Expoziţia „Zidul. O graniţă prin Germania” – la Memorialul Revoluției, de la ora 10.
-
Cele 20 de panouri surprind cele mai importante aspecte din Berlinul de Est din perioada 1945-1989.Expozița aduce în fața vizitatorului drama poporului german și în special a celor din Berlinul de Est de după Al II-lea Război Mondial.
-
Din partea gazdelor vor lua cuvântul Excelența sa Regine Lochner, Consul al Republicii Federale Germania la Timișoara, și drd. Gino Rado, președintele Memorialului Revoluției.
Expoziţia Zidul. O graniţă prin Germania este realizată de Fundaţia Federală pentru Prelucrarea Dictaturii Partidului Socialist al Unităţii Germaniei şi de publicaţiile „BILD” şi „Die Welt”. -
„Cei Trei Mari”, respectiv premierul britanic Winston Churchill, preşedintele american Harry S. Truman şi dictatorul sovietic Iosif Stalin, consfinţesc la Conferinţa de la Potsdam din iulie 1945 administrarea comună a Reich-ului German înfrânt. Astfel, Germania este împărţită în zone militare de ocupaţie, iar capitala sa, Berlinul, în sectoare. Forţele armate victorioase urmează să-şi administreze zonele de ocupaţie în regim de autonomie deplină, iar asupra problemelor privitoare la întreaga Germanie vor să decidă împreună, de acum încolo, la Berlin, printr-un Consiliu de Control. Dar după numai câteva luni acest acord se va destrăma. Linia de demarcaţie dintre zona britanică şi cea americană, pe de-o parte, şi cea sovietică, pe de altă parte, se transformă într-o graniţă de interes mondial. Churchill a intuit acest lucru de la început. La numai patru zile după capitularea germană, acesta foloseşte, pentru prima dată, într-o telegramă adresată lui Truman, termenul „Cortina de Fier“, care s-a coborât în Europa şi împarte acum continentul.
[Pride TM] tabachera cu scorpion – la Bastion, de la ora 17.
-
Expoziția pornește de la romanul Scorpionul (Der Skorpion), publicat în perioada interbelică de scriitoarea germană de origine română Anna Elisabet Weirauch (1887-1970).
-
Romanul este un punct de pornire în formularea unei perspective mai ample asupra imaginii lesbienei, și în baza acestuia am dezvoltat o expoziție multidisciplinară și multimedia ce ia forma unui demers activist, ce navighează cu grijă narațiuni absente sau puțin cunoscute în cultura locală, care încă se regăsesc în actualitate.
-
Prin Tabachera cu scorpion – o călătorie vizuală intr-un roman queer, ne imaginăm o călătorie printre ideile romanului, în care autoarea propune o incursiune subiectivă formulată prin metoda suprarealistă a hazardului obiectiv într-un univers “lesbian” din alte timpuri și alte locuri, extins și actualizat pe mai multe planuri cu nuanțe din zilele noastre. Hazardul obiectiv a fost invocat de suprarealismul istoric, ca metodă creativă bazată pe o întâlnire cu o cauză externă al cărei impact emoțional generează o pasiune.
-
Un proiect curatorial colaborativ, bazat pe o cercetare de Iulia Dondorici și Valentina Iancu; coordonatoare Elena Radu.
-
Artiste/artiști/artistx: Maria Balea, Traude Bührmann, Mimi Ciora, Diana Matilda Crișan, Ramona Dima, Georgiana Dobre, Simona Dumitriu, Katja Lee Eliad, Julio Elvisey, Yishay Garbasz, Daniela Groza, Tirdad Hashemi, Soufia Erfanian, Mia Imami Harrison, Alexandra Ivanciu, Anastasia Manole, Hortensia Mi Kafchin, Marta Mattioli, Stefania Meșteriuc, Marta Orlando, Ileana Pașcalău, Iulia Pordea, Orka, Clementine Roy, Sophie Utikal, Kjersti Vetterstad.
Expoziție Valeriu Sepi / László Mátyás – la Art-Hoc, de la ora 18.
-
Această expoziție este un moment de celebrare a unei prietenii care a început prin și de dragul artei și a continuat timp de decenii și în plan personal. Doi artiști, două limbaje de exprimare artistică diferite, o relație de prietenie, o expoziție, un mesaj comun. Prin tehnici mixte si pe diferite tipuri de suport, de la hârtie manuală până la pânză, prin desen și prin pictură reiese ideea îngrădirii artistului și a limitelor sale de exprimare, dar și ceea a eliberării prin biruiță și muncă continuă.
-
Valeriu Sepi este născut la Reșița în 1945 și este un artist cunoscut și îndrăgit atât în sfera artelor vizuale, cât și în cea muzicală. Cu o experiență artistică de peste 50 de ani, Valeriu Sepi a fost activ de-a lungul timpului în arii diverse precum design, pictură murală, inginerie, muzică, actorie și coregrafie. Este un artist cu o vastă activitate expozițională, atât în țară, cât și peste hotare. A fost profesor de desen în România, Germania, Singapore, Brazilia, Australia, Indonezia, Malaezia, Thailanda și Nepal, locuri unde lucrările sale se găsesc în muzee, galerii și colecții particulare. Actualmente este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Timișoara, oraș în care trăiește și lucrează.
-
László Mátyás este născut la Petroșani în 1967. A absolvit Academia de Artă din Cluj-Napoca în 1996. A înființat în 1997 „Studio Mathias Paper”, atelier de hârtie manuală și tipar. În prezent este doctorand la Universitatea de Artă și Design din Cluj. A participat la numeroase expoziții și ateliere de creație atât în țară la Deva, Petroșani, Cluj, Timișoara, Sf. Gheorghe, Tg. Mureș, cât și în străinătate la Szolnok, Budapesta, Sarajevo, Miskolc, New York și Dubai.
