După nenumărate contestaţii şi mult timp pierdut, reprezentanţii Primăriei Timişoara au anunţat în sfârşit semnarea contractului pentru punerea în practică a proiectul privind managementul traficului şi supravegherea video.
Contractul a fost încheiat joi, potrivit primarului Nicolae Robu, iar proiectul pe fonduri europene ar trebui implementat până la finele anului.
„Am semnat contractul pentru managementul traficului şi supraveghere video. Contractul l-am semnat cu asocierea dintre SC Swarco Traffic România SRL, ca lider de asociere, SC Avitech SRL şi SC Swarco Mizar SpA. Valoarea estimată de către proiectanţi a fost de 34,41 milioane lei fără TVA. În licitaţie, preţul a scăzut, contractul l-am semnat la valoarea de 19,96 milioane lei, la care se adaugă TVA. Scăderea este foarte mare, aproape că am ajuns la jumătatea preţului estimat de către proiectanţi”, a declarat Robu.
Având în vedere că licitaţia a fost blocată şi mare parte din perioada de implementare a proiectului s-a consumat deja, edilul a afirmat că s-a convenit cu executanţii ca lucrările să fie finalizate în decurs de 7 luni, faţă de 12 luni, termenul prevăzut iniţial.
Proiectul cuprinde modernizarea şi extinderea sistemului de semaforizare pentru 134 intersecţii, dotarea intersecţiilor cu 230 de echipamente de supraveghere – camere video, instalarea de radare şi sisteme de detecţie a trecerii pe culoarea roşie a semaforelor, crearea unui centru de comandă şi control pentru coordonarea activităţilor de management al traficului şi supraveghere video etc.
„Se vor semaforiza 44 de noi intersecţii şi vor fi modernizate semaforizările în alte 90 de intersecţii. Un număr de 134 de intersecţii vor fi supravegheate video cu 230 de camere video de supraveghere care vor fi instalate în intersecţiile respective. În oraş vor fi 13 radare de informare, 13 panouri cu afişare numerică, 37 de sisteme de detecţie a trecerii pe roşu pentru maşini şi 17 panouri pe care vor fi afişate diverse mesaje”, a mai explicat Robu.
Oficialii municipalităţii cred că, odată implementat acest proiect, şoferii teribilişti se vor gândi de două ori înainte să apese pedala de acceleraţie ori să treacă pe roşu la semafor, ştiind că sunt filmaţi.
„Pentru noi securitatea cetăţenilor, din toate punctele de vedere, este o prioritate. Din păcate, în trafic, în municipiul Timişoara, de-a lungul anilor, s-au întâmplat un număr mare de nenorociri, au fost vieţi curmate, şi de multe ori foarte tinere (…) Securitatea în trafic este o componentă esenţială. Se va termina cu aceste teribilisme ale unor indivizi care periclitează viaţa altora circulând prin oraş cu viteze aberante, făcând curse nocturne, fie cu maşinile, fie cu motocicletele, şi care nu înţeleg cu vorba bună. Cu aceste sisteme n-au scăpare. Vor fi prinşi toţi cei care se dedau la aşa ceva”, dă asigurări primarul.
Oficialii municipalității spun că reprezentanţii Swarco au fost de acord să ofere şi alte facilităţi, în mod gratuit: informaţii privind condiţiile de acces şi circulaţie pe autostradă, informaţii privind situaţia traficului în oraş, unde sunt ambuteiaje sau se produc diverse evenimente, simulări şi diverse calcule referitoare la timpii de trafic pe anumite rute, inclusiv informaţii despre parcările din oraş, sistemul putând fi dezvoltat în timp.
Timişorenii ar urma să beneficieze în sfârşit de mult-promisa undă verde la semafoare.
„Vom avea o optimizare a semafoarelor în cele 134 de intersecţii. Acolo totul va fi coordonat computerizat cu un software care are înglobată inteligenţă, acest control computerizat se va manifesta preponderent prin undă verde şi modul în care vor fi deschise prioritar anumite căi. Acum pe Liviu Rebreanu funcţionează – nu perfect, dar funcţionează – o undă verde la 70 de kilometri la oră”, a conchis Robu.
Pentru centrul de comandă şi control al managementului traficului şi supraveghere video, care va funcţiona într-o clădire pregătită deja pe Bulevardul Iuliu Maniu, vor fi angajate 12 persoane.
Alte articole pe aceeași temă:
Unda verde la semafoarele din Timisoara. Proiectul privind managementul traficului poate incepe!
Citiți principiile noastre de moderare aici!