Schimbarea de tarifare vine în urma modificărilor legislative care au apărut, acestea introducând plata la volum. Este un principiu european, aplicat în aproape toate statele europene. Deșeurile au un preț, iar neutralizarea lor are un preț. Va fi un proces de aproape un an de tranziție, până se va face trecerea fiecărei case la noul sistem. Județul Timiș va fi al doilea din România unde se va face această trecere, în urma unei Ordonanțe dată de Guvern. Schimbare cu plata la volum probabil va duce la o creștere a prețului pe care îl veți plăti pentru colectarea gunoiului, apoi, după ce veți colecta selectiv și într-un volum mai mic, adaptat nevoilor, tariful va scădea, ca și volumul de deșeuri. Noile prețuri nu au fost făcute încă publice de reprezentanții Retim și cei ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș. Acesta vor ajunge pe masa fiecărui consiliu local, urmând ca mai apoi să fie aprobate și transmise consumatorului.
În general se încearcă o reducere a frecvenței colectării deșeurilor în unele zone, cum ar fi mediul rural, de la o săptămână la două, și responsabilizarea cetățenilor pentru a nu mai arunca deșeurile reciclabile la pubela destinată celorlalte deșeuri. Practic, va crește și prețul de depozitare la deponeu pentru o tonă de deșeuri, care se va dubla.
„Nu este o scumpire. Tariful nostru rămâne același. Dacă frecvența este mai mică va scădea tariful pe tonă. Se va raporta la fiecare gospodărie ce capacitate colectăm în fiecare lună. în baza fiecărei capacități să fie un volum. Dacă suntem o familie de trei persoane scoatem 150 de litri pe lună. Noi ar trebui să umplem o pubelă de 120 de litri în proporție de 15 la sută. În realitate pubelele sunt pline sau aproape pline, și diverse alte deșeuri depozitate necorespunzător. În momentul în care pui la dispoziția unui utilizator un volum, el îl umple, îl folosește, Fie că este vorba de pubele de 120 de litri, fie că este vorba de 240 de litri, acestea sunt umplute. Eu, la același preț, ajung să plătesc pe cât arunc, volumul scos la colectare. De ce avem atâta volum? Sunt chiar deșeuri reziduale? Deșeuri reziduale sunt deșeuri biodegradabile – resturi de mâncare 90 la sută, alte mici resturi din gospodărie. Cauzele sunt că punem deșeuri reciclabile în cele reziduale. Sacul galben este folosit în proporție de 30-50 la sută, restul pun deșeurile reciclabile în cele uzuale. Depozităm alte deșeuri decât ar trebui să depozităm în pubelă – deșeuri reziduale, din construcții”, a spus Dan Pascu, director general marketing și economic Retim.
În Timișoara, în zona de case, propunerea este ca în viitor să se facă doar o colectare pe săptămână a gunoiului rezidual; va crește în schimb frecvența de colectare în zona de blocuri. În zona de case, în zona rurală, s-a propus o reducere de la o dată pe săptămână la o dată la două săptămâni a gunoiului rezidual.
Până în jurul datei de 25 iunie vor fi disponibile noile tarife care vor fi prezentate administrațiilor locale și până în data de 15 iulie vor fi, cel mai probabil, regulamentele adoptate de către primării. Indicele actual de 18 la sută colectare selectivă trebuie schimbat la finalul anului 2019 în 40 la sută, conform normelor europene, iar la final de 2020 volumul trebuie să ajungă la 50 la sută, urmând ca în 2021 să ajungă la 60 la sută.
Citiți principiile noastre de moderare aici!