Viceprimarul Traian Stoia a dezvăluit, vineri, că proiectul privind realizarea de terase în parcuri este unul mai vechi, dar nu a fost acceptat de către fosta administraţie a oraşului.
„Toate oraşele europene importante au asemenea obiective care favorizează turismul şi business-ul în parcuri. Am avut o foarte lungă perioadă de opoziţie vizavi de acest lucru, în mandatul trecut a picat proiectul. Se găsea justificarea că parcurile Timişoarei sunt parcuri tematice. Sunt de acord că Parcul Botanic poate deveni un parc tematic dacă i se adaugă vreo 2 hectare şi vreo 2 milioane de euro pentru a-l face funcţional din punct de vedere ştiinţific. La ora actuală, Parcul Botanic trebuie adus la linia de plutire a funcţionalităţii, trebuie refăcute aleile, trebuiesc înlocuite toate băncile, coşurile de gunoi în proporţie de 80 la sută nu au fund, iluminatul public este inexistent, aşa că noaptea nu se poate pune problema să traversezi Parcul Botanic, fără să mai vorbim că Poliţia Locală are de lucru cu acei copii ai străzii, care şi iarna dorm în conductele acelea care transportă agent termic la bloc. (…) Din păcate, de 2 ani ne luptăm cu treaba asta, am făcut un proiect acum multă vreme, care a trecut abia în mandatul ăsta. Abia acum îl finalizăm”, a afirmat Stoia.
Consiliul Local Timişoara a adoptat, în vara anului trecut, la începutul mandatului actualului primar Nicolae Robu, o hotărâre care prevede posibilitatea concesionării unor suprafeţe din parcurile importante ale urbei în vederea realizării de terase. Terasele vor putea fi amenajate pe maximum 10% din suprafaţa totală a spaţiului verde.
Au fost identificate mai multe amplasamente care în opinia viceprimarului se pretează pentru amenajarea de terase în parcuri sau în zona canalului Bega şi urmează să fie elaborat un regulament prin care se vor stabili detaliile legate de licitaţii şi de funcţionarea acestor noi terase.
„În perspectivă, consider că terasele în parcuri vor constitui un succes, şi turistic, şi din punct de vedere economic. Am beneficiat de sprijinul unei echipe de tineri arhitecţi care au vizitat locaţiile de care facem vorbire şi au stabilit una, două sau trei locaţii care se pretează la aceste activităţi. Avem propunerile de amplasament, le facem publice şi le punem şi la dispoziţia comercianţilor interesaţi. După ce ei îşi vor manifesta opţiunile vom face şi un regulament”, a adăugat Stoia.
Edilul a prezentat vineri zece amplasamente la primărie. Asta în primă fază. De exemplu, autorităţile propun amenajarea de terase în Parcul Alpinet, în Parcul Coronini (Poporului), în Parcul Mocioni, în Parcul Vasile Pârvan şi chiar lângă Podul Michelangelo, lângă drum…
„Locaţia Andrei Mocioni, parcul de pe malul Begheiului de la ILSA, suprafaţa este betonată la intersecţia aleilor, sunt 80 de metri pătraţi. La terasa nr. 2, tot în Parcul Mocioni, e vorba de o suprafaţă de 42 de metri pătraţi. Parcul Alpinet este următorul, sunt spaţii considerate că au făcut faţă pretenţiilor pentru a se amplasa pe ele terase. Şi în Parcul Vasile Pârvan, în spatele statuii lui Corneliu Coposu, terasa 8 – faleza Bega de pe Vasile Parvan, terasa 9 – parcul de la Ştrandul Termal, terasa 10 – lângă Podul Michelangelo”, a explicat Stoia.
Parcul Rozelor şi Parcul Botanic ”scapă” deocamdată, dar edilul consideră că ar fi oportună amenajarea de terase şi în cele două locaţii.
