Vernisarea expoziției „Strigăt spre libertate. 17 iunie 1953 în Turingia” – la Memorialul Revoluției din Timișoara, de la ora 10.
-
Cele 20 de panouri ale expozitiei germane contin fotografii si imagini din acele zile, precum si multe documente istorice, incluse intr-un bogat text explicativ, fiecare panou ilustrand unul dintre aspectele importantului eveniment istoric: „Sistemul politic al zonei de ocupatie sovietica (SBZ) / DDR”, „Lupta contra bisericii – persecutarea tineretului credincios 1952-1953”, „Economia – socialismul intra in criza”, „Experimente socialiste la tara”, „Militarizare costisitoare”, „Muncitorii uitati”, „De la greva la revolta populara”, „Berlinul in revolta”, „In pragul unei revolutii – DDR-ul in 17 iunie”, „Turingia – inima verde a Germaniei in revolta populara”, „Noul curs”, „Lupte in districtul Gera”, „Punctul fierbinte al revoltei populare: Jena”, „Stare de urgenta in Jena”, „Greve in districtul Erfurt”, „Districtul Erfurt – Vrem sa fim tarani liberi!”, „Incidente in districtul Suhl”, „Razbunarea si trauma SED-ului”, „Mostenirea revoltei”.
-
Este reconstituita astfel intreaga dramatica desfasurare a evenimentelor din vara anului 1953, avand punctul culminant pe data de 17 iunie 1953, in Berlin dar si in celelalte centre ale revoltei anticomuniste si antisovietice, majoritatea aflate in landul Turingia. Este prima revolta majora a muncitorilor si oamenilor obisnuiti din lagarul socialist, primul „strigat de libertate”, care va fi urmat mai tarziu de momentele Budapesta 1956, Praga 1968, Polonia – inceputul anilor ’70 si anii ’80, Romania 1977 si 1987, culminand cu anul revolutionar 1989, in intreaga Europa de Est.
-
Expozitia itineranta „Strigat de libertate – 17 iunie 1953 in Turingia” este realizata de Fundatia Ettersberg, o institutie germana avand ca scop cercetarea comparata a dictaturilor europene, in colaborare cu Institutul de Istorie Jena. Conceptia ii apartine lui Alexander Reich, din Erfurt, iar prelucrarea stiintifica este semnata de dr. Ehrhart Neubert. Traducerea in limba romana a textului explicativ a fost asigurata de Adina Hornea. Fundatia Ettersberg este o institutie care se ocupa cu cercetarea istorica si culturala, avand ca principal obiect de studiu transformarile comuniste si postcomuniste din landul german Turingia. Prezenta in Romania a manifestarii expozitionale realizate de istoricii germani este posibila datorita stransei colaborari cu Memorialul Revolutiei din Timisoara, concretizata si in alte schimburi culturale de ambele parti.
Irina Dragomir, în vizită la Timișoara! – la Castelul Huniade, de la ora 10. Intrarea este gratuită.
-
Din București la Timișoara și apoi în toată țara! Superstarul artei contemporane, Irina Dragomir, va avea prima expoziție în orașul de pe Bega. Ne bucurăm că putem să aducem una dintre cele mai de succes expoziții marca Art Safari în Timișoara.Expoziția „Roșu, galben și albastru”, curator Alexandru Rădvan, poposește între 24 septembrie și 24 octombrie la Castelul Huniade, Sala de Marmură.
- Un teaser al expoziției găsiți în magazinul Lidl de pe strada Simion Bărnuțiu, nr. 28, unde puteți admira, în perioada 24.09-24.10, pe lângă lucrări de Irina Dragomir, și opere ale altor artiști mari, precum Constantin Piliuță.
- Program de vizitare:
marți-duminică (10:00-18:00).
Teatru de păpuși – Greierele și furnica – la Centrul Camelot, de la 10:30. Taxa de intrare este 40 de lei. Limita de locuri: 10 copilași (10 luni-2,5 ani).
- Atelier de povești și jocuri dedicat bebelușilor și copiilor mici, având ca scop familiarizarea acestora cu atmosfera unui spectacol. Personajele îi poartă pe copilași în lumea poveștilor, apoi îi invită să descopere magia lumii lor prin joacă senzorială și motrică. Ascultăm, privim, atingem și simțim, înțelegem lumea din jur și cum să ne raportăm la tot ceea ce ne înconjoară. Care sunt abilitățile pe care le dezvoltă acest atelier?
- Inteligența emoțională prin recunoașterea emoțiilor personajelor, dar și prin capacitatea copilașilor de a se identifica în momentele expuse;
- Inteligența socială prin momentele de socializare de dinainte și după spectacol;
- Creativitatea și spontaneitatea;
- Capacitatea de a anticipa soluționarea anumitor situații;
- Asocierea momentelor din poveste cu întâmplări din viața reală;
- Aprecierea unui act artistic pe nivelul lor de înțelegere;
- Clădim principii și valori prin momentele expuse, copilașii luând contact cu diverse situații experimentate de personaje;
BIZZ.CONNECT #4 – Antreprenorul, Afacerea și Autenticitatea – la Iulius Congress Hall, de la ora 16. Înscrieri, AICI.
