Dacă majoritatea speciilor riscă extincţia din cauza pierderii prin defrişare a habitatului lor natural, pădurea, multe altele sunt vânate şi consumate ca delicatese în varii părţi ale lumii. Studiul IUCN, realizat de cei mai eminenţi primatologi ai planetei, reprezintă prima evaluare globală a situaţiei primatelor de după 1996. Această situaţie, spun experţii Uniunii, este mult mai dramatică decât se estima anterior.
În Asia, spre exemplu, aproape 70 de procente dintre speciile de primate au fost clasificate drept „ameninţate în mod critic“ sau „ameninţate“, ceea ce înseamnă că ele ar putea dispărea definitiv în viitorul foarte apropiat. În Africa, 11 din cele 13 specii de maimuţe colobus roşu au fost de asemenea clasificate ca „ameninţate în mod critic“ şi „ameninţate“, două dintre ele putând fi deja dispărute.
Atât în Vietnam, cât şi în Cambodgia, aproape 90% dintre speciile de primate sunt în pragul dispariţiei. Singura veste bună vine dinspre Africa, unde biologii Societăţii pentru Conservarea Animalelor Sălbatice a descoperit în Congo un grup de gorile care a reuşit să supravieuiască în nordul acestei ţări. Cel mai recent recensământ a evidenţiat că în nordul Republicii Congo trăiesc peste 125.000 de gorile occidentale de câmpie, una din cele patru subspecii recunoscute. În anii ’80, numărul total al gorilelor fusese estimat la sub 100.000.
Sursă: EVZ
Citiți principiile noastre de moderare aici!