Atelier de peisagistică – la Biblioteca Universităţii Politehnica, de la ora 12. Înscrieri, AICI.
-
Spațiile care îți încarcă bateriile, care te transpun în natură și te fac să petreci timpul în aer liber, sunt spații cât mai naturale și cu calități ambientale.Dar cum ajungem să avem astfel de locuri în campus? Despre asta vom discuta la atelierul de peisagistică #uptcampuscreativ, susținut de peisagistul Silivăşan Marius. Scopul acestui atelier este înțelegerea conceptelor sustenabile de amenajare peisajeră a spațiilor verzi urbane și propunerea unor intervenții minimale în cadrul campusului UPT, integrate în mediul urban și în același timp responsabile față de utilizatorii non-umani.
-
Alături de peisagistul Silivăşan Marius, vom vorbi despre:
-
amenajări peisagere care folosesc cu atenție resurse naturale și materiale
-
atelierul va exemplifica tipuri de vegetație folosită în cadrul acestor amenajări, modul în care diferite specii pot fi armonizate,dar și dezavantajele în folosirea vegetației cu mentenanță limitată și modul în care acestea pot fi combătute
-
-
Mai mult, pe parcursul atelierului vom realiza un proiect de amenajare a unor buzunare urbane verzi din campusul UPT, care va fi executat prin 2 ateliere participative în luna octombrie.
Seri de vară la muzeu – la Muzeul Apei (Calea Urseni, nr. 26), de la ora 17.
Timp de trei zile, Muzeul Apei îmbracă haine de sărbătoare și își deschide larg porțile pentru public! Celebrăm prin 𝐦𝐮𝐳𝐢𝐜𝐚̆, 𝐝𝐚𝐧𝐬, 𝐥𝐢𝐭𝐞𝐫𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐟𝐢𝐥𝐦 toate beneficiile pe care apa le aduce în viața noastră. Pe parcursul festivalului, sunteți invitați să descoperiți Muzeul Apei prin tururi ghidate și să vă bucurați de răcoarea grădinii complexului muzeal. De la 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐚𝐥𝐚𝐭̦𝐢𝐢 A/V până la ateliere de 𝐨𝐫𝐢𝐠𝐚𝐦𝐢 și 𝐬𝐜𝐮𝐥𝐩𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐥𝐮𝐭, fiecare activitate la care sunteți chemați să participați este menită să pună în lumină patrimoniul fostei Uzine de Apă a Timișoarei, dar și stăruința umană necesară pentru protejarea lui. Program festival𝐕𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢 𝟐𝟏 𝐢𝐮𝐥𝐢𝐞𝟏𝟕.𝟑𝟎 𝐃𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐨𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ a festivaluluiAteliere
17 – 18 Atelier de modelaj în lut și educație ecologică – Parcul uzinei
18 – 19 Atelier de pictură – Parcul uzinei
18 – 20 Lectură pentru copii – Parcul uzinei
19 – 21 Ateliere de olărit – Parcul uzinei
20 – 21 Atelier de educație ecologică „𝐃𝐞𝐬𝐜𝐨𝐩𝐞𝐫𝐚̆ 𝐚𝐩𝐚!” – Parcul uzinei
21 – 22 Atelier origami – Parcul uzinei19 – 20 Lectură muzicală în jurul apei cu Daniela Rațiu, Alina Dumitrescu, Borco Ilin, Adrian Mardan – Parcul uzinei Proiecții de film20.00 – 20.10 𝐂𝐢𝐫𝐜𝐮𝐦𝐞𝐮𝐫𝐨𝐩𝐚 𝐒𝐚𝐢𝐥𝐢𝐧𝐠, SEA 2023 – Circumeuropa, reportaj despre expediția fluvio-maritimă Sail Europe Around 2023 – Stația de pompare20.10 – 21.00 𝐑𝐨𝐰𝐢𝐧𝐠 𝐟𝐨𝐫 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞 de Gerald Harringer, Austria, 2017 – Stația de pompare𝐏𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐜𝐮𝐫𝐬𝐮𝐥 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞𝐠𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥:17 – 22 Instalație audio – vizuală interactivă realizată de 𝐄𝐥𝐞𝐜𝐭𝐫𝐨𝐧𝐢𝐜 𝐑𝐞𝐬𝐢𝐬𝐭𝐚𝐧𝐜𝐞 – Stația de filtrare
17 – 22 Instalație sonoră imaginată de artista 𝐀𝐧𝐚𝐦𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐏𝐫𝐚𝐯𝐢𝐜𝐞𝐧𝐜𝐮, alături de poeta timișoreană 𝐃𝐚𝐧𝐢𝐞𝐥𝐚 𝐑𝐚𝐭̦𝐢𝐮 și muziciana de origine sârbă 𝐌𝐚𝐧𝐣𝐚 𝐑𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜́. – Grupul de fântâni
17 – 22 𝐓𝐡𝐞 𝐖𝐚𝐭𝐞𝐫 𝐖𝐞 𝐖𝐚𝐧𝐭 – Expoziție de pictură și desen în parteneriat cu Rețeaua Internațională a Muzeelor Apei UNESCO – Pavilion acces
Cristian Presură: Philips – Știința povestită – la UVT, de la ora 17.
