Dosarul urbei de pe Bega propune o „călătorie culturală” complexă care pune accentul pe multiculturalitate, comunitate, educație, legături strânse cu țări UE și, desigur, dezvoltare în cât mai multe domenii prin intermediul culturii.
Anunțul că Timișoara este Capitala Europeană a Culturii 2021 a fost făcut vineri, 16 septembrie, în cadrul conferinței de presă de la Ministerul Culturii.
Juriul a lăudat toate cele patru dosare de candidatură și a declarat că România a avut o competiție grea.
UPDATE: Primarul Nicolae Robu după victoria Timișoarei: Suntem conștienți că greul de acum începe
„Sunt extrem de emoționat și în egală măsură extrem de fericit, cum sunt convins că sunt și concitadinii mei. (…) Eram pregătit pentru un alt speech datorită informațiilor venite pe surse. Vreau să mulțumesc comunității timișorene pentru efortul depus, pentru că această victorie este o victorie de echipă, de echipă mare, echipa fiind comunitatea timișoreană în ansamblul ei. Doamna Simona Neumann (n.r. – președintele Asociația TM2021) merită toate aplauzele și toți colegii de echipă pentru că au muncit enorm și competent. Ei s-au dovedit cei mai buni cetățeni ai Timișoarei în această perioadă. Mulțumesc aparatului administrativ, tuturor liderilor partidelor politice, liderilor comunităților etnice, tuturor consilierilor locali, liderilor tuturor religiilor din Timișoara. Mulțumesc tuturor rectorilor de universități. Nu sunt multe de spus acum, dar vreau să spun că noi suntem conștienți că greul de acum începe. Nu a fost ușor nici până acum, dar a juca rolul de Capitală Culturală Europeană din partea României este o responsabilitate foarte mare. Astfel, vom depune eforturi uriașe. (…) Felicitări tuturor! Felicitări timișoreni! (…) Sunt convins că și celelalte trei orașe au avut proiecte excelente și că s-a muncit la fel de mult ca și la Timișoara. Le adresez felicitări sincere și mult succes”, a declarat Nicolae Robu, în cadrul conferinței de la București.
Conform declarațiilor lui Nicolae Robu, bugetul prevăzut pentru Capitală Culturală este de 45 de milioane de euro. Din total, 20 de milioane vor fi facilitate din bugetul local, 5 milioane din bugetul Consiliului Județean Timiș, iar un milion de la Comisia Europeană.
„Restul (n.r. – este așteptat) de la bugetul central al Românei . Măcar acum credem că și Timișoara va primi ceva din bugetul central”, a mai spus edilul.
UPDATE2: Timișorenii sărbătoresc victoria orașului
Câteva zeci de timișoreni au sărbătorit în stradă victoria orașului. Aceștia s-au întâlnit în fața Filarmonicii Banatul încă de la ora 17 și au așteptat cu sufletul la gură vestea cea mare. După câteva zeci de minute de tensiune și emoție, cei prezenți au fost informați că Timișoara a primit titlul de Capitală Culturală Europeană. Au urmat ropote de aplauze, strigăte de bucurie și îmbrățișări.
Articole pe aceeași temă:
Momentul adevarului. Vineri aflam daca Timisoara primeste titlul de Capitala Culturala Europeana
Timisoara, in finala nationala pentru Capitala Culturala Europeana 2021, alaturi de alte trei orase
Citiți principiile noastre de moderare aici!