Primarul Timișoarei a dezvăluit, vineri, că primul vaporaș care a sosit la Timișoara este de fapt cel de-al doilea construit de firma din Galați. Îl cheamă așadar Decebal, iar Burebista va ajunge și el în capitala Banatului săptămâna viitoare.
„Am avut ocazia să îl văd pe Decebal. Chiar arată superb, este foarte, foarte frumos și abia aștept să ne putem plimba cu vaporașele pe Bega. Vor veni șapte vaporașe, al doilea va veni săptămâna viitoare, de fapt cel care a sosit acum este al doilea fabricat, primul fabricat va sosi săptămâna viitoare. De aceea am spus că cel de acum este Decebal, primul fabricat se cheamă Burebista, el va sosi săptămâna viitoare. Sper să se parcurgă toate procedurile legale încât să ne putem bucura de aceste vaporașe, nu numai văzându-le, ci plimbându-ne cu ele pe Bega. Cinci ani va fi gratuit transportul cu vaporașul și în scop de agrement, dar și în scop de transport public. Vor fi și înmatriculate, trebuie să se dea și niște aprobări. În interior sunt absolut superbe. Totul este de calitate, închis ermetic, nu va bătea vântul prin ele”, a explicat Nicolae Robu.
Edilul-șef susține că ambarcațiunile vor rămâne albe, dar vor avea… niște valuri pe ele.
„Ele în principiu rămân albe, dar vor fi inscripționate cu RATT, vor avea și așa, foarte discret, niște valuri, trei dungi așa în formă de val, e un design frumos, zic eu, nu știu cine l-a făcut. Vor avea inscripționată și denumirea proprietarului”, a completat primarul.
Nu se știe exact când vor fi și lansate la apă cele șapte vaporașe. Cert este că toate trebuie să ajungă la Timișoara până la sfârșitul lunii iunie. RATT încă școlește marinarii.
Prima ambarcațiune ar trebui să ajungă pe Bega până la sfârșitul lunii aprilie, potrivit primarului.
„Eu sper ca până la sfârșitul lunii aprilie să reușim să circulăm cu ele. Nu depinde de noi. Am cerut celor implicați – Direcției Tehnice, de Dezvoltare și RATT – să facă cu maximă promptitudine tot ce trebuie făcut, să navigăm cu ele, acesta este scopul. Eu știu că le-am cerut să facă toate pregătirile în acest sens (n.r. cu privire la școlirea marinarilor), nu pot răspunde care este stadiul actual. Domnul director al Direcției Tehnice, Chiș Culiță, are permis de conducere de ambarcațiuni de tipul acesta. E posibil ca prima ieșire să fie cu Culiță marinar”, a conchis Robu.
Cele șapte vaporașe ale Timișoarei vor naviga de la Uzina de Apă până la Podul Modoș, ele urmând să oprească în cele nouă stații amenajate cu fonduri europene. Un vaporaș are 50 de locuri și costă peste 275.000 de euro. Licitația a fost câștigată la începutul lunii septembrie de firma Spat Yard SRL din Galați, care a oferit un preț de 6,9 milioane de lei, iar ambarcațiunile, de 12,7 metri lungime și 4,9 metri lățime, ar trebui să fie aduse la Timișoara în termen de șase luni de la data semnării contractului.
[poll id=”194″]
Articole pe aceeași temă:
Primul vaporas a ajuns la Timisoara, in depoul RATT
Cu vaporasele pe Bega, abia de la vara. RATT scoleste paznici si soferi sa devina marinari
Citiți principiile noastre de moderare aici!