Narcis Semeniuc s-a prezentat, marţi dimineaţa, la sediul sucursalei timişorene a băncii de unde a contractat un credit în franci elveţieni, pentru a-şi plăti o parte din rata lunară. Nimic inedit până aici. Doar că el a venit la ghişeu având monede de 10 şi 50 de bani, în total 350 de lei, pentru a cumpăra francii necesari plăţii datoriei la bancă. Gestul său a avut ca scop atragerea atenţiei asupra problemelor cu care se confruntă clienţii ce au credite în această monedă.
El are un credit de 120.000 de franci elveţieni, obţinut pentru achiziţia unui apartament cu patru camere, iar valoarea ratei în lei s-a dublat de la momentul în care a luat creditul, în 2007, şi până acum.
Cu banii adunaţi în pungi, el s-a pus la rând la ghişeu şi i-a oferit casierei monedele adunate. Deşi puţin deranjată, aceasta a luat monedele şi ajutată de colege şi de o maşină de numărat banii, le-a cuantificat.
„S-au comportat foarte bine, nu au reacţionat negativ, au luat banii şi i-au încasat”, a declarat, la ieşirea din bancă, protestatarul.
„Noi dorim să atragem atenţia prin acest gest asupra situaţiei dificile în care am ajuns. Şi aici nu este vorba doar de cei 75.000 de clienţi cu credite în franci elveţieni, ci vorbim şi de familiile acestora sau de giranţi. Cu toţii sunt îngrijoraţi. Trebuie să se ştie că noi ne-am organizat, că există un grup de sprijin pe Facebook, că existăm”, a mai declarat acesta.
El spune că gestul a fost doar un semnal, că toată lumea doreşte să îşi plătească ratele, dar la un curs „normal”. Dacă nu, asemenea proteste inedite vor continua, a mai anunţat Narcis Semeniuc.
Cei cu credite în moneda elveţiană vor protesta la Timişoara şi în stradă, ei obţinând deja de la Primărie o autorizaţie în acest sens, pentru data de 8 februarie.
„Plătesc undeva la 780 de franci… în momentul acesta, eforturile de a plăti le fac în special vânzând diverse lucruri pe care le mai am din perioadele în care o duceam mai bine. Dacă luăm în calcul o conversie, personal am făcut următoarea socoteală: în șapte ani în care am plătit creditul, dacă la suma respectivă adunăm valoarea de piață a apartamentului, ajungem aproape la zero, raportat la valoarea banilor pe care banca mi i-a pus la dispoziție. De aici încolo, practic, discutăm despre profit, după socoteala mea, dar nu sunt prea bun la matematică. De aici încolo, dacă am plăti, presupunând că s-ar ajunge, prin absurd, la cursul istoric de 2,1 lei, suma care s-ar aduna până la finalul celor 25 de ani de credit, dacă am împărți-o la cursul actual al francului, ar rezulta un profit de 62%. Unde este pierderea băncii?”, a declarat Narcis Semeniuc.
Bărbatul spune că, momentan, nu a fost nevoit să vândă apartamentul pentru care a luat creditul în franci elvețieni și speră să nu ajungă în această situație.
„Va fi foarte dificil de plătit mai departe. Foarte mulți dintre colegi deja nu mai pot plăti. Personal, voi face tot posibilul să plătesc, câtă vreme voi putea face acest lucru. Banii i-am folosit pentru achiziția unui apartament, unde locuiam la vremea respectivă. Deocamdată îl mai am, sper să pot să plătesc în continuare, ca să-l mai am”, a mai spus acesta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!