Decizia survine după ce preşedintele grupului a primit o invitaţie oficială din partea şefului Comisiei de supraveghere şi de reformă guvernamentală a Camerei Reprezentanţilor, care a solicitat de asemenea prezenţa fostului avocat al Toyota, Dimitrios Biller, care a acuzat public grupul nipon că a ascuns şi distrus dovezi.
Toyoda se afla sub o mare presiune, în special din partea guvernului japonez, pentru a explica personal în faţa Congresului american deficienţele tehnice ale modelelor sale, care au dus la 8,7 milioane de rechemări în service începând din toamna anului trecut, mai ales în SUA.
Iniţial, preşedintele Toyota a anunţat că nu se va prezenta la audierile din 24 februarie privind problemele înregistrate de maşinile produse de grup şi că îl va trimite în locul său pe directorul pentru America de Nord al Toyota, Yoshimi Inaba. Însă Toyoda s-a răzgândit după ce a primit invitaţia oficială din partea preşedintului comisiei, Edolphus Towns.
Toyota se confruntă cu numeroase plângeri depuse în nume colectiv în SUA de către automobilişti, care acuză grupul că a întârziat în mod deliberat să anunţe existenţa unor defecţiuni la pedala de acceleraţie şi la sistemul de frânare pe mai multe modele. Potrivit celor ce au depus plângeri, aceste defecţiuni au provocat decesul a cel puţin 34 de persoane în SUA.
Cel mai mare constructor auto mondial face şi obiectul unei anchete oficiale asupra problemelor la servodirecţia modelului Corolla, cea mai bine vândută maşină din lume.
Toyoda, care evită apariţiile publice, a fost criticat în Japonia pentru tăcerea sa de la începutul crizei defecţiunilor, iar guvernul japonez i-a solicitat în mod explicit să se prezinte în Congresul american.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!