Lavanda Fest – în Piața Victoriei, de la ora 10. Detalii, AICI.
Marele Premiu al Municipiului Timișoara – în Parcare Modex, de la ora 10. Detalii, AICI.
Tururi ghidate gratuite pentru expoziția „Patrimoniul sub reflectoare – Lumi paralele” – la Muzeul Național Al Banatului, de la ora 11.
-
Tururile ghidate și moderate de muzeologul Marius Cornea prezintă întreaga expoziție în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia, realizată de Spotlight Heritage Timișoara, un proiect cuprins în programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”. Aceasta este organizată de Muzeul Național al Banatului, în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul de ID/IFR și e-Learning și Centrul Multimedia.
-
Prin acest eveniment dorim să propunem publicului o incursiune în istoria cartierelor printr-o cheie barocă: alegoria simțurilor, prezentând secvențe din viața cotidiană din Iosefin (2019), Elisabetin (2020), Fabric (2021), Cetate (2022) și Giroc (2023), un cartier-dormitor din perioada comunistă.
-
În mansarda bastionului Theresia vor fi expuse bunuri culturale de patrimoniu din colecțiile Muzeului Național al Banatului, care ilustrează viața economică, socială și culturală a celor 5 cartiere din Timișoara, alături de diverse surse de memorie: fragmente de interviuri și texte literare (roman, jurnal, memorii). Expoziția cuprinde o selecție importantă de cărți poștale, fotografii, sigilii, diplome de breaslă, care depun mărturie despre secvențe din istoria celor 5 cartiere ale Timișoarei și diversele comunități cultural-lingvistice.
-
Te vom conduce printr-o călătorie de stimulare a simțurilor, unde vei avea bucuria de a explora spații urbane prin prisma a cinci personalități marcante ale orașului Timișoara:
-
Văzul și lumea Valeriei Pintea din cartierul Iosefin, prin romanul Lianei Maria Gomboșiu;
-
Tactilul și lumea ascunsă într-un cufăr a lui Netti Diel din cartierul Elisabetin, prin intermediul jurnalului de familie al Piei Brînzeu;
-
Auzul și lumile în destine din cartierul Fabric, aflate în arhiva Grupului de Istorie Orală și Antropologie Culturală, înființat și coordonat de doamna Smaranda Vultur;
-
Olfactivul și lumea din oglinda cartierului Cetate, din perspectiva poeziilor scrise de Robert Șerban și a textelor selectate de Smaranda Vultur și Roxana Rogobete;
-
Gustativul și lumile paralele din cartierul Giroc, suprinse în jurnalul Sorinei Jecza, impresii vizuale și informații din Revoluția din ‘89.
-
Vom crea o experiență imersivă prin diverse instalații care utilizează tehnologii de realitate augumentată și virtuală, prin care vei putea descoperi poveștile din spatele exponatelor și a diverselor locații din oraș.
Flight Cinema in My Town: Jim Button and Luke The Engine Driver – la Iulius Gardens, de la ora 19.
Spectacolul „Influențe” – în Piața Sf. Gheorghe, de la 19:30.
Concert Compact – la Porto Arte, de la ora 20.
Expoziție pictura și calculatorul – Rozalia Moș – la Art-Hoc.
- Expoziția poate fi vizitată până în 25 august 2023, de miercuri până vineri de la ora 18:00 la ora 20:00 și sâmbăta și duminică de la ora 16:00 la ora 18:00.
„Rozalia Moș se afirmă printr-o identitate cromatică evidentă, o potență a culorii ce reflectă propria căutare, propriul demers de redescoperire artistică. Pictura sa poate fi încadrată cu ușurință în genul artei al cărei sens este determinată nu doar de sârguința și profunzimea muncii autorului, ci și de către public, cel care îi acordă valențe și o valoare extrinsecă. În tușele sale expansive, puternice și expresive, curajul și agonia se întrepătrund într-un dans eclectic. Lucrările sale sunt o descătușare de forțe compacte dar opuse, o antiteză în cea mai sincer și pură formă, un extaz al culorii care inspiră și conspiră în cele mai nebănuite direcții. Universul ei pictural încurajează redescoperirea, meditația și cunoașterea sinelui, o pictură accesibilă, sinceră și bine închegată”, spune curatorul Sergiu Man.
