Klaus Iohannis și Victor Ponta au participat, marți seara, la prima lor confruntare televizată organizată de Realitatea TV. Primul care și-a făcut apariția în platoul televiziunii a fost Ponta, care a venit însoțit de soția sa, Daciana Sârbu, și purtătorul de cuvânt al campaniei PSD, Gabriela Firea. Puțin mai târziu, a venit și Klaus Iohannis alături de reprezentanţi ai staff-ului său.
Primul subiect al dezbaterii a fost chiar votul, în special cel din diaspora. Rareș Bogdan i-a întrebat pe candidați dacă se vor suplimenta secțiile pentru turul doi al alegerilor prezidențiale de duminică. Premierul Victor Ponta a fost primul care a răspuns, explicând că toți cei din țară și din afara țării vor putea să voteze.
„Da, cei din diaspora vor vota. Înainte de toate, este vorba despre cum vedem, eu şi domnul Iohannis, viitorul României în următorii 5 ani. Vreau să ascultăm şi să arătăm respect pentru toată lumea. Eu cred că România după 10 ani de dezbinare, de scandal, are nevoie de pace, de dialog. Prin măsurile luate de BEC am alocat sumele necesare din buget ca MAE să poată asigura toate condiţiile pentru alegerile în străinătate. Declaraţiile pe propria răspundere nu vor mai fi completate în secţiile de vot. Toţi cei din ţară şi din afara ţării vor putea să voteze”, a spus Ponta.
La rândul său, Klaus Iohannis l-a acuzat pe premier de faptul că a organizat primul tur al alegerilor „într-un mod execrabil”, spunând că a primit numeroase sesizări din partea românilor din diaspora care nu au putut să voteze.
A doua temă a dezbaterii, care, potrivit lui Rareș Bogdan, nu a fost comunicată în prealabil niciunui candidat, a fost corupția din instituțiile statului.
Candidatul ACL a explicat că este necesar ca legislația privind imunitatea să fie schimbată, dând mai multe exemple din rândul pesediștilor care au probleme cu legea.
„La domnul Vosganian, Chiţoiu, Chiuariu, PSD-ul a votat împotriva urmăririi penale. Toate acestea ce ne arată? Că trebuie să schimbăm legislaţia în materie, trebuie să schimbăm Constituţia, aveţi perfectă dreptate, este nevoie de o îmbunătăţire a legislaţiei. Preşedintele CJ Constanţa, preşedintele CJ Argeş, al CJ Mehedinţi şi încă câţiva sunt unii dintre respectabilii pesedişti cu probleme cu legea. Nu ştiu dacă e cazul ca Ponta să-i enumere pe cei care au avut probleme cu legea din PNL. Toţi care au încălcat legea să plătească. În ce priveşte 2012, pot să vă răspund într-un singur sens: problema a fost analizată de Curtea Constituţională, care a constatat că procedurile au fost legale”, a spus Iohannis.
„Eu dacă voi fi preşedinte, şi voi fi preşedinte, nu voi mai fi preşedinte de partid, ca domnul Băsescu. În 2009, partidele parlamentare l-au propus prim-ministru pe domnul Iohannis şi nu s-a ruşinat deloc. Preşedintele are imunitate în toate ţările europene, şi în Bulgaria şi în Germania, peste tot. În privinţa preşedinţilor de CJ, domnul Căncescu, domnul Uioreanu sunt parlamentarii dumneavoastră, bănuiesc că vă mândriți cu ei”, a răspuns, la rândul său, Victor Ponta.
Întrebat direct dacă va tăia sau nu pensiile, Iohannis i s-a adresat premierului Ponta acuzându-l că a mințit pensionarii spunând că Iohannis le va tăia pensiile.
„Nu a tăiat nimeni pensiile. Dacă vorbim de pensii, eu vreau să fiu preşedinte ca să avem o economie funcţională. Indexarea pensiilor e obligatorie prin lege, nu vi se face un favor. Când voi fi eu preşedinte, pensiile vor creşte pentru că vom avea o economie funcţională. Nu se vor tăia pensii niciodată cât voi fi eu preşedintele României”, a mai spus candidatul ACL.
Următorul subiect al dezbaterii a fost taxele și impozitele, premierul Ponta spunând că în următorii doi ani, dacă nu se adoptă noi măsuri, Guvernul nu va fi nevoit să crească nicio taxă.
„Bugetul consolidat a încasat 176,4 miliarde de lei. 600 milioane lei avem excedent bugetar. În 2015 şi 2016, dacă nu se adoptă alte măsuri, nu trebuie să creştem nicio taxă. Vreau să fie Tăriceanu premier”, a spus Ponta.
Întrebat cum vede relația cu Washington, Klaus Iohannis a răspuns că nu este nevoie de o axă București – China, deoarece România este un partener serios al SUA.
„E extrem de simplu, securitatea României şi faptul că suntem acum în situaţia în care suntem se datorează celor 3 piloni pe care s-a bazat politica externă a României. Nu trebuie să reinventăm nimic în zona politicii externe. Suntem parteneri serioşi, de lungă durată. Nu e nevoie de nicio nouă axă Bucureşti-China. Trebuie să dovedim că suntem oameni serioşi”, a explicat candidatul ACL.
„Am o poziţie mai complexă. Parteneriatul strategic cu SUA e un lucru foarte bun. Suntem un partener serios în NATO. Însă eu cred că România trebuie să exercite un rol mai important pentru Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Serbia. Dacă vorbim de relaţii economice, trebuie să găsim soluţia ca exporturile României să găsească o piaţă de desfacere. China e al treilea partener comercial al Germaniei. România trebuie să-şi găsească investiţii în energie. Trebuie să deschidă alte pieţe pentru produsele româneşti”, a spus la rândul său Victor Ponta.
La final, premierului i s-a oferit ocazia să-i pună o întrebare lui Klaus Iohannis: „Dacă aveţi vreun moment un sentiment de vinovăţie faţă de cei care au crezut în USL?”
„USL s-a rupt pentru că PSD a vrut toată puterea, şi noi nu am fost de acord. E singura chestiune reală. Nu am venit la dvs. pentru că Guvernul a funcţionat bine, am vrut să fiu vicepremier pentru că a funcționat prost. Mi-aţi spus că aţi votat cu Raţiu, în tinereţe, apoi cu candidatul liberal, pot să contez şi acum pe votul dvs”, i-a răspuns Iohannis.
Citiți principiile noastre de moderare aici!