Implică-te și schimbă destine – Donează sânge – la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara, de la 7:30.
- Peste 20 de copii cu afecțiuni hemato-oncologice se află, în acest moment, în spital. Mulți dintre ei au nevoie de sânge pentru a continua lupta pentru viață. Știm cât de important este pentru ei și părinții lor să știe că noi, comunitatea, le suntem alături. Vor ști că nu sunt singuri în lupta de a reuși să meargă mai departe!
- Persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală invazivă (chiar și minimă), pot dona după 6 luni;
- Persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2, pot dona sânge la minim 28 de zile după vindecare;
- Persoanele care s-au vaccinat pentru virusul SARS-CoV-2, în funcție de tipul vaccinului:
- Pfizer & BioNTech sau Moderna – pot dona sânge dacă au trecut cel puțin 7 zile de la administrarea oricăreia dintre cele două doze și nu au prezentat simptome SAU au trecut cel puțin 7 zile de la remiterea oricărui simptom;
- AstraZeneca – pot dona sânge după 4 săptămâni de la administrarea unei doze SAU de la remiterea oricărui simptom apărut după vaccinare;
Atelier de arhitectură – la Biblioteca Universităţii Politehnica Timişoara, de la ora 10. Înscrieri, AICI.
-
Dacă vrei să fii parte din schimbare, te așteptăm la un atelier susținut de arhitecta Ștefana Bădescu. Veți explora cum putem reinventa campusul, care sunt nevoile și așteptările studenților, dar și ce rol joacă arhitectura în definirea unui loc.
-
Veți porni de la o introducere teoretică despre mediul construit, veți trece apoi prin noțiuni de configurare arhitecturală, calitatea mediului urban și elemente de patrimoniu. Atelierul se încheie cu noțiuni contemporane de revitalizare urbană și ce putem cu toții aplica astfel încât campusul să fie spațiul pe care să-l îndrăgească generații întregi.
Photo Graz Selection V – la Casa Tineretului, de la ora 18.
FLOWER OF CHILD. Grandma. Mother. Little girl. Contemporary tragedy in 3 acts – la Bastion, de la ora 18.
Joi pe’nserat – la C House Milano, de la ora 18.
[Pride TM] tabachera cu scorpion – la Bastion, de la ora 18.
-
Expoziția pornește de la romanul Scorpionul (Der Skorpion), publicat în perioada interbelică de scriitoarea germană de origine română Anna Elisabet Weirauch (1887-1970).
-
Romanul este un punct de pornire în formularea unei perspective mai ample asupra imaginii lesbienei, și în baza acestuia am dezvoltat o expoziție multidisciplinară și multimedia ce ia forma unui demers activist, ce navighează cu grijă narațiuni absente sau puțin cunoscute în cultura locală, care încă se regăsesc în actualitate.
-
Prin Tabachera cu scorpion – o călătorie vizuală intr-un roman queer, ne imaginăm o călătorie printre ideile romanului, în care autoarea propune o incursiune subiectivă formulată prin metoda suprarealistă a hazardului obiectiv într-un univers “lesbian” din alte timpuri și alte locuri, extins și actualizat pe mai multe planuri cu nuanțe din zilele noastre. Hazardul obiectiv a fost invocat de suprarealismul istoric, ca metodă creativă bazată pe o întâlnire cu o cauză externă al cărei impact emoțional generează o pasiune.
-
Un proiect curatorial colaborativ, bazat pe o cercetare de Iulia Dondorici și Valentina Iancu; coordonatoare Elena Radu.
-
Artiste/artiști/artistx: Maria Balea, Traude Bührmann, Mimi Ciora, Diana Matilda Crișan, Ramona Dima, Georgiana Dobre, Simona Dumitriu, Katja Lee Eliad, Julio Elvisey, Yishay Garbasz, Daniela Groza, Tirdad Hashemi, Soufia Erfanian, Mia Imami Harrison, Alexandra Ivanciu, Anastasia Manole, Hortensia Mi Kafchin, Marta Mattioli, Stefania Meșteriuc, Marta Orlando, Ileana Pașcalău, Iulia Pordea, Orka, Clementine Roy, Sophie Utikal, Kjersti Vetterstad.
