“Măsura este necesară pentru că traficanţii de persoane care tranzitează Serbia îşi schimbă rutele, existând probabilitatea să se îndrepte spre România. Gardul ar urma să înceapă de la punctul frontierei dintre Ungaria/Serbia/România şi să continue pe o distanţă rezonabilă dacă presiunea migraţiei se mută spre România”, a explicat şeful diplomaţiei ungare, potrivit Mediafax.
În replică la anunțul făcut de către autoritățile maghiare, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe au declarat că gestul nu este unul corect din punct de vedere politic, în contextul în care ambele state sunt membre ale Uniunii Europene și parteneri strategici.
La finele lunii august, presa maghiară relata că zeci de emigranți care tranzitează Serbia în drumul spre Uniunea Europeană au încercat să ocolească gardul ridicat de către autoritățile maghiare prin capătul estic, mai precis la frontiera comună dintre Serbia, Ungaria și România, în zona localităților Majdan/Rade (Serbia) – Beba Veche (Timiş, România) – Kübekháza (Ungaria). Jurnaliștii maghiari apreciau atunci că Ungaria nu poate construi gardul și pe granița cu România, deoarece această măsură ar intra în contradicție cu reglementările UE.
Pentru construirea gardului metalic de la frontiera cu Serbia, pe o distanță de 175 de kilometri, Guvernul Ungariei a alocat 71,8 milioane de euro, dar și pentru organizarea de centre speciale, necesare pentru cazarea imigranților.
În decursul anului 2015, peste 200.000 de imigranți au pătruns în Ungaria.
Alte articole pe aceeași temă:
Ungaria va construi un gard la granita cu Serbia pentru a combate imigratia ilegala
Citiți principiile noastre de moderare aici!