Zebra adusă la începutul lunii octombrie la Grădina Zoologică din Timişoara a murit înainte ca vizitatorii să o poată vedea, după ce a evadat de mai multe ori din ţarcul în care a fost plasată, iar ultima dată când a fugit s-a înecat în heleşteul din incintă. Deşi au trecut două luni de atunci, autorităţile locale nu s-au ocupat încă de cadavrul animalului, care se află la Zoo, în camera frigorifică.
Întrebat, luni, despre această situaţie, primarul Nicolae Robu a afirmat că nu se pricepe, dar că specialiştii trebuie să respecte procedurile legale în vigoare.
„Nu este primul cadavru de animal pe care îl au de gestionat cei de la Grădina Zoologică, sunt proceduri conform legislaţiei în vigoare care trebuie să fie aplicate”, a declarat Robu.
Directorul Direcţiei de Mediu a municipalităţii, Adrian Bere, cel despre care primarul afirma că a plâns când a văzut ce s-a întâmplat cu zebra şi şi-a pus viaţa în pericol sărind în heleşteu pentru a o salva, împreună cu medicul veterinar de la Zoo, Mihăiţă Afrenie, spune că a vrut să îngroape animalul, dar acest lucru nu este posibil. Zebra care a sfârşit tragic la Grădina Zoologică urmează să fie incinerată. O altă variantă ar fi fost ca ea să ajungă… hrană pentru alte animale.
„Cadavrul zebrei se află în camera frigorifică de la Grădina Zoologică. Între timp, s-a încheiat un contract pentru neutralizarea unor deşeuri rezultate de la Zoo, vorbim şi de deşeuri infecţioase rezultate din tratamentul animalelor – truse medicale, seringi, alte materiale, inclusiv de cadavre ale animalelor. Avem un contract cu Pro Air Clean pentru aceste activităţi. Urmează a fi dus la Pro Air Clean, dar să vedem, evident, cât costă aceste servicii. Nu se face deplasare doar peste un anumit număr de kilograme de către cei de la Pro Air Clean, trebuie transportate cu o maşină specială. Nu putem umbla cu o carcasă de animal, aşa, prin Timişoara. Există posibilitatea ca atunci cand sunt accidente în urma cărora rezultă decesul unui animal de la Grădina Zoologică acesta să fie pus în consumul animalelor carnivore. Se poate şi în acest caz. O să spun foarte sincer: nu că nu prefer această variantă, dar mi-a părut foarte rău de ceea ce s-a întâmplat. Din punct de vedere sanitar-veterinar, normele nu ne permit sa îngropăm acel animal la Grădina Zoologică. Altfel, aş fi încercat, într-un loc special amenajat, animalele care sunt în anumite situaţii, să le putem îngropa. Nu se poate acest lucru, legislaţia ne obligă să avem un contract pe partea de incinerare. Exista contract, dar trebuia prelungit”, ne-a declarat Bere.
Oricum, reprezentanţii municipalităţii spun că timişorenii se vor putea bucura totuşi de o zebră, pe viitor, la Zoo. Vor să aducă alta!
„Probabil anul ce vine vom aduce un nou animal. Ne dorim să aducem cât mai multe într-un timp cât mai scurt. O să vă spun foarte sincer, n-am renunţat la ideea de a aduce zebre”, a dezvăluit şeful Direcţiei de Mediu a Primăriei Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!