Cunoscut pentru mai multe brevete înregistrate pentru diferite instalaţii care mai de care mai ingenioase, dar mai ales pentru diferite premii obţinute la concursurile de specialitate din România şi străinătate, Remi Rădulescu pune în aceste zile la punct un aparat ingenios care ar putea scăpa reprezentanţii Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă de o problemă cu care se confruntă pe timp de iarnă. Este vorba de celebrii ţurţuri de gheaţă care apar la streşinile caselor şi care „atacă” trecătorii.
„Ideea mi-a venit chiar acasă. La streaşina casei mele se formaseră în urmă cu două ierni mai mulţi ţurţuri. Am venit acasă şi când am trecut pe sub acoperiş un asemenea ţurţur a căzut la mică distanţă de mine. A fost momentul în care am început să mă gândesc la o instalaţie care să rezolve această problemă”, ne-a declarat Demi Rădulescu. A durat doi ani de la scrierea primelor planuri şi până când brevetul a fost admis de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.
Deocamdată noua maşină de tăiat ţurţurii este doar… un grup de piese. „După sărbători vom pune la punct prototipul. Am deja toate componentele necesare, urmează să le asamblez. Există două variante de punere în producţie a instalaţiei. Fie voi colabora cu o altă firmă, fie voi alege să o produc singur. Toată instalaţia are greutatea totală de aproximativ şapte kilograme, este uşor de montat şi de transportat. Este un braţ telescopic, o electrovalvă şi un compresor. Pentru punerea în funcţiune este nevoie doar de curent şi de apă de la robinet”, a continuat Remi Rădulescu.
Dimensiunea maximă a braţului este de 10 metri, dar instalaţia poate fi montată pe orice balcon, ceea ce face extrem de uşoară utilizarea. „Nu mai e nevoie ca pompierii să vină cu tot felul de scări mobile, operaţiunea se poate realiza foarte uşor acum”, a mai declarat Rădulescu. În afară de braţul telescopic instalaţia mai include un compresor şi o electrovalvă – o electrovalvă care i-a dat cele mai mari bătăi de cap inventatorului timişorean, din cauză că nu se găsea în România.
Principiul de funcţionare este extrem de simplu. Apa ajunge la o anumită presiune şi este propulsată prin braţul telescopic spre gheaţa formată. De cele mai multe ori sloiul este tăiat de presiune, dacă nu, în scurt timp va cădea singur având în vedere că în componenţa jetului există şi deja celebra clorură de calciu care „mănâncă” gheaţa.
Ţinta principală a inventatorului pentru noua instalaţie este formată mai ales de municipalităţi, dar şi de reprezentanţii ISU. Preţul nu ar fi unul prea mare, este vorba de 1000 – 1200 de euro, apreciază Remi Rădulescu.
De la detectoare de gaz la instalaţii de produs apă caldă
Remi Rădulescu este de mai mult timp deţinătorul unei instalaţii speciale care îi alimentează casa cu apă caldă. Desigur, producţie proprie. Curtea inventatorului este plină de tot felul de gadget-uri şi instalaţii care pentru profani pot părea doar fiare sudate.
„Am apă caldă timp de trei sfert de an fără să plătesc ceva, de mulţi ani nu sunt nevoit să consum energie pe timp de vară decât dacă e înnorat”, a mai declarat Rădulescu.
Pe lista invenţiilor timişoreanului se află şi un detector de gaze mai special, care şi elimină gazele scăpate şi pericolul de asfixiere, nu doar anunţă proprietarul asupra pericolului. De asemenea, în curtea sa este montată o instalaţie de distilare a apei care foloseşte lumina soarelui, tot deosebită. Aceasta prin faptul că recuperează căldura produsă de captator şi o foloseşte pentru alimentarea unei instalaţii de încălzire.
Citiți principiile noastre de moderare aici!