Oglinda de lemn II – în Parcul Regina Maria, de la ora 9, în perioada 27 iunie – 26 august. Accesul este liber.
-
Asociația Biserici Înlemnite, aduce în discuție patrimoniul din lemn, rădăcina uitată a culturii noastre. Prin acest proiect dorim să amintim că suntem partea din marea familie Europeană a civilizației lemnului.
-
Proiectul cultural Oglinda de lemn II pune în discuție a valoarea patrimoniul cultural din lemn ca mediator(conector) între: trecut – prezent, culturile locale – culturile europene, societatea rurală – urbană, meșteșug – arta contemporană, patrimoniu material – imaterial, loc – peisaj cultural, oameni cu diferite profesii – vârste – accesibil și incluziv pentru categorii vulnerabile.
„Prin acest proiect, propunem publicului larg o serie diversă de evenimente, desfășurate în proximitatea structurii șarpantei bisericii de lemn de la Povergina, care va parcurge drumul Povergina – Timișoara – Povergina și va servi drept „cadru” al activităților, atât în mediul urban (Parcul Regina Maria), cât și în mediul rural. Prin activitățile numeroase și diverse pe care le propunem, invităm participanții să reflecteze atât asupra importanței patrimoniului de lemn pentru comunități, cât și asupra unor soluții concrete de salvare a patrimoniului de lemn și a posibilităților de valorificare a acestuia, alături de specialiști din domeniu, din țară și din străinătate precum și de reprezentanți ai autorităților decidente”, spun organizatorii.
„Feminine Journeys”. Expoziție de ilustrație, fotografie și diapozitive – la Bastionul Theresia, de la ora 10.
13 21 49 Expresii atemporale – la Centrul de Proiecte, de la ora 11.
My body, My friend – la Serviciul de asistență comunitară Dorobanți, de la ora 11.
Tururi ghidate PURPLE GLOW – la Ornella Studio Design (din clădirea Office 700, str. Gh. Lazăr nr.9 Timișoara), de la ora 15, în perioada 7-11 august.
În timpul acestui tur, artistul și fotograful Silviu preda vă va prezenta lucrările sale expuse în galerie și vă va împărtăși inspirația și ideile din spatele creațiilor sale. Înainte de a începe, vă rog să vă asigurați că aveți timpul necesar pentru a explora și a aprecia cu atenție fiecare lucrare și povestea din spatele ei. Dacă doriți să faceți întrebări pe parcurs, nu ezitați să o faceți. Artiștii se bucură să împărtășească cu pasiune experiențele și procesele lor creative. Înțelegerea profundă a artei poate fi extrem de captivantă și poate deschide noi perspective asupra modului în care interpretăm lumea din jurul nostru.
Expoziție pictura și calculatorul – Rozalia Moș – la Art-Hoc, de la ora 16.
- Expoziția poate fi vizitată până în 25 august 2023, de miercuri până vineri de la ora 18:00 la ora 20:00 și sâmbăta și duminică de la ora 16:00 la ora 18:00.
-
„Rozalia Moș se afirmă printr-o identitate cromatică evidentă, o potență a culorii ce reflectă propria căutare, propriul demers de redescoperire artistică. Pictura sa poate fi încadrată cu ușurință în genul artei al cărei sens este determinată nu doar de sârguința și profunzimea muncii autorului, ci și de către public, cel care îi acordă valențe și o valoare extrinsecă. În tușele sale expansive, puternice și expresive, curajul și agonia se întrepătrund într-un dans eclectic. Lucrările sale sunt o descătușare de forțe compacte dar opuse, o antiteză în cea mai sincer și pură formă, un extaz al culorii care inspiră și conspiră în cele mai nebănuite direcții. Universul ei pictural încurajează redescoperirea, meditația și cunoașterea sinelui, o pictură accesibilă, sinceră și bine închegată”, spune curatorul Sergiu Man.
Forumul Național de Dezbateri ARDOR 2023 – la UVT, de la ora 17, în perioada 8-12 august.
-
Competiția care adună cele mai bune 32 de echipe din țară într-un turneu de 5 zile oferă participanților o gamă variată de evenimente de educare precum și o sumedenie de surprize și activități sociale.
-
FNDA se va desfășura pe două etape: Etapa locală, în care vor fi aleși cei mai buni concurenți din fiecare asociație și etapa națională, la Timișoara, unde aceștia vor concura pentru cupa FNDA 2023.
-
FNDA este cel mai ambițios turneu de dezbateri academice din cadrul ARDOR care întrunește în fiecare an, vara, cei mai bine pregătiți liceeni pentru a concura și a se dezvolta în cadrul unui proiect educațional care reprezintă cu fidelitate valorile comunității de dezbateri academice din România.Forumul Național de Dezbateri ARDOR se organizează de mai bine de 29 de ani, într-un oraș important, ales prin rotație și adună peste 100 de participanți din toate colțurile țării pentru meciuri de dezbateri, training-uri despre comunicare și argumentare, mici competiții sportive amicale și evenimente sociale inedite.