„Vor fi şi câte două terase în parcuri, depinde de suprafaţă şi de cerere. În planşe nu apare Parcul Rozelor, unde e un proiect european şi unde noi căutăm soluţii de a nu încalca prevederile contractuale vizavi de Uniunea Europeană. Sper să găsim o soluţie, pentru că acolo există chiar două locaţii care se pretează foarte bine, au inclusiv apă, canal. Discutăm despre terasele pe care potenţialii investitori le doresc. Nu putem spune că o să avem opt sau zece. Punem la bătaie mai multe amplasamente, n-am vorbit nici dacă reuşim cu Parcul Rozelor, nu e trecut Parcul Botanic, unde mai trebuie făcute nişte îmbunătăţiri”, a mai declarat viceprimarul, chiar dacă primarul Nicolae Robu afirmase anterior că nu vede să existe vreun loc care să se preteze la realizarea de terase în Parcul Rozelor. O altă locaţie avută în vedere este Parcul Copiilor.
În ceea ce priveşte taxele pe care le vor achita comercianţii la primărie, Stoia spune că acestea vor fi similare cu cele care se plătesc pentru pieţele din zona centrală. Cum vor arăta terasele din parcuri. Autorităţile locale sunt deschise la idei.
„Preţul de închiriere va fi similar cu cel din Piaţa Victoriei sau Piaţa Unirii, 2 lei pe metru pătrat. În momentul în care aceste lucruri vor ajunge şi la cunoştinţa oamenilor de afaceri interesaţi vom trece la selectarea cererilor şi le vom scoate la licitaţie în urma stabilirii unui regulament pentru licitaţie şi pentru funcţionare. Avem nişte exemple şi nişte propuneri de mobilare, acest lucru se va face la înţelegere cu investitorul. Nu excludem nici faptul că el poate avea o idee personală care să fie funcţională, deci noi suntem deschişi la oricare variantă”, a mai declarat edilul.
Cât despre asigurarea grupurilor sanitare, vicele spune că vor fi toalete ecologice, dacă sunt şi zone unde există construcţii amenajate în acest sens, de exemplu în Parcul Rozelor.
Un lucru este stabilit: va fi interdicţie la grătare şi mititei, dar nu şi la bere! „Eu sunt un susţinător al interzicerii băuturilor spirtoase, dar o bere consider că e normal să fie permisă, bea părintele un pahar de bere până se joacă copilul sau serveşte copilul o prăjitură. Nu va fi niciodată vorba de grătare şi mici care să fumege şi să ajungă din Parcul Botanic până în Circumvalaţiunii fumul, ca să atragă clienţi”, a conchis viceprimarul Traian Stoia.
UPDATE. Robu: „Nu se va scoate la licitaţie decât ce va propune primarul”.
În ciuda declaraţiilor viceprimarului Traian Stoia, primarul Nicolae Robu susţine că lucrurile nu sunt bătute în cuie şi că decizia finală de amplasare a unor terase în parcurile din Timişoara îi aparţine doar lui şi consiliului local.
„Nu se va scoate la licitaţie decât ce va propune primarul şi va vota consiliul local. Sunt zece locaţii propuse de Direcţia de urbanism, dar asta nu înseamnă că toate vor fi scoase la licitaţie. (…) Eu nu doresc ca parcurile Timişoarei să fie agresate de terase. Regula va fi că nu avem terase şi excepţia va fi să avem”, a spus Robu.
Faţă de viceprimarul Traian Stoia, care vede în amplasarea de terase în parcuri o sursă de bani pentru municipalitate, Robu se arată mai reticent.
„Sunt foarte reticent. Terasele vor fi doar acolo unde lumea nu va avea motiv să se plângă de terase. Dar nu pot fi nici taliban, să nu accept nicio terasă, niciunde. Nu e nicio neînţelegere între mine şi domnul Stoia. Fiecare colaborator are dreptul nu numai să gândească liber, ci să se şi exprime liber. Dar când e de făcut, trebuie şi eu să fiu de acord, pentru că, până la urmă, sunt primar. În Parcul Rozelor, de exemplu, nu se face nicio terasă”, a mai spus Robu.
În opinia lui, singura locaţie până acum acceptabilă pentru o terasă ar fi în Parcul Copiilor, unde din proiect era prevăzut acest lucru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!