Astfel bătălia de salvarea a celor mai în pericol specii din lume a devenit sângeroasă, organizaţiile caritabile pentru protecţia mediului desfăşurând arme şi vehicule militare pentru a proteja elefanţii, rinocerii sau tigrii de o creştere a braconajului.
Cel puţin o organizaţie britanică, Care for the Wild International (CWI), cumpără echipament militar de teren şi sprijină desfăşurarea de gărzi înarmate, în timp ce International Fund for Animal Welfare (IFAW) din
SUA a cumpărat echipament pentru vedere nocturnă, muniţie şi avioane uşoare.
WWF, World Wildlife Fund, a angajat foşti soldaţi de elită SAS pentru a-i pregăti pe gardienii africani, iar Societatea Zoologică din Londra finanţează o patrulă pe elefanţi pentru a proteja rinocerii din Nepal.
Tendinţa de militarizare vine după moartea a circa 150 de gărzi în Africa în urma schimburilor de focuri cu braconierii.
Dezvăluirile vin pe fondul unei Convenţii pentru Comerţul Internaţional cu Specii în Pericol, ce se defăşoară la Qatar, ce i-a înfuriat pe activişti cu respingerea propunerilor de a proteja o specie de ton. De asemenea, această săptămână ar putea aduce noi proteste pentru probabila aprobare a reînceperii vânzării de fildeş de la elefanţii africani.
“Acesta animale sunt eliminate sistematic de braconieri, care sunt din ce în ce mai echipaţi cu arme automate, sateliţi GPS, vedere nocturnă şi telescoape pentru detectarea căldurii, cu scopul de a depista animalele noaptea”, declara Dominic Dyer, preşedinte al CWI.-
“Aceasta înseamnă că şi noi avem nevoie de o abordare mai robustă aşa că livrăm echipament, de la ghete şi haine până la ochelari pentru vedere nocturnă sau vehicule militare.”
Abordarea vine după o creştere a braconajului în Africa şi Asia. In 1979 erau 1,3 milioane de elefanţi, dar acum numărul lor este estimat la 400.000.
Doar câteva sute de tigri siberieni mai sunt în sălbăticie- fiind atât de aproape de extincţie încât IFAW desfăşoară aparate de zbor uşoare pentru a depista braconierii.
Unul din cele mai expuse animale este de asemenea rinocerul, din cauza cererii crescânde pentru cornul său în medicina tradiţională din Asia, unde se crede că ajută în cazul malariei sau chiar a cancerului. Mai există doar 130 de rinoceri de Java în natură, în timp ce rinocerul negru african a ajuns la 4200 de exemplare.
Iar în Nepal, două parcuri găzduiesc 370 din cele câteva sute de rinoceri cu un corn rămaşi.
Sursa: Antena3.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!