-
Acesta va explora tema fascinantă – „Philips – Știința povestită”. Evenimentul va fi moderat de Mădălin Bunoiu.
-
Cristian Presură este inventatorul senzorului optic din ceas care măsoară pulsul, iar actualmente cercetător la Philips Research Eindhoven. În cărțile sale publicate la Humanitas, la conferințele pe care le ține în România, dar și pe canalul său de Youtube, Presură reușește să „traducă” concepte complexe în termeni ușor de înțeles, captivând astfel atât experții, cât și pe cei care abia încep să descopere lumea fascinantă a științei.
Comics Read & Chill – Casa Tineretului, de la ora 18.
[Pride TM] tabachera cu scorpion – la Bastion, de la ora 18.
-
Expoziția pornește de la romanul Scorpionul (Der Skorpion), publicat în perioada interbelică de scriitoarea germană de origine română Anna Elisabet Weirauch (1887-1970).
-
Romanul este un punct de pornire în formularea unei perspective mai ample asupra imaginii lesbienei, și în baza acestuia am dezvoltat o expoziție multidisciplinară și multimedia ce ia forma unui demers activist, ce navighează cu grijă narațiuni absente sau puțin cunoscute în cultura locală, care încă se regăsesc în actualitate.
-
Prin Tabachera cu scorpion – o călătorie vizuală intr-un roman queer, ne imaginăm o călătorie printre ideile romanului, în care autoarea propune o incursiune subiectivă formulată prin metoda suprarealistă a hazardului obiectiv într-un univers “lesbian” din alte timpuri și alte locuri, extins și actualizat pe mai multe planuri cu nuanțe din zilele noastre. Hazardul obiectiv a fost invocat de suprarealismul istoric, ca metodă creativă bazată pe o întâlnire cu o cauză externă al cărei impact emoțional generează o pasiune.
-
Un proiect curatorial colaborativ, bazat pe o cercetare de Iulia Dondorici și Valentina Iancu; coordonatoare Elena Radu.
-
Artiste/artiști/artistx: Maria Balea, Traude Bührmann, Mimi Ciora, Diana Matilda Crișan, Ramona Dima, Georgiana Dobre, Simona Dumitriu, Katja Lee Eliad, Julio Elvisey, Yishay Garbasz, Daniela Groza, Tirdad Hashemi, Soufia Erfanian, Mia Imami Harrison, Alexandra Ivanciu, Anastasia Manole, Hortensia Mi Kafchin, Marta Mattioli, Stefania Meșteriuc, Marta Orlando, Ileana Pașcalău, Iulia Pordea, Orka, Clementine Roy, Sophie Utikal, Kjersti Vetterstad.
FLORI DE COPII. Bunica. Mama. Fetița. Trilogie contemporană – la Bastion 1, de la ora 18.
Filme la Cinema Victoria. Bilete și detalii AICI sau la casierie:
- 18:30 – Carbon
- 20:30 – Strigă-mă pe numele tău
Capitala Culturală cu Cătălin Ștefănescