Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) şi-au prezentat miercuri nemulţumirile la Primăria Timişoara, într-o întâlnire la care sindicaliştii spun că ar fi trebuit să participe şi primarul, dar edilul-şef nu a fost prezent. Oricum, revendicările sindicaliştilor sunt adresate guvernanţilor.
În principal, ei sunt revoltaţi de faptul că un drept pe care funcţionarii l-au câştigat în instanţă a fost anulat. Este vorba despre sporurile de dispozitiv, pe care primarii le-au anulat în urma controalelor făcute de reprezentanţii Curţii de Conturi, care le-au impus asta. Liderii de sindicat spun însă că există hotărâri judecătoreşti prin care primăriile au fost obligate la acordarea acestor drepturi.
„Noi mergem în fiecare zi la instanţă pentru a ataca acele dispoziţii emise de primari ca urmare a controalelor Curţii de Conturi. Solicităm în instanţă anularea acestor dispoziţii (…) Curtea de Conturi voia să recupereze sporul de dispozitiv acordat legal din 2010. Acest spor de dispozitiv a fost acordat, atât la Primăria Timişoara, cât şi în alte primării, în baza unor sentinţe judecătoreşti. Aceste sentinţe au obligat primarii să acorde aceste sporuri reprezentând 25% din salariu la vremea respectivă. Noi cerem respectarea hotărârilor judecătorești. Să ne lase cu veniturile nediminuate, pentru că ei în momentul ăsta fac ceea ce au făcut în 2010 guvernanții. Și nu recunosc, asta e pericolul cel mai mare. Ei măcar au anunțat populația și au recunoscut că diminuează veniturile salariale cu 25%. Actualii guvernanți nici măcar nu au curajul asta, să iasă să spună că diminuează veniturile salariaților cu 25%. Pentru că Curtea de Conturi asta face de fapt. Este o decizie politică, nu trebuie să ne ascundem”, explică Tiberiu Negrei, liderul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Primăria Timişoara şi din Serviciile Publice Aflate în subordinea Consiliului Local.
Sindicaliştii afliaţi la FNSA se pregătesc să picheteze Guvernul României în data de 10 septembrie. Dacă nu se rezolvă nimic după, vor recurge şi la alte acţiuni de protest până la alegerile prezidenţiale.
„Susținem acțiunea federației din 10 septembrie din toate punctele de vedere. Facem un apel la o participare masivă în judeţul Timiş. Vom pleca cu toţii. În județul Timiș sunt toți angajații afectați, e vorba de mii de persoane. Sunt 100 de primării în județul Timiș. Mă refer la primării cu toate serviciile publice (…) Ne vom deplasa la București. Noi suntem pregătiți să susținem financiar și zece autocare. Oamenii ăștia nu pot să plece și să fie în două locuri în același timp. Ei vor trebui să solicite o zi sau două zile liber pentru deplasare. Își vor lua concediu. Greva rămâne să o hotărâm în federație. E posibilă și o greva generală chiar înainte de alegerile prezidențiale”, a avertizat Negrei.
Liderii de sindicat au ameninţat inclusiv cu „recomandări dure făcute către alegătorii care îşi vor da votul în noiembrie 2014”.
Sindicaliştii au mai multe revendicări. Cer, printre altele, reîntregirea veniturilor salariale avute la 31 decembrie 2009, plata orelor suplimentare, constituirea unui fond de premiere în limita a 10% din fondul de salarii, acordarea de premii anuale şi sporuri de până la 15% pentru personalul care face parte din diverse comisii de specialitate, trecerea pe grilele de salarizare, conform Legii 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi modificarea articolelor privind drepturile de natură salarială şi nesalarială, cu precizarea nominală a acestora etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!