𝐄𝐯𝐞𝐫𝐲𝐭𝐡𝐢𝐧𝐠 𝐈 𝐭𝐨𝐮𝐜𝐡 | Uliana Gujuman – la 𝐌𝐕 𝐬𝐜𝐢-𝐚𝐫𝐭 center, Bd. Mihai Viteazul nr. 1.
-
“𝐄𝐯𝐞𝐫𝐲𝐭𝐡𝐢𝐧𝐠 𝐈 𝐭𝐨𝐮𝐜𝐡” dezvăluie parcursul artistic al 𝐔𝐥𝐢𝐚𝐧𝐞𝐢 𝐆𝐮𝐣𝐮𝐦𝐚𝐧 prin lumea fertilă a plantelor – o ipoteză pentru a construi o nouă realitate inspirată de natură. Lucrările artistei transcend granițele peisajului tradițional, invitându-i pe spectatori să pășească într-o lume alternativă de juxtapuneri neobișnuite, distorsiuni și inversări ale elementelor naturale.
În centrul practicii sale se află o dorință profundă de a explora tărâmurile ascunse ale existenței, unde dimensiunile imperceptibile se împletesc cu realitatea perceptibilă. -
Peisajele înfățișate în aceste picturi nu sunt reprezentări ale lumii tangibile, ci mai degrabă o invitație la o nouă dimensiune a percepției. Infuzând fiecare lucrare cu detalii discrete ale unor elemente ficționale, artista angajează cele mai profunde nivele ale creativității și manifestă o pictură abundentă de narațiuni enigmatice care captivează privitorul.
-
𝐔𝐥𝐢𝐚𝐧𝐚 𝐆𝐮𝐣𝐮𝐦𝐚𝐧 este un profesionist desăvârșit al picturii în ulei pe pânză, folosind cu măiestrie acest mediu tradițional pentru a da viață peisajelor suprarealiste. Complexitatea tehnicii este evidentă în pensulațiile delicate care formează ierburile colosale și figurile minuscule, creând un joc hipnotizant de proporții și perspective. Abilitatea artistei de a îmbina realismul cu magia imprimă operelor o alură atemporală, evocând ecouri ale minunilor literare găsite în “Un veac de singurătate” al lui Gabriel Garcia Marquez. Această amintire emoționantă a aprins imaginația din copilărie a artistei, evocând viziuni ale unor lumi neexplorate dincolo de fațada pădurii. Astăzi, universul vegetal fantastic pe care îl pictează artista devine un pretext pentru a căuta ce se află dincolo – un tărâm al reveriei, al meditației și al povestirii imaginative.
-
Lucrările din expoziție abordează teme legate de inversarea proporțiilor, provocându-i pe privitori să contemple misterele creșterii și forțele ascunse care ne modelează realitatea. Printre plantele supradimensionale și figurile de mărimea unei furnici, personajul mitologic al artistei prinde viață, deschizând ușile către tărâmurile suprarealului și fantasticului.
Fiecare pânză este o invitație la o călătorie dincolo de aparențe, permițând imaginației să umble liber și să pătrundă în adâncurile unor dimensiuni nevăzute. Expoziția este o dovadă a dedicării artistei de a crea o nouă realitate – o realitate în care natura, visele și enigmaticul se împletesc într-o demonstrație uluitoare de măiestrie artistică.
Oglinda de lemn II – în Parcul Regina Maria, de la ora 9, în perioada 27 iunie – 26 august. Accesul este liber.
-
Asociația Biserici Înlemnite, aduce în discuție patrimoniul din lemn, rădăcina uitată a culturii noastre. Prin acest proiect dorim să amintim că suntem partea din marea familie Europeană a civilizației lemnului.
-
Proiectul cultural Oglinda de lemn II pune în discuție a valoarea patrimoniul cultural din lemn ca mediator(conector) între: trecut – prezent, culturile locale – culturile europene, societatea rurală – urbană, meșteșug – arta contemporană, patrimoniu material – imaterial, loc – peisaj cultural, oameni cu diferite profesii – vârste – accesibil și incluziv pentru categorii vulnerabile.