- BIZZ.CLUB Timișoara te invită la evenimentul BIZZ.CONNECT #4, unde vei avea ocazia să întâlnești 11 speakeri, antreprenori, traineri de top și facilitatori, care te vor ajuta în educația ta antreprenorială și în evoluția afacerii tale spre următorul nivel, fără să-ți pierzi din autenticitate.
-
Pe parcursul evenimentului, vei avea oportunitatea să faci networking cu peste 100 de firme și să înveți de la speakerii, trainerii și facilitatorii noștri. Iată cine sunt: Sorin Popa – președintele Maxwell Leadership România, Cristian Radu – Coach in Inteligenta Emotionala, Trainer de Vanzari, Consultant de Business, Angel Răducanu – Coach, Trainer & Business Consultant, Bogdan Băbălău-Maghiar – Talent Acquisition Manager Plexus Corp, România, Mara Iepure – Moderator & Facilitator, Călin Iepure – CEO BIZZ.CLUB România, Adrian Ienin – Fondator Minunea Naturii, Roxandra Caia – Manager General TDC, Constantin Pătășanu – Managing Partner Home Comfort Energy, Laszlo Fodor – Trainer & Antreprenor, Răzvan Curcubătă – Autor, Fondator SELLification
-
Programul evenimentului include sesiuni de training pe teme precum:
-
Cum să duci la bun sfârșit ceea ce-ți propui în business,
-
Preia controlul culturii în afacerea ta
-
Autenticitate în era digitală. Cum poate antreprenorul să creeze afaceri de succes
-
Networking cu rezultate în vânzări
-
Lider inteligent emoțional
-
De asemenea, evenimentul va include și o sesiune de networking în stil BIZZ.CLUB, pentru a-ți face noi contacte de afaceri, și o sesiune de BIZZ.CONNECT Game.Nu rata oportunitatea de a te dezvolta ca antreprenor și de a face networking de calitate la BIZZ.CONNECT #4.
Întâlniri cu scriitori. De vorbă cu Florin Bican și Dan Ungureanu” – activitate pentru copii – la FITT, de la ora 16.
- 𝐅𝐥𝐨𝐫𝐢𝐧 𝐁𝐢𝐜𝐚𝐧 (1956, București) a învățat să scrie înainte de a ști să citească. Apoi a revenit la metode de studiu convenționale, absolvind, la două decenii de la debutul său în proză foarte scurtă, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București.
- 𝐃𝐚𝐧 𝐔𝐧𝐠𝐮𝐫𝐞𝐚𝐧𝐮 a început să deseneze la vârsta la care încep toți copiii și nu s-a mai oprit de atunci. A pictat la Facultatea de Arte din Timișoara, a desenat mai apoi într-un studio de animație, unde și-a dat seama că vrea să spună povești prin imagini. În 2010 a desenat pentru prima dată o carte, și iar nu s-a mai oprit.
- 𝐀𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭𝐚̆ 𝐜𝐮 𝐜𝐢𝐫𝐜𝐮𝐢𝐭 𝐢̂𝐧𝐜𝐡𝐢𝐬 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐥𝐚𝐬𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐥𝐞𝐯𝐢 𝐚𝐥𝐚̆𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐟. 𝐢̂𝐧𝐬𝐨𝐭̦𝐢𝐭𝐨𝐫. 𝐏𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐢̂𝐧𝐬𝐜𝐫𝐢𝐞𝐫𝐞, 𝐯𝐚̆ 𝐫𝐮𝐠𝐚̆𝐦 𝐬𝐚̆ 𝐭𝐫𝐢𝐦𝐢𝐭𝐞𝐭̦𝐢 𝐮𝐧 𝐞-𝐦𝐚𝐢𝐥 𝐜𝐮 𝐝𝐚𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐚𝐜𝐭 𝐬̦𝐢 𝐧𝐮𝐦𝐚̆𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐞𝐥𝐞𝐯𝐢 𝐥𝐚 𝐚𝐝𝐫𝐞𝐬𝐚 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞@𝐢𝐧𝐞𝐝𝐮.𝐫𝐨.
Lansare carte: Linda-Saskia Menczel “De la literă la Cuvânt” – la BCUT Eugen Todoran Timișoara, de la ora 18.
Dramalogue de Capitală – spectacole de teatru citit – la Centrul de Proiecte Timișoara, de la ora 18.
-
Evenimentul va avea loc în curtea interioară a 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐏𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞 (strada Vasile Alecsandri, nr.1), cu acces gratuit, și reprezintă debutul în dramaturgie a 5 studenți ai Facultății de Teatru. Gândurile lor sunt dezvoltate în jurul Programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii, “orașul-cultural” devenind o parte integrantă semnificativă din viețile noaste.
-
Cele 5 spectacole sunt construite sub coordonarea lui Adrian Jivan (texte și dramaturgie) și Marius Lupoian (regie) și se vor juca timp de aproximativ două ore, consecutiv, sub titlurile:
-
𝐃𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐚𝐜𝐭𝐨𝐫 𝐥𝐚 𝐬𝐜𝐞𝐧𝐚̆ 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐬𝐚̆, de Karina Băncescu;
-
𝐀𝐜𝐮𝐦 𝐨𝐫𝐢 𝐧𝐢𝐜𝐢𝐨𝐝𝐚𝐭𝐚̆, de Ancuța Cosovanu;
-
𝐔𝐧 𝐦𝐨𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐬𝐞𝐧𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥, de Lucas Neagu;
-
𝐊𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐢𝐬̦𝐭𝐢 𝐥𝐚 𝐝𝐫𝐮𝐦𝐮𝐥 𝐦𝐚𝐫𝐞, de Raoul Horn;
-
𝐌𝐚𝐢 𝐝𝐞𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞, de Alisiya Yesman;
Shared experiences – la MV Sci-Art Center, de la ora 18.
Bata Marianov, lansare de carte „Convalescență virilă” – la Bastionul Maria Theresia, de la ora 18.
Orașul paralel: Fabric – la Stația de vaporetto Corneliu Coposu, de la ora 18.
Proiecție de film: Beautiful Boy – la Universitatea de Vest din Timișoara (amfiteatrul A11), de la ora 19. Intrarea este liberă.
- Evenimentul este organizat în colaborare cu Asociația Studenților la Psihologie și Sociologie din Timișoara și o va avea ca invitată pe Teodora Hovorka, psiholog clinician.
Cercurile încrederii – la Teatrul Național Timișoara, de la ora 19. Bilete găsiți AICI.
Nastratin, premiera – la Sala Capitol, de la ora 19.
Vernisajul instalației imersive „(i)REAL” a artistei vizuale Camelia Rangu (Popescu) – la Mono Art Space, de la ora 19.
Lecks Inc + Depressive Witches + Bossferatu – la M2 event venue, de la ora 20.
Dna. Iulia, Dna. Marcela & Dl. Caraulea Show – în Like Pub de la ora 20. Prețul biletului e de 40 de lei.
- Probabil pentru ultima oară anul acesta: În anul de grație 2023, Dragoș Movileanu-Caraulea prezintă o colaborare inedită, un spectacol televizual de înaltă ținută estetică.
Direct din bucătărie (sau din sufragerie, n-am înțeles exact) de la doamna Iulia, împreună cu doamna Marcela, domnul Caraulea vă aduce un lung șir de invitați și de episoade supriză. Inedit peste inedit — iată ce vă propune domnia sa, deci n-ați mai văzut așa ceva, bălește Broadway-ul. Biletele se iau de la club. Se poate face rezervare.
KizomBachata Partyyy – la Latin BUG Dance School, de la ora 22:15. Preț susținere eveniment: 20 de lei.
Chermeza de Marți – #1st YEAR ANNIVERSARY – la Fratelli, de la ora 23. Biletele se achiziționează atât 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞, cât și 𝐥𝐚 𝐢𝐧𝐭𝐫𝐚𝐫𝐞.
Expoziții permanente la Memorialul Revoluției
Program de vizitare: Luni – Vineri: 08-18, Sâmbătă: 10-18, Duminică: 10-18 (ultimul vizitator: cu 30 de min. înainte de închidere!). Bilete se pot achiziționa la intrare, prețurile fiind: 20 lei adulți, studenți și pensionari -cetățeni români: 10 lei, copii: 5 lei, taxă de fotografiere: 20 lei, taxă de filmare: 100 lei, taxă ghidaj (1-10 pers): 50 lei, taxă ghidaj peste 11 pers: 7 lei/pers, taxă consultanță de specialitate: 100 lei, pentru grupuri mai mari de 20 de persoane: foto gratuit.
- „Revoluția de la Timișoara, din 15-22 decembrie 1989”
- „Revoluția în alte orașe-martir”
- „Revoluție în București”
- „Timișoara anului 1990”
- „Justiție și Adevăr = Manipulare”
- „Cronologia Războiului Rece”
- „Și…cum era în comunism? ”
- „Propaganda comunistă și cultul personalității”
- „Granița și deportarea”
- „Rezistența anticomunistă și Timișoara 1956”
- „Miniaturile Monumentelor dedicate Eroilor Revoluției din Timișoara”
- „Revoluția Română prin ochii copiilor”
- „Portrete de Eroi”- pasteluri realizate de Silvia Radu
- ” ’89 din uşă” realizată de Suzana Fântânariu
- Instalația „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”
Centrul Multifuncțional Bastion
· Atelier de artă colaborativă, „Sărutul”, inspirat de Constantin Brâncuși;
· Expoziție temporară „Morile Banatului”, la Centrul Info Bastion.
Muzeul Național al Banatului
· Expoziție temporară „Scuturatul pomilor din rai” – lansare de carte „Convalescență virilă”, Bata Marianov, Bastionul Maria Theresia, hol, etajul I, ora 18:00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!