoturisme cu numere străine pentru părăsirea locului faptei. Totodată, să nu credeţi că zonele aglomerate îi sperie pe hoţi. Nu cu mult timp în urmă am efectuat o investigaţie în cazul unui furt din auto, comis chiar în centrul Timişoarei, mai precis în Piaţa Libertăţii, la o oră de vârf”, conchide Silviu Predescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!