-
Dezbaterile academice sunt o inițiativă educațională informală care antrenează generațiile viitorului să gândească critic, să comunice și să devină membrii implicați civic în societatea românească.
-
Moțiuni:
1. AP preferă servicii publice extensive față de taxe mai mici
2. AP crede că mișcările de justiție socială din România și susținătorii acestora ar trebui să interpreteze textele religioase în slujba promovării ideilor progresiste.
3. AP preferă ca la alegerile prezidențiale din 2024 candidatul partidului Republican să fie Ron DeSantis mai degrabă decât Donald Trump.
50% off Tuesday – în D’arc, de la ora 19.
Midweek Session w. KuKy – în D’arc pe mal, de la ora 19.
𝐄𝐯𝐞𝐫𝐲𝐭𝐡𝐢𝐧𝐠 𝐈 𝐭𝐨𝐮𝐜𝐡 | Uliana Gujuman – la 𝐌𝐕 𝐬𝐜𝐢-𝐚𝐫𝐭 center, Bd. Mihai Viteazul nr. 1, de la ora 19.
Gear (Hungary- HC), Eterminating Angel (Hungary – HC) – la Nemesis Art Club, de la ora 20.
Film în aer liber, Întors pe dos – în Parcare Kaufland Bojincă, de la 20:45.
Summer Tropical Party – la Berărescu, de la ora 22.
Expoziții permanente la Memorialul Revoluției
Program de vizitare: Luni – Vineri: 08-18, Sâmbătă: 10-18, Duminică: 10-18 (ultimul vizitator: cu 30 de min. înainte de închidere!). Bilete se pot achiziționa la intrare, prețurile fiind: 20 lei adulți, studenți și pensionari -cetățeni români: 10 lei, copii: 5 lei, taxă de fotografiere: 20 lei, taxă de filmare: 100 lei, taxă ghidaj (1-10 pers): 50 lei, taxă ghidaj peste 11 pers: 7 lei/pers, taxă consultanță de specialitate: 100 lei, pentru grupuri mai mari de 20 de persoane: foto gratuit.
- „Revoluția de la Timișoara, din 15-22 decembrie 1989”
- „Revoluția în alte orașe-martir”
- „Revoluție în București”
- „Timișoara anului 1990”
- „Justiție și Adevăr = Manipulare”
- „Cronologia Războiului Rece”
- „Și…cum era în comunism? ”
- „Propaganda comunistă și cultul personalității”
- „Granița și deportatrea”
- „Rezistența anticomunistă și Timișoara 1956”
- „Miniaturile Monumentelor dedicate Eroilor Revoluției din Timișoara”
- „Revoluția Română prin ochii copiilor”
- „Portrete de Eroi”- pasteluri realizate de Silvia Radu
- ” ’89 din uşă” realizată de Suzana Fântânariu
- Instalația „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”
Muzeul Național al Banatului
- Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s”, Bastion Maria Theresia;
- Expoziția permanentă „Istoria militară a Banatului”, Bastion Maria Theresia, parter;
- Expoziția temporară „PRINȚ ȘI SULTAN. Decenii de război și fronturi fluctuante la hotarele sublimei porți”, Bastion Maria Theresia, mansarda B1;
- Expoziția temporară „Ciprian Porumbescu 170. O viață, o epocă, un ideal”, Bastion Maria Theresia;
- Expoziția „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele”, Bastion Maria Theresia, mansarda B2;
- Expoziție temporară „Epoca Frumoasă” – ilustrații realizate de copii, Bastion Maria Theresia, hol, etaj I;
- Expoziția „Îndrăgostiți de Amintiri”, Bastion Maria Theresia, hol, etaj I;
- Expoziția „Arta și Arhetipurile Epocii de Gheață” (Castelul Huniade, Sala de marmură).
Muzeul Național de Artă Timișoara
- MNArT Open View: „Structură spațială” semnată de artistul Dorel Tulcan;
- Expoziția temporară „Timișoara – portretul unui oraș”;
- Expoziția „Apogeul Artei Preistorice Europene Cultura Cucuteni”;
- Expoziția „Jocul cu hazardul: Romul NUȚIU. O retrospectivă/ Playing hazard: Romul NUȚIU. A retrospective”;
- Expoziția„Personalități din Banat”;
- MNART BAROQUE RELOADED, expoziție temporară;
- Tur ghidat gratuit al expoziției „Jocul cu hazardul: Romul NUȚIU. O retrospectivă/ Playing hazard: Romul NUȚIU. A retrospective”, ora 18.30;
- Expoziția permanentă „Artă Bănățeană și Artă Modernă Românească”;
- Expoziția permanentă „Artă Europeană” – Fondul Ormos Zsigmond;
- Expoziția permanentă colecția „Corneliu Baba”;
- Expoziția permanentă „Laborator restaurare-conservare”.
Muzeul Satului Bănățean Timișoara
- Expoziția etnografică permanentă – ceramică, țesături, port, podoabe – Sala de expoziție permanentă;
- Expoziție foto-documentară „Danube women stories”, la Sala de Expoziții corp B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!