Într-un fel, decizia confirmă cele declarate de patronul clubului Politehnica, Marian Iancu, la sfârşitul săptămânii trecute. Acesta era destul de pesimist şi nu se aştepta la o decizie favorabilă din partea TAS.
„TAS nu a admis apelul cluburilor FC Timişoara SA, CS FC Bihor Oradea şi Club Fotbal Gloria 22”, au anunţat reprezentanţii instituţiei de la Lausanne. Apelurile au fost respinse şi deciziile contestate, luate de autorităţile competente din România şi de la UEFA, au fost confirmate în totalitate… „Ca rezultat al respingerii apelurilor cele trei cluburi nu au licenţă de joc să activeze în prima ligă a Campionatului României pentru sezonul 2011 – 2012, iar FC Timişoara nu are licenţă să ia parte în competiţiile UEFA din acest sezon. Curtea de Arbitraj Sportiv va prezenta motivarea deciziei luate în câteva săptămâni”, spune comunicatul oficial emis de instanţa de la Lausanne.
În aceste condiţii, Poli Timişoara va activa anul viitor în Liga a II-a şi va încerca să obţină din nou promovarea pe prima scenă a fotbalului românesc.
Timişoara va fi urmată în divizia a doua şi de cei de la Gloria Bistriţa. Iar FC Bihor va rămâne de asemenea acolo unde a jucat şi anul trecut.
Chiar dacă nu au spus-o concret, oficialii timişoreni cred că TAS a fost influenţată de interese mult mai mari în acest caz.
Antrenorul secund al lui Poli, Vali Velcea, a afirmat că rămâne la echipă şi că nu întotdeauna deciziile luate sunt conforme cu realitate. „Da, rămân la Poli, sunt timişorean, am fost împreună cu jucătorii din această echipă. Din păcate, nu întotdeauna deciziile luate sunt în conformitate cu realitatea”, a declarat Velcea. El a mai spus că e de aşteptat ca unii jucători să mai plece, dar că tinerii care sunt la club pot să joace cu succes pentru a duce Poli din nou în Liga I chiar de anul viitor.
Liderul Druckeria, Paul Prodana, a anunţat că organizaţia nu va face niciun protest în legătură cu decizia luată luni la Lausanne, chiar dacă autorizaţia pentru mitinguri primită în urmă cu o săptămână mai este valabilă.
„Nu vom face niciun fel de protest. Considerăm că decizia luată de TAS a fost cea corectă. Dacă am primit dreptate şi în cazul culorilor şi a patrimoniului, cred că decizia este cea corectă”, a declarat Prodana.
Marian Iancu nu mai investeşte în Poli
Marian Iancu pare mai supărat ca niciodată după anunţarea deciziei TAS. El a anunţat că nu va mai investi niciun leu în fotbal. Mai mult, Iancu a declarat că va mai vinde o serie de jucători pentru a plăti datoriile către ANAF.
„Aştept motivarea celor de la TAS. Oricum, nu mai contează, dar măcar să văd şi eu. Îl las pe Mircea Sandu să îşi conducă mai departe mizeria asta de fotbal. Vom vedea ce va fi. Eu nu mai investesc niciun ban în fotbal, mergem în Liga a II-a şi vedem ce vom face. Eu nu pot să plec mâine de la echipă, pur şi simplu pentru că nu se poate, dar într-un timp scurt sper să devin un acţionar minoritar. Poli Timişoara va merge mai departe, dar fără Marian Iancu. Acum e devreme să spun ce fac, ce vând, ce se întâmplă, o sa stăm câteva zile şi o să căutăm soluţii. Dar poziţia mea rămâne clară: sunt total lipsit de motivaţie şi nu voi mai băga la echipă niciun ban. Voi vinde jucătorii importanţi ca să achit datoria de 700.000 de euro către ANAF”, a declarat Marian Iancu.
De cealaltă parte, antrenorul Dusan Uhrin a spus că e posibil să rămână la Poli şi în Liga a II-a, dar numai după ce va purta o serie de discuţii lămuritoare cu Marian Iancu.
Orza: În funcţie de motivaţia TAS vom vedea dacă vom mai colabora cu conducerea lui Poli
Vicperimarul Timişoarei Adrian Orza se aştepta la acest verdict din partea Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), dar doreşte să vadă motivarea respingerii apelului formulat de Poli Timişoara. În funcţie de această motivare, municipalitatea va decide dacă va continua şi pe viitor relaţia cu conducerea clubului de fotbal.
„Trebuie să vedem motivaţia respingerii apelului pentru că în funcţie de asta vom şti pe ce coordonate se va menţine relaţia oficială cu cei care diriguiesc clubul. Poate fi o respingere a apelului pe formă sau pe fond. Dacă e pe formă, e greu să cred că vom mai colabora. Pe de altă parte, va trebui să susţinem Poli din perspectiva faptului că au nişte grupe de copii care au obţinut perfomanţe şi pe care se poate construi un viitor”, a afirmat Adrian Orza.
Constantin Ostaficiuc: Trebuie sa începem reconstrucţia fotbalului timişorean
Constantin Ostaficiuc, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, doreşte o întâlnire cu Marian Iancu şi crede că, din acest punct în care se află echipa, trebuie să înceapă o reconstrucţie a fotbalului timişorean. „Trebuie să avem o discuţie cu echipa BKP, cu domnul Marian Iancu, să vedem ce planuri sunt din punctul lor de vedere, să vedem ce doresc şi să vedem ce facem mai departe”, spune Constantin Ostaficiuc, preşedintele CJT. Acesta caracterizează situaţia actuală drept „un mare necaz, o mare tristeţe” dar este optimist. „Pe această temă şi din acest punct trebuie să începem o reconstrucţie pentru Timişoara, o reconstrucţie a fotbalului timişorean”, a adăugat liderul CJT.
