Soluţia aleasă pentru reabilitarea acestei pieţe centrale a Timişoarei a iscat numeroase comentarii după ce arborii existenţi în zonă au fost tăiaţi rând pe rând, iar Piaţa Libertăţii a primit denumirea de „Piaţa Roşie” după ce s-a conturat în noua ei înfăţişare, fiind pavată toată cu cărămidă roşie şi piatră gri în cercuri concentrice.
Timişorenii au sesizat faptul că proiectul de reabilitare prezentat iniţial de autorităţi cuprindea un număr mare de arbori în Piaţa Libertăţii, iar piaţa a rămas ”cheală”.
I-am întrebat pe reprezentanţii primăriei, la începutul anului, câţi copaci vor fi plantaţi în cele din urmă în această zonă. Ni s-a transmis, în luna februarie, că vor fi aproximativ 50 de arbori.
„Proiectul privind reabilitarea spaţiilor publice din centrul istoric al municipiului Timişoara este în curs de implementare şi a fost revizuită documentaţia tehnică, proiectul final pentru Piaţa Libertăţii cuprinzând 51 de arbori, precum şi arbuşti şi alte tipuri de vegetaţie. Proiectul final, realizat de specialişti, ne indică exact ce fel de vegetaţie vom planta şi cum va fi poziţionată”, ne spuneau atunci cei care gestionează proiectul din partea primăriei.
Ulterior, primarul Nicolae Robu a declarat că nu este nimic stabilit şi că… problema nu-i aşa de simplă, pentru ca acum să revenim de fapt la varianta prezentată de primărie la începutul anului.
Primarul spune că lucrurile sunt bătute în cuie, şi nu de ieri de azi, ci de anul trecut, în ciuda tuturor discuţiilor şi sondajelor făcute ulterior pe această temă, iar în Piaţa Libertăţii vor fi plantaţi circa 50 de arbori.
„Lucrul acesta este stabilit din toamna lui 2014, de când am cerut revizuirea, pentru că totul trebuie făcut cu o anumită procedură. Numai că nu am stabilit atunci unde. Noi avem sarcina să plantăm atâția, ne-a fost acceptat, nu 108, ci în jur de 50. Nu vor mai fi plantați așa cum s-a intenționat inițial, circular, începând din zona monumentului, încât toată piața să fie blocată, ci vor fi în zonele marginale. O parte vor fi înspre garnizoană, trebuie să vedem cum facem, să analizăm variante. Arhitecții propun variante și vom delibera. Nu vor fi copaci falnici, vor fi copaci mai mici, pentru că nu pot fi mai mari, altfel ar sparge pavajul”, a declarat, marţi, Robu.
Edilul a mai precizat că plantările ar urma să aibă loc în toamnă, având în vedere că termenul iniţial de finalizare a lucrărilor de reabilitare a centrului istoric – 29 iulie 2015 – nu va putea fi respectat.
Între timp ar urma să se stabilească exact, împreună cu specialiştii implicaţi în proiect, zonele în care vor fi amplasaţi arborii. Robu a prezentat câteva idei.
„Trebuie să vedem cum îi plasăm. Domnul Mihăilescu (n.r. – arhitectul Radu Mihăilescu) a fost plecat, pentru că îl aștept la mine, sper ca săptămâna viitoare să ne întâlnim și să vedem câteva variante de amplasare. Eu aș vrea să avem un aliniament în fața Primăriei Vechi, înspre liniile de tramvai. N-a fost prevăzut așa ceva. Vreo 10 să fie, câţi vor intra. Nu în ghiveci… Restul vor fi înspre Casa Armatei. Acolo va fi un grup de arbori și acolo vor fi și bănci. Dar nu am stabilit încă exact unde şi câţi. Probabil că acolo vor fi vreo 20, 10 la Primăria Veche, o să vedem… Nu este simplu. Dincolo de faptul că eu țin neapărat – și n-o să se întâmple altfel, să fie clar – ca zona centrală a Pieţei Libertăţii să fie liberă, nu pentru că am eu un fix, ci pentru că așa sunt piețele cele mai grozave din Europa, piețele faimoase, care sunt admirate și apreciate de toată lumea (…), descoperirile arheologice restrâng foarte mult zonele în care ai dreptul să plantezi, și eu n-aș vrea să punem în ghivece, vreau să-i plantăm”, a explicat primarul.
Pentru plantarea copacilor se va scoate pavajul nou amplasat pe unele porţiuni.
Articole pe aceeași temă:
A fost plantat primul copac in Piata Libertatii. Pentru… simetrie
Citiți principiile noastre de moderare aici!