Grădina cactusilor la Lavanda Fest – în Piața Victoriei, în perioada 12-13 august. Intrarea este liberă. Detalii, AICI.
- Gradina cactusilor participă, pentru prima dată, la #lavandafest.
- Prin achiziția de cactuși de la noi, susții doar munca plină de pasiune a lui @Condoros Teofil, producătorul tuturor exemplarelor pe care le vei vedea.
„Feminine Journeys”. Expoziție de ilustrație, fotografie și diapozitive – la Bastionul Theresia, de la ora 10.
La fân – la Grădinescu Timişoara – GreenFeel, de la ora 10. Participarea este gratuită.
-
La eveniment vor participa Ioana și Felix Cionte, absolvenți ai Facultății de Arte, artizani în cadrul proiectului Codru și participanți la una din expozițiile din cadrul Muzicon. Împreună cu ei vom da un refresh la zona C U L T U R A, realizată anii trecuți cu ocazia titlului de Timișoara Capitală Culturală Europeana 2023 și vom pregăti terenul pentru primele sculpturi din fân și grinzi de la GreenFeel. Anul trecut, Ioana și Felix au pus umărul la realizarea panourilor de signalistică din grădinile noastre.
-
Strângerea fânului va fi urmată de atelierul „Compostarea în grădină” susținut de Liana Drăghici, biolog și grădinar. Detalii, AICI.
Atelier practic de cianotipie cu Marius Parghel – la Ecoóp Fabric, de la ora 13. Înscrieri, AICI.
-
Cianotipia este, într-o formulare simplă, un proces de printing, monocrom, cu lumină. Atelierul de față presupune o introducere teoretică în tehnicile de printing folosind substanțe sensibile la lumină și o parte practică legată de Cianotipie în particular, în care fiecare participant va avea ocazia să își facă propriile printuri. Materialele necesare vor fi puse la dispoziție de către organizatori. Taxă de participare: fără abonament de susținere – 120 lei, cu abonament Păpădie sau Rozmarin – 90 lei.
441 by The boat – la D’Arc pe Mal, de la ora 17. Bilete găsiți AICI.
Watch out, reach out! – în Parcul Central, de la ora 17.
Atelier: Compostarea în grădină – la Grădinescu Timişoara – GreenFeel, de la ora 17.
Saturdaying pe Mal – la D’arc, de la ora 18.
Spectacolul „Influențe” – la Casa Tineretului, de la ora 19.
Flight Cinema in My Town: Nine Lives – la Iulius Gardens, de la ora 19.
Concert Vostok – la Porto Arte, de la ora 20.
Oglinda de lemn – la Palatul Ștefania, de la ora 20.
Cu CRETA pe asfalt! – pe Strada Mărășești, de la ora 20.
-
Desenele realizate cu cretă vor adăuga o notă vibrantă și magică pe strada Mărășești din Piața Unirii, transformând spațiul urban într-o galerie în aer liber, în care artistul ești chiar TU.
-
Desenul cu creta pe asfalt este o formă de artă prietenoasă cu mediul, fără impact negativ asupra urbanismului. Desenele efemere realizate cu cretă nu numai că adaugă frumusețe, dar și inspirație în peisajul urban, fără să lase urme permanente.
-
Fiecare trecător poate contribui la această acțiune, ce poate avea ca rezultat implicarea celor mai mulți participanți în activitatea de desenat cu creta pe asfalt din Timișoara.
Romance by Night – Anniversary Edition – la Salsa Addicted, de la 20:30.
Nu Știu, Zic! cu Mirică, Luiza, Virgil și Mitran | Niște Oameni – la Casa del Retro, de la ora 21. Bilete găsiți AICI.
- Show-ul este filmat, adică e posibil să apari și tu prin cadru, deci ține cont de asta când îți iei bilet.
VODEN – la Hamei, de la ora 21.
CHERMEZA IS BACK IN TOWN – la Șura, de la ora 21. Bilete găsiți AICI.
Flower Power – la Casa del Retro, de la ora 22.
Nexperimental w/ Instrumental – Hamei, de la ora 24:00.
Expoziție pictura și calculatorul – Rozalia Moș – la Art-Hoc.
- Expoziția poate fi vizitată până în 25 august 2023, de miercuri până vineri de la ora 18:00 la ora 20:00 și sâmbăta și duminică de la ora 16:00 la ora 18:00.
„Rozalia Moș se afirmă printr-o identitate cromatică evidentă, o potență a culorii ce reflectă propria căutare, propriul demers de redescoperire artistică. Pictura sa poate fi încadrată cu ușurință în genul artei al cărei sens este determinată nu doar de sârguința și profunzimea muncii autorului, ci și de către public, cel care îi acordă valențe și o valoare extrinsecă. În tușele sale expansive, puternice și expresive, curajul și agonia se întrepătrund într-un dans eclectic. Lucrările sale sunt o descătușare de forțe compacte dar opuse, o antiteză în cea mai sincer și pură formă, un extaz al culorii care inspiră și conspiră în cele mai nebănuite direcții. Universul ei pictural încurajează redescoperirea, meditația și cunoașterea sinelui, o pictură accesibilă, sinceră și bine închegată”, spune curatorul Sergiu Man.