„Prin acest proiect, propunem publicului larg o serie diversă de evenimente, desfășurate în proximitatea structurii șarpantei bisericii de lemn de la Povergina, care va parcurge drumul Povergina – Timișoara – Povergina și va servi drept „cadru” al activităților, atât în mediul urban (Parcul Regina Maria), cât și în mediul rural. Prin activitățile numeroase și diverse pe care le propunem, invităm participanții să reflecteze atât asupra importanței patrimoniului de lemn pentru comunități, cât și asupra unor soluții concrete de salvare a patrimoniului de lemn și a posibilităților de valorificare a acestuia, alături de specialiști din domeniu, din țară și din străinătate precum și de reprezentanți ai autorităților decidente”, spun organizatorii.
Expoziții permanente la Memorialul Revoluției
Program de vizitare: Luni – Vineri: 08-18, Sâmbătă: 10-18, Duminică: 10-18 (ultimul vizitator: cu 30 de min. înainte de închidere!). Bilete se pot achiziționa la intrare, prețurile fiind: 20 lei adulți, studenți și pensionari -cetățeni români: 10 lei, copii: 5 lei, taxă de fotografiere: 20 lei, taxă de filmare: 100 lei, taxă ghidaj (1-10 pers): 50 lei, taxă ghidaj peste 11 pers: 7 lei/pers, taxă consultanță de specialitate: 100 lei, pentru grupuri mai mari de 20 de persoane: foto gratuit.
- „Revoluția de la Timișoara, din 15-22 decembrie 1989”
- „Revoluția în alte orașe-martir”
- „Revoluție în București”
- „Timișoara anului 1990”
- „Justiție și Adevăr = Manipulare”
- „Cronologia Războiului Rece”
- „Și…cum era în comunism? ”
- „Propaganda comunistă și cultul personalității”
- „Granița și deportatrea”
- „Rezistența anticomunistă și Timișoara 1956”
- „Miniaturile Monumentelor dedicate Eroilor Revoluției din Timișoara”
- „Revoluția Română prin ochii copiilor”
- „Portrete de Eroi”- pasteluri realizate de Silvia Radu
- ” ’89 din uşă” realizată de Suzana Fântânariu
- Instalația „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”
Muzeul Național al Banatului
- Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s”, Bastion Maria Theresia;
- Expoziția permanentă „Istoria militară a Banatului”, Bastion Maria Theresia, parter;
- Expoziția temporară „PRINȚ ȘI SULTAN. Decenii de război și fronturi fluctuante la hotarele sublimei porți”, Bastion Maria Theresia, mansarda B1;
- Expoziția temporară „Ciprian Porumbescu 170. O viață, o epocă, un ideal”, Bastion Maria Theresia;
- Expoziția „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele”, Bastion Maria Theresia, mansarda B2;
- Expoziție temporară „Epoca Frumoasă” – ilustrații realizate de copii, Bastion Maria Theresia, hol, etaj I;
- Expoziția „Îndrăgostiți de Amintiri”, Bastion Maria Theresia, hol, etaj I;
- Expoziția „Arta și Arhetipurile Epocii de Gheață” (Castelul Huniade, Sala de marmură).
Muzeul Național de Artă Timișoara
- MNArT Open View: „Structură spațială” semnată de artistul Dorel Tulcan;
- Expoziția temporară „Timișoara – portretul unui oraș”;
- Expoziția „Apogeul Artei Preistorice Europene Cultura Cucuteni”;
- Expoziția „Jocul cu hazardul: Romul NUȚIU. O retrospectivă/ Playing hazard: Romul NUȚIU. A retrospective”;
- Expoziția„Personalități din Banat”;
- MNART BAROQUE RELOADED, expoziție temporară;
- Expoziția permanentă „Artă Bănățeană și Artă Modernă Românească”;
- Expoziția permanentă „Artă Europeană” – Fondul Ormos Zsigmond;
- Expoziția permanentă colecția „Corneliu Baba”;
- Expoziția permanentă „Laborator restaurare-conservare”.
Muzeul Satului Bănățean Timișoara
- Expoziția etnografică permanentă – ceramică, țesături, port, podoabe – Sala de expoziție permanentă;
- Expoziție foto-documentară „Danube women stories”, la Sala de Expoziții corp B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!