Educație pentru societate. In memoriam Robert Reisz – la librăria independentă La Două Bufnițe (Timișoara, Piața Unirii nr. 11, intrare de pe Matei Corvin), de la 18:30.
„E greu de crezut că au trecut deja trei ani de când Roni nu mai este printre noi. Acest text s-a născut foarte greu, probabil și pentru că ne obișnuim greu cu ideea că el chiar nu mai este. Prelungind acest proiect, parcă încercam să mai tragem de timp, păstrându-l aproape. Pentru cei care l-am cunoscut îndeaproape, prezența lui rămâne oricum vie, iar golul lăsat de el nu se va umple niciodată. Îi simțim de fiecare dată lipsa când suntem împreună la catedră în fața unei dileme sau pur și simplu trăind experiența relaționării în „tribul” nostru profesional, așteptându-i parcă privirea caldă și răspunsul lui care avea darul de a ne readuce în dimensiunile tolerabile ale realității. Roni rămâne unic pentru noi prin personalitatea și creația lui, ambele complexe, sofisticate, dar în același timp nepretențioase, fără a epata. A fi fost în prezența lui era adesea asemeni unei plimbări liniștite prin teritorii deopotrivă cunoscute dar mereu surprinzătoare. Ne lipsesc mult, spre exemplu, perspectivele lui asupra pandemiei, războiului din Ucraina, crizelor multiple pe care le traversăm în prezent. Clar, interpretarea acestor realități – și lumea în general – e mai săracă fără Roni și mai greu de înțeles. Cum mai sărace sunt toate evenimentele, formale sau informale, pe care prezența lui caldă le umplea de culoare și conținut. Prezentul volum se dorește a fi un omagiu celui care ne-a fost deopotrivă prieten drag și coleg de o înaltă ținută intelectuală și academică în cadrul Școlii Doctorale de Filosofie, Sociologie și Științe Politice a Universității de Vest din Timișoara, la a cărei construcție instituțională a contribuit din plin. Volumul combină astfel texte evocative ale unor prieteni și colegi apropiați, cu texte științifice din sfera sociologiei și a politicilor educaționale, domenii în care Profesorul Robert Reisz era expert recunoscut la nivel internațional. În fapt, cartea are o structură tripartită”, spun organizatorii.
Evening Dance – la D’arc pe mal, de la 18:30.
Filme la Cinema Victoria. Bilete și detalii AICI sau la casierie:
- 18:30 – În bătaia focului
- 20:00 – Discuție livestream cu Circumeuropa
Capitala Culturală cu Cătălin Ștefănescu: dialog cu Anca Vasiliu, filosof și cercetător – la Sala ARChA, de la ora 19.
Opening day: cultural market & concert – În Spatele Casei, de la 19:30. Participarea este gratuită, însă înscrierea în prealabil este recomandată, AICI.
- Peste 60 de voluntari din 21 de țări te așteaptă să descoperi povești, tradiții, specificități culturale și chiar delicatesele culinare ale țărilor reprezentate: Armenia, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Egipt, Franța, Georgia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Maroco, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Olanda, Tunisia, Turcia, Republica Moldova și România.
- Seara se încheie cu un concert susținut de trupa Tuwa din Egipt, formată din tineri artiști care s-au alăturat festivalului și ca voluntari.
Concert Pragu’ de Sus – la Porto Arte, de la ora 20.
The Blues Doctors Live – la Joy Pub, de la ora 20. Intrarea este liberă.
- Primii 100 veniți vor primi câte o bere Carlsberg Luma la 0.33L.
Spectacolul „Casa cu maimuțe” – la Teatrul Basca, de la ora 20. Bilete găsiți AICI.
- Spectacolul 𝐂𝐚𝐬𝐚 𝐜𝐮 𝐦𝐚𝐢𝐦𝐮𝐭̦𝐞 îşi propune să exploreze diverse poveşti ale cartierului Fabric din Timişoara, pornind de la legende urbane cât şi materiale documentar şi de arhivă. Având ca fundal clădirile istorice ale cartierului Fabric, în special Palatul Ştefania, cunoscut drept „casa cu maimuţe” datorită celor 4 statui de pe faţată, spectacolul se axează în special pe relaţia dintre indivizi cât şi relaţia acestora cu istoria.