𝐄𝐯𝐞𝐫𝐲𝐭𝐡𝐢𝐧𝐠 𝐈 𝐭𝐨𝐮𝐜𝐡 | Uliana Gujuman – la 𝐌𝐕 𝐬𝐜𝐢-𝐚𝐫𝐭 center, Bd. Mihai Viteazul nr. 1.
-
“𝐄𝐯𝐞𝐫𝐲𝐭𝐡𝐢𝐧𝐠 𝐈 𝐭𝐨𝐮𝐜𝐡” dezvăluie parcursul artistic al 𝐔𝐥𝐢𝐚𝐧𝐞𝐢 𝐆𝐮𝐣𝐮𝐦𝐚𝐧 prin lumea fertilă a plantelor – o ipoteză pentru a construi o nouă realitate inspirată de natură. Lucrările artistei transcend granițele peisajului tradițional, invitându-i pe spectatori să pășească într-o lume alternativă de juxtapuneri neobișnuite, distorsiuni și inversări ale elementelor naturale.
În centrul practicii sale se află o dorință profundă de a explora tărâmurile ascunse ale existenței, unde dimensiunile imperceptibile se împletesc cu realitatea perceptibilă. -
Peisajele înfățișate în aceste picturi nu sunt reprezentări ale lumii tangibile, ci mai degrabă o invitație la o nouă dimensiune a percepției. Infuzând fiecare lucrare cu detalii discrete ale unor elemente ficționale, artista angajează cele mai profunde nivele ale creativității și manifestă o pictură abundentă de narațiuni enigmatice care captivează privitorul.
-
𝐔𝐥𝐢𝐚𝐧𝐚 𝐆𝐮𝐣𝐮𝐦𝐚𝐧 este un profesionist desăvârșit al picturii în ulei pe pânză, folosind cu măiestrie acest mediu tradițional pentru a da viață peisajelor suprarealiste. Complexitatea tehnicii este evidentă în pensulațiile delicate care formează ierburile colosale și figurile minuscule, creând un joc hipnotizant de proporții și perspective. Abilitatea artistei de a îmbina realismul cu magia imprimă operelor o alură atemporală, evocând ecouri ale minunilor literare găsite în “Un veac de singurătate” al lui Gabriel Garcia Marquez. Această amintire emoționantă a aprins imaginația din copilărie a artistei, evocând viziuni ale unor lumi neexplorate dincolo de fațada pădurii. Astăzi, universul vegetal fantastic pe care îl pictează artista devine un pretext pentru a căuta ce se află dincolo – un tărâm al reveriei, al meditației și al povestirii imaginative.
-
Lucrările din expoziție abordează teme legate de inversarea proporțiilor, provocându-i pe privitori să contemple misterele creșterii și forțele ascunse care ne modelează realitatea. Printre plantele supradimensionale și figurile de mărimea unei furnici, personajul mitologic al artistei prinde viață, deschizând ușile către tărâmurile suprarealului și fantasticului.
Fiecare pânză este o invitație la o călătorie dincolo de aparențe, permițând imaginației să umble liber și să pătrundă în adâncurile unor dimensiuni nevăzute. Expoziția este o dovadă a dedicării artistei de a crea o nouă realitate – o realitate în care natura, visele și enigmaticul se împletesc într-o demonstrație uluitoare de măiestrie artistică.
Oglinda de lemn II – în Parcul Regina Maria, de la ora 9, în perioada 27 iunie – 26 august. Accesul este liber.
-
Asociația Biserici Înlemnite, aduce în discuție patrimoniul din lemn, rădăcina uitată a culturii noastre. Prin acest proiect dorim să amintim că suntem partea din marea familie Europeană a civilizației lemnului.
-
Proiectul cultural Oglinda de lemn II pune în discuție a valoarea patrimoniul cultural din lemn ca mediator(conector) între: trecut – prezent, culturile locale – culturile europene, societatea rurală – urbană, meșteșug – arta contemporană, patrimoniu material – imaterial, loc – peisaj cultural, oameni cu diferite profesii – vârste – accesibil și incluziv pentru categorii vulnerabile.
„Prin acest proiect, propunem publicului larg o serie diversă de evenimente, desfășurate în proximitatea structurii șarpantei bisericii de lemn de la Povergina, care va parcurge drumul Povergina – Timișoara – Povergina și va servi drept „cadru” al activităților, atât în mediul urban (Parcul Regina Maria), cât și în mediul rural. Prin activitățile numeroase și diverse pe care le propunem, invităm participanții să reflecteze atât asupra importanței patrimoniului de lemn pentru comunități, cât și asupra unor soluții concrete de salvare a patrimoniului de lemn și a posibilităților de valorificare a acestuia, alături de specialiști din domeniu, din țară și din străinătate precum și de reprezentanți ai autorităților decidente”, spun organizatorii.
Forumul Național de Dezbateri ARDOR 2023 – la UVT, de la ora 17, în perioada 8-12 august.
