Gătim să ne Amintim – în Parcul Rozelor, între orele 10 și 16. Participarea și masa sunt gratuite în limita porțiilor disponibile.
- „Gătim să ne Amintim” este o inițiativă comunitară de redescoperire a tradițiilor culinare și a diversității efervescente a cartierelor timișorene.
- Organizată de Asociația Gătești și Dăruiești, în parteneriat cu Asociația Cetățean de Traian, acțiunea debutează în acest sfârșit de săptămână cu o masă bogată pentru cetățenii din Cetate!
- Bucătarii profesioniști alături de voluntari vor pregăti un ospăț de zile mari chiar în Parcul Rozelor, prilej cu care îi invită pe toți membrii comunității, vechi și noi, la povești în jurul mesei.
- Se oferă o masă caldă și se învață tehnici culinare tradiționale și moderne. Se socializează într-un cadru cald și festiv lângă ceaune fierbinți și aromate.
- Inițiativa va continua și în alte cartiere istorice din Timișoara iar la final se va vota rețeta cea mai reprezentativă pentru bucătăria veche bănățeană, în cadrul unui concurs prietenesc între cartiere.
Premiera filmului „Blogul lui Radu – Jurnalul unui arhitect timișorean” – de la ora 17, în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș. Click AICI pentru a descărca invitația.
- Seria cinematografică „Portret vertical”, dedicată creatorilor Timișoarei contemporane, continuă cu o nouă biografie, cea a arhitectului Radu Radoslav.
- Provenind dintr-o familie de ingineri bănățeni, matematician ajuns arhitect prin ambiția mamei, format la școala rock-ului și a folk-ului, creator al Teatrului de „Caragialeologie”, se afirmă ca teoretician și organizator al spațiului urban, autor al unor construcții postmoderniste emblematice, profesor și camarad al studenților săi, visând la o Timișoară europeană, o agora dedicată, în primul rând, oamenilor.
- Arhitectul și urbanistul Radu Radoslav este convins mai departe că „omul este mai important decât clădirea iar comunitatea mai importantă decât orașul.”
- Regia: Vasile Bogdan și Grațian Gâldău; Coordonare proiect: arh. Oana-Sofia Sârbu, arh. Georgiana Adelina Ghiura, dr. arh. Dragomir Drăgan și arh. Burileanu -Tellman Daniel Johannes, președinte OAR Timiș.
- Accesul la acest eveniment este gratuit în limita locurilor disponibile.
Fokus Fassbinder – în perioada 16-20 noiembrie, la Cinema Victoria, de la ora 18. Bilete, aici. Programul de sâmbătă:
-
ora 18: ENFANT TERRIBLE – COPILUL TERIBIL (2021); Regia: Oskar Roehler; Cu: Oliver Masucci, Katja Riemann, Hary Prinz, Alexander Scheer, Erdal Yildiz, Anton Rattinger, Felix Hellmann, Jochen Schropp, Sunnyi Melles, Isolde Barth. Durata: 2h 14min
- Expoziția a fost concepută în anul 2007 de Goethe-Institut München cu ocazia aniversării a 25 de ani de la moartea lui Rainer Werner Fassbinder. Conceptul expoziției constă în alăturarea afișelor colorate de film din opera regizorului Fassbinder cu posterele ce prezintă citate ale regizorilor contemporani, concepute cu o implementare grafică în mod deliberat redusă (fonturi asemănătoare mașinii de scris, tipărite pe un format de hârtie cu un aspect intenționat„ieftin”). Prin alăturarea acestor afișe-citat se creează o legătură între regizorii contemporani și Fassbinder, o relație construită prin diferite afirmații ce uneori ating note foarte personale.
- Expoziția va putea fi vizitată gratuit până duminică 20 noiembrie, în timpul programului cu publicul al cinematografului.
- Anul 2022 marchează 40 de ani de la moartea regizorului Rainer Werner Fassbinder. Cu acest prilej Asociația Culturală Contrasens, Centrul Cultural German Timișoara și Cinema Victoria Timișoara prezintă o retrospectivă de autor dedicată regizorului. Programul cuprinde patru proiecții de film și expoziția de afișe Fassbinder 1945-1982.
Concert Emeric Imre Trio – la Porto Arte Timișoara, de la ora 20, are loc un concert folk Emeric Imre alături de Marius Roje și Jimi el Laco. Acces liber.
Petrecere Femei în Cercul Lunii și lansare carte – de la ora 17, la Faber (în Sala Multifuncțională), în Timișoara. Acces gratuit.
- Se vor împărtăși povești, se vor savura bucate delicioase și se vor citi pasaje din carte. Lia Burg va asigura muzica live.
Concert Acustic Adrian Ilie – în Balkan Bistro, de la ora 19:30. Intrarea este gratuită, însă locurile sunt limitate. Rezervări se pot face la numărul de telefon 0744 601 456.
Tururi ghidate — Expoziția „Simetric, niciodată identic” – la Fundația Art Encounters, de la ora 17. Intrarea este liberă.
Centrul Multifuncțional Bastion – Expoziția „Timișul de altădată”.
Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” – Lansarea revistei „Paradox” a Asociației „Wells-Timișoara”. Lansarea marchează împlinirea a 50 de ani de la apariția primului număr al revistei și a 53 de ani de la înființarea cenaclului „H.G. Wells”.
Muzeul Național al Banatului
- Vernisajul expoziției „185 DE ANI DE CÂNT CORAL AL SÂRBILOR DIN TIMIȘOARA (1836–2021)” ora 17, (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2);
- Exponatul lunii noiembrie: VAZĂ „Alegoria Primăverii cu doi putti și ghirlandă de flori” (Bastionul Maria Theresia, hol);
- Expoziția temporară „Incursiuni în istoria medicinei timișorene” (Bastionul Maria Theresia, hol);
- Expoziția temporară „Gărâna 2022 – Atelier de Creație” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B1).
Muzeul Național de Artă Timișoara
- MNArT Open View: Interior de bloc” – a artistului Ion Grigorescu.
- Expoziția „The Void of Silence/Vidul tăcerii” semnată de Belu-Simion Făinaru
Muzeul Satului Bănățean Timișoara
- Expoziția de afișe-colaj „Șvabii bănățeni” a pictorului Ștefan Jäger – Casa Națională;
- Expoziția temporară „Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara” – holul bibliotecii;
- Pictură naivă Viorel Cristea – Sala de expoziție a muzeului;
- Expoziții permanente: „Centre de ceramică din Banat”, „Podoabe bănățene”, „Costum popular” – Sala de expoziții a muzeului.
Trimite articolul
XTion cenzureaza tot ce nu ii convine ! Rusinica 🙂