FLIEßGEWASER/GORAN LONČAREVIĆ/SC4NN3RS – la Nemesis Art Club, de la ora 20.
Exerciții de improvizație – la Casa Tineretului, de la ora 20.
Embrace the JOY – la ȘURA, de la ora 21. Intrarea este 20 de lei.
- Primele 100 de brățări sunt gratuite!
- Evenimentul este dedicat persoanelor majore, motiv pentru care sugerăm să aveți un act de identitate la voi!
- Pet-friendly location
Concert Gili Barbu – la The 80’s Pub, de la 21:30. Accesul este liber.
Cocolicious Thursdays – la Casa del Retro, de la ora 22.
Expoziții permanente la Memorialul Revoluției
Program de vizitare: Luni – Vineri: 08-18, Sâmbătă: 10-18, Duminică: 10-18 (ultimul vizitator: cu 30 de min. înainte de închidere!). Bilete se pot achiziționa la intrare, prețurile fiind: 20 lei adulți, studenți și pensionari -cetățeni români: 10 lei, copii: 5 lei, taxă de fotografiere: 20 lei, taxă de filmare: 100 lei, taxă ghidaj (1-10 pers): 50 lei, taxă ghidaj peste 11 pers: 7 lei/pers, taxă consultanță de specialitate: 100 lei, pentru grupuri mai mari de 20 de persoane: foto gratuit.
- „Revoluția de la Timișoara, din 15-22 decembrie 1989”
- „Revoluția în alte orașe-martir”
- „Revoluție în București”
- „Timișoara anului 1990”
- „Justiție și Adevăr = Manipulare”
- „Cronologia Războiului Rece”
- „Și…cum era în comunism? ”
- „Propaganda comunistă și cultul personalității”
- „Granița și deportatrea”
- „Rezistența anticomunistă și Timișoara 1956”
- „Miniaturile Monumentelor dedicate Eroilor Revoluției din Timișoara”
- „Revoluția Română prin ochii copiilor”
- „Portrete de Eroi”- pasteluri realizate de Silvia Radu
- ” ’89 din uşă” realizată de Suzana Fântânariu
- Instalația „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”
Muzeul Național al Banatului
- Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s”, Bastion Maria Theresia;
- Expoziția permanentă „Istoria militară a Banatului”, Bastion Maria Theresia, parter;
- Expoziția temporară „PRINȚ ȘI SULTAN. Decenii de război și fronturi fluctuante la hotarele sublimei porți”, Bastion Maria Theresia, mansarda B1;
- Expoziția temporară „Ciprian Porumbescu 170. O viață, o epocă, un ideal”, Bastion Maria Theresia;
- Expoziția „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele”, Bastion Maria Theresia, mansarda B2;
- Expoziție temporară „Epoca Frumoasă” – ilustrații realizate de copii, Bastion Maria Theresia, hol, etaj I;
- Expoziția „Îndrăgostiți de Amintiri”, Bastion Maria Theresia, hol, etaj I.
Muzeul Național de Artă Timișoara
- MNArT Open View: „Încălzirea globală-problemă rezolvată” de Megan Dominescu;
- Expoziția temporară „Timișoara – portretul unui oraș”;
- Expoziție „Apogeul Artei Preistorice Europene Cultura Cucuteni”;
- Expoziția „Jocul cu hazardul: Romul NUȚIU. O retrospectivă/ Playing hazard: Romul NUȚIU. A retrospective”;
- Expoziția permanentă „Artă Bănățeană și Artă Modernă Românească”;
- Expoziția permanentă „Artă Europeană” – Fondul Ormos Zsigmond;
- Expoziția permanentă colecția „Corneliu Baba”;
- Expoziția permanentă ”Laborator restaurare-conservare”.
Muzeul Satului Bănățean Timișoara
- Expoziția etnografică permanentă – ceramică, țesături, port, podoabe – Sala de expoziție permanentă;
- Expoziție temporară de ceramică „Oale și cigăi pentru sarme”, la Casa Națională;
- Expoziție „Zestre strămoșească”, Sala de Expoziții, corp B.
Trimite articolul
XCe facem in fiecare zi! Ca in 19 Iulie si ca in 21 Iulie: stam in trafic!