-
Competiția care adună cele mai bune 32 de echipe din țară într-un turneu de 5 zile oferă participanților o gamă variată de evenimente de educare precum și o sumedenie de surprize și activități sociale.
-
FNDA se va desfășura pe două etape: Etapa locală, în care vor fi aleși cei mai buni concurenți din fiecare asociație și etapa națională, la Timișoara, unde aceștia vor concura pentru cupa FNDA 2023.
-
FNDA este cel mai ambițios turneu de dezbateri academice din cadrul ARDOR care întrunește în fiecare an, vara, cei mai bine pregătiți liceeni pentru a concura și a se dezvolta în cadrul unui proiect educațional care reprezintă cu fidelitate valorile comunității de dezbateri academice din România.Forumul Național de Dezbateri ARDOR se organizează de mai bine de 29 de ani, într-un oraș important, ales prin rotație și adună peste 100 de participanți din toate colțurile țării pentru meciuri de dezbateri, training-uri despre comunicare și argumentare, mici competiții sportive amicale și evenimente sociale inedite.
-
Dezbaterile academice sunt o inițiativă educațională informală care antrenează generațiile viitorului să gândească critic, să comunice și să devină membrii implicați civic în societatea românească.
-
Moțiuni:
1. AP preferă servicii publice extensive față de taxe mai mici
2. AP crede că mișcările de justiție socială din România și susținătorii acestora ar trebui să interpreteze textele religioase în slujba promovării ideilor progresiste.
3. AP preferă ca la alegerile prezidențiale din 2024 candidatul partidului Republican să fie Ron DeSantis mai degrabă decât Donald Trump.
Expoziții permanente la Memorialul Revoluției
Program de vizitare: Luni – Vineri: 08-18, Sâmbătă: 10-18, Duminică: 10-18 (ultimul vizitator: cu 30 de min. înainte de închidere!). Bilete se pot achiziționa la intrare, prețurile fiind: 20 lei adulți, studenți și pensionari -cetățeni români: 10 lei, copii: 5 lei, taxă de fotografiere: 20 lei, taxă de filmare: 100 lei, taxă ghidaj (1-10 pers): 50 lei, taxă ghidaj peste 11 pers: 7 lei/pers, taxă consultanță de specialitate: 100 lei, pentru grupuri mai mari de 20 de persoane: foto gratuit.
- „Revoluția de la Timișoara, din 15-22 decembrie 1989”
- „Revoluția în alte orașe-martir”
- „Revoluție în București”
- „Timișoara anului 1990”
- „Justiție și Adevăr = Manipulare”
- „Cronologia Războiului Rece”
- „Și…cum era în comunism? ”
- „Propaganda comunistă și cultul personalității”
- „Granița și deportatrea”
- „Rezistența anticomunistă și Timișoara 1956”
- „Miniaturile Monumentelor dedicate Eroilor Revoluției din Timișoara”
- „Revoluția Română prin ochii copiilor”
- „Portrete de Eroi”- pasteluri realizate de Silvia Radu
- ” ’89 din uşă” realizată de Suzana Fântânariu
- Instalația „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”
Muzeul Național al Banatului
- Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s”, Bastion Maria Theresia;
- Expoziția permanentă „Istoria militară a Banatului”, Bastion Maria Theresia, parter;
- Expoziția temporară „PRINȚ ȘI SULTAN. Decenii de război și fronturi fluctuante la hotarele sublimei porți”, Bastion Maria Theresia, mansarda B1;
- Expoziția temporară „Ciprian Porumbescu 170. O viață, o epocă, un ideal”, Bastion Maria Theresia;
- Expoziția „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele”, Bastion Maria Theresia, mansarda B2;
- Expoziție temporară „Epoca Frumoasă” – ilustrații realizate de copii, Bastion Maria Theresia, hol, etaj I;
- Expoziția „Îndrăgostiți de Amintiri”, Bastion Maria Theresia, hol, etaj I;
- Expoziția „Arta și Arhetipurile Epocii de Gheață” (Castelul Huniade, Sala de marmură).
Muzeul Național de Artă Timișoara
- MNArT Open View: „Structură spațială” semnată de artistul Dorel Tulcan;
- Expoziția temporară „Timișoara – portretul unui oraș”;
- Expoziția „Apogeul Artei Preistorice Europene Cultura Cucuteni”;
- Expoziția „Jocul cu hazardul: Romul NUȚIU. O retrospectivă/ Playing hazard: Romul NUȚIU. A retrospective”;
- Expoziția„Personalități din Banat”;
- MNART BAROQUE RELOADED, expoziție temporară;
- Expoziția permanentă „Artă Bănățeană și Artă Modernă Românească”;
- Expoziția permanentă „Artă Europeană” – Fondul Ormos Zsigmond;
- Expoziția permanentă colecția „Corneliu Baba”;
- Expoziția permanentă „Laborator restaurare-conservare”.
Muzeul Satului Bănățean Timișoara
- Expoziția etnografică permanentă – ceramică, țesături, port, podoabe – Sala de expoziție permanentă;
- Expoziție foto-documentară „Danube women stories”, la Sala de Expoziții corp B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!