Premierul Emil Boc şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, s-au aflat sâmbătă la Centrul Regional de Afaceri din Timişoara, unde au avut mai multe întâlniri cu oficialităţile locale şi judeţene, dar şi cu membrii PD-L.
Prima întâlnire a vizat semnarea de către ministrul Dezvoltării, alături de viceprimarul Adrian Orza, a două proiecte pe fonduri europene, pe Axa prioritară 1, Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – Poli urbani de creştere, Programul Operaţional Regional 2007-2013.
„Sunt bucuros să semnez cele două proiecte importante, dintre cele opt depuse, şi profit de prezenţa miniştrilor pentru a le spune că e important să fie rezolvate şi celelalte şase. Parcul Rozelor, o emblemă pentru oraşul nostru, e unul foarte important pentru noi. Sper să se semneze cât mai repede şi celelalte şase, şi sper să rezolvăm şi Bazinul Olimpic”, a declarat viceprimarul Adrian Orza.
În răspuns, ministrul Elena Udrea a declarat: „Suntem aici să semnăm primele contracte din cadrul Axei 1, contracte în valoare totală de peste 11 milioane de lei, urmând ca celelalte depuse la noi să fie evaluate în următoarea perioadă. Până la sfârşitul acestui an sperăm să le avem pe toate”, a afirmat ministrul.
100 de milioane pentru drumuri în… “judeţul Timişoara”
Ministrul Dezvoltării şi Turismului a subliniat că se doreşte accelerarea ritmului de cheltuire a banilor europeni. Emoţionată, Udrea a vorbit despre… judeţul Timişoara.
„În Timiş, pe POR au fost depuse 281 de proiecte pe toate cele cinci axe prioritare şi contractate 48 de proiecte. Orice proiect generează locuri de muncă şi încercăm să impulsionăm cheltuirea banilor europeni cu atât mai mult cu cât bugetul nu e suficient, comparativ cu nevoia de investiţii a României. Vom aloca în judeţul Timişoara (!) 100 de milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor judeţene şi locale. Pe măsura 3.22 se mai regăsesc lucrări de drumuri, apă canal şi infrastructură socială, cămine, creşe, grădiniţe. Săptămâna viitoare se licitează lucrările pentru ridicare de creşe şi grădiniţe. În iulie credem că se va lucra efectiv la reabilitarea de drumuri locale. Credem că sumele pentru Timiş sunt mulţumitoare faţă de nevoia de finanţare pe care proiectele o cer şi sper ca pe viitor să găsim şi alte resurse”, a mai declarat ministrul Elena Udrea.
Boc recomandă parteneriatele public-private
În acelaşi ton, şi premierul Emil Boc a vorbit despre accelerarea absorbţiei fondurilor europene ca despre o prioritate a Guvernului pe care îl conduce.„În România sunt depuse proiecte în valoare de 52,6 miliarde de euro, stăm bine la depunerea de proiecte. În implementare sunt proiecte în valoare 12,5 miliarde de euro. Ce trebuie îmbunătăţit şi accelerat sunt plăţile efective. E nevoie să accelerăm cheltuirea acestor fonduri europene. De aici înainte autorităţile locale sunt responsabile de încadrare în termenele contractuale. Unde există autorităţi performante există şi un grad ridicat de contractare. Fac un apel la autortăţile locale să folosească parteneriatele public-privat, un instrument prin care toată Uniunea Europeană s-a modernizat. Avem legislaţia privind acest parteneriat şi facem apel ca şi autorităţile locale şi judeţene să-şi completeze nevoile de dezvoltare prin acest instrument. Niciodată nu vor fi suficienţi bani de la buget pentru şcoli, hidrocentrale sau altele. De aceea se poate folosit acest instrument”, a declarat Boc.
Ambele proiecte semnate sâmbătă la Timişoara au un termen de implementare de 11 luni. Proiectul de modernizare a Parcului Rozelor are o valoare de 5,6 milioane de lei şi va presupune, între altele, refacerea aleilor pitonale, recondiţionarea mobilierului urban, completarea sistemului de iluminat şi refacerea gazonului din parc, iar cel de-al doilea proiect, de reabilitare a străzii Iancu Văcărescu din Timişoara, pe tronsonul cuprins între bulevardele Regele Carol şi 16 Decembrie 1989, are o valoare de 5,9 milioane de lei, bani cu care se intenţionează refacerea şi îmbunătăţirea condiţiilor de trafic din zonă, amenajarea unor piste pentru biciclete, realizarea de locuri de parcare, intersecţii şi altele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!