Marian Iancu traseaza viitorul lui Poli Timisoara: Chivorchian mandatat sa discute cu reprezentantii autoritatilor
Prompt, principalul acţionar de la Politehnica Timişoara, Marian Iancu, şi-a prezentat poziţia oficială după decizia luată de Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, prin intermediul unui comunicat plasat pe pagina de internet a clubului. Din cele anunţate, premisele nu sunt bune, dar sunt în mare parte justificate. Şeful echipei vorbeşte despre plecarea celui de-al doilea val de jucători şi despre rediscutarea viitorului formaţiei alb-violete împreună cu autorităţile.
Echipa a ajuns în liga a doua, Iancu va deveni (aproape) sigur persona non-grata în fotbalul românesc. În aceste condiţii este de înţeles reacţia celor care au băgat în ultimii ani zeci de milioane de euro în Poli. Principalul punct care va afecta jocul echipei în sezonul viitor se referă la plecarea unor noi jucători.
Este cel de-al doilea val, după cel al stranirerilor. „În urma deciziei T.A.S. din 18 iulie 2011, care a reţinut tardivitatea judecării cauzelor împotriva U.E.F.A. şi F.R.F., am hotărât următoarele: Jucătorii importanţi care au făcut dovada calităţilor lor, precum Pantilimon, Goga, Bourceanu, Sepsi şi Tameş vor fi vânduţi sau vor deveni coproprietate. Din sumele încasate vom achita, în primul rând, datoria la buget pe anul 2011, în jurul sumei de 800.000 de euro. De asemenea, vom plăti şi alte obligaţii care au izvorât din activitatea curentă a clubului pe anul 2011. Jucătorului Sorin Ghionea, căruia i-am promis că va rămâne la Politehnica Timişoara doar în cazul activării în Liga I, a avut contractul scadent la 30 iunie a.c. Ne vom ţine promisiunea faţă de el şi îi mulţumim că a fost alături de noi”, a anunţat Marian Iancu.
Soarta lui Uhrin, incertă
Nici Dusan Uhrin nu e prea sigur că va rămâne la echipă: „În zilele care urmează vom avea o discuţie cu Dusan Uhrin şi vom hotări dacă putem să-l menţinem pentru următorul an”, a mai anunţat Iancu. În noile condiţii este de aşteptat ca cehul să plece de la Poli, iar Vali Velcea să devină principal, un loc pe deplin meritat după anii dedicaţi clubului său de suflet.
Viitorul proiectului Poli, discutat cu autorităţile.
Marian Iancu vrea să afle părerea autorităţilor referitor la ce va rezerva viitorul proiectului Politehnica Timişoara. Patronul cere în continuare ca CJT şi CL Timişoara să fie alături de echipă. „Îl voi mandata pe preşedintele Consiliului Director, Gheorghe Chivorchian, să discute cu Consiliul Local şi Consiliul Judeţean în legătură cu posibilitatea de a fi mai departe alături de noi. Vom vedea şi condiţiile pe care le vor pune şi obiectivele ce le doresc. Clubul are nevoie în acest moment de susţinerea din partea autorităţilor. Acţionarii au investit în ultimele două luni aproximativ 1,8 milioane de euro pentru ca jucătorii, în marea lor majoritate, să fie plătiţi la zi, pregătirea de vară să fie completă, iar pentru viitor urmează să se facă o analiză în ceea ce priveşte implicarea în susţinerea activităţii societăţii”, a mai declarat Marian Iancu.
Actualul şef al echipei consideră că a venit momentul ca clubul alb-violet să fie condus de o persoană nouă, despre care patronul spune că va trebui să poată face concesii faţă de FRF şi de modul de lucru al federalilor, lucru pe care Iancu nu-l poate face. Omul potrivit: Gheorghe Chivorchian „Echipa este pregătită să primească jucători tineri, pe care clubul i-a crescut în vederea marii performanţe. Este posibil să o luăm de la capăt. Dar, pentru acest lucru va trebui ca în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie să vină altcineva. Asta pentru că este nevoie de un alt tip de subordonare faţă de Federaţia Română de Fotbal. Este nevoie de concesii, de compromis, iar eu nu sunt omul potrivit pentru asemenea lucruri. Este totuşi posibil să vină o altă persoană care să inventeze un alt tip de colaborare. Propunerea mea va fi Gheorghe Chivorchian, vom vedea dacă va accepta. Eu voi rămâne reprezentantul acţionariatului majoritar în A.G.A”.
La final, Marian Iancu mai subliniază că revenirea clubului FC Politehnica Timişoara în prim planul fotbalului românesc trebuie făcută treptat: „Toate aceste măsuri, cât şi altele care vor urma, impuse de situaţia de fapt, se vor face treptat, în timp, având ca obiectiv salvarea clubului şi readucerea lui în prim-planul fotbalistic.
Ziua Z pentru Poli: vine deciza TAS in scandalul licentierii!
Nici TAS nu le-a salvat: Timisoara, Bihorul si Bistrita raman in liga secunda!
Citiți principiile noastre de moderare aici!