Sărbătorim 100.000 de bucurii – la pepiniera din Piața Victoriei, de la ora 18.
-
Pepiniera.1306 plante pentru Timișoara, instalație verde-urbană din Programul Capitalei Culturale, sărbătorește 100.000 de bucurii.
-
Mai precis, în cele cinci luni de existență în centrul Timișoarei, peste 100.000 de timișoreni și turiști i-au vizitat plantele, au aflat sau și-au reamintit de tradiția florală a orașului nostru, au simțit incredibila plăcere a apropierii de verde, s-au bucurat de răcoare, au privit părți de istorie de la înălțimi inaccesibile altfel și au zâmbit.
-
Emoțiile și vibrațiile acumulate în Pepinieră sunt un mare motiv de sărbătoare.
-
„Sărbătorim la răcoare, cu cocktailuri vegetale și muzică iubită de oameni și de plante. Și poate și dansăm”, spun organizatorii.
Desculț în parc // Mihai Bendeac, Anca Dinicu, George Mihăiță, Mihaela Teleoacă – la Opera Națională Română, de la ora 19. Bilete găsiți la casierie.
-
Desculț în parc este o comedie excepțională, scrisă în anul 1963 de renumitul dramaturg american Neil Simon. Piesa s-a jucat mai întâi cu mare succes pe Broadway, mai apoi în întreaga lume. În anul 1967 piesa a fost ecranizată într-o distribuție de excepție – în rolurile principale: Robert Redford și Jane Fonda – scenariul filmului fiind scris de însuși autorul piesei.
-
În 1968, pentru Desculț în parc, Neil Simon a fost nominalizat la premiile Writer Guild of America pentru Cel mai bun scriitor american de comedie.
-
DESCULȚ ÎN PARC de Neil Simon este o poveste de dragoste cu un cuplu de tineri căsătoriți care învață să-și trăiască și să-și păstreze dragostea.
Gorzo: Little Magenta Riding Hood & New Forms – book launch and artist talk (relaxed summer evening) – la Casa Artelor, de la ora 19.
- Vor fi prezenți și vor vorbi despre acest demers artistic și (spațiile-)contextele în care s-a desfășurat: artistul Dumitru Gorzo, Sorin Predescu (Direcția Județeană de Cultură Timiș) și Alex Radu (/SAC & Editura Vellant).
-
„În Scufița Magenta, toate gogomîrlele și bestiile își continuă existențele, însă într-o pădure nebună.” – Dumitru Gorzo
-
„La un nivel metaforic, având în vedere numărul uluitor și varietatea de obiecte pe care le-a produs, acești stalpi ajung să indice, să locuiască și, eventual, să bântuie, un cadru terestru familiar, un folcloric fantastic, magic muntos, silvan suprarealist. Create într-un oraș numit Timișoara și cioplite manual din cheresteaua locală, aceste sculpturi la scară mare, asemănătoare unui totem, sunt sculptate cu grijă, apoi pictate vibrant sau colorate cu grijă și sunt prezente atât ca fiind înfricoșător de impunătoare și monstruos de amabile. Ele par să facă semn și să se îndepărteze deodată.” – Paul D’Agostino, extras din catalog
50% off Tuesday – în D’arc, de la ora 19. Preț bilet: 20 de lei.
Summer Tropical Party – la Berărescu, de la ora 20. Rezervări, AICI.
Stand-Up Comedy cu Zorro, Haneș și Klaus – la NemesisARTClub, de la 20:30. Suport artiști: 35 de lei.
- Haneș – Arădean de meserie, comediant de ocazie, actor la necaz.
- Zorro – Semi-bucureștean, Demi-sec, jukebox de rime, comediant contra-cost, actor pe gratis.
- Klaus – Inginer, livrator, comediant în weekend, actor în timpul liber, filozof după miezul nopții.
KizomBachata Partyyy – la Latin BUG Dance School, de la 22:15. Susținere eveniment: 20 de lei.
Expoziții permanente la Memorialul Revoluției
Program de vizitare: Luni – Vineri: 08-18, Sâmbătă: 10-18, Duminică: 10-18 (ultimul vizitator: cu 30 de min. înainte de închidere!). Bilete se pot achiziționa la intrare, prețurile fiind: 20 lei adulți, studenți și pensionari -cetățeni români: 10 lei, copii: 5 lei, taxă de fotografiere: 20 lei, taxă de filmare: 100 lei, taxă ghidaj (1-10 pers): 50 lei, taxă ghidaj peste 11 pers: 7 lei/pers, taxă consultanță de specialitate: 100 lei, pentru grupuri mai mari de 20 de persoane: foto gratuit.
- „Revoluția de la Timișoara, din 15-22 decembrie 1989”
- „Revoluția în alte orașe-martir”
- „Revoluție în București”
- „Timișoara anului 1990”
- „Justiție și Adevăr = Manipulare”
- „Cronologia Războiului Rece”
- „Și…cum era în comunism? ”
- „Propaganda comunistă și cultul personalității”
- „Granița și deportatrea”
- „Rezistența anticomunistă și Timișoara 1956”
- „Miniaturile Monumentelor dedicate Eroilor Revoluției din Timișoara”
- „Revoluția Română prin ochii copiilor”
- „Portrete de Eroi”- pasteluri realizate de Silvia Radu
- ” ’89 din uşă” realizată de Suzana Fântânariu
- Instalația „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”
Trimite articolul
XSunt unele persoane care isi fac nevoile in acela schela. De ce nu se iau masuri sa nu devina un wc public ?
-
@ Ghiță E un mesaj politic sau toaletă aflată la 10 metri e prea scumpă sau nu acceptă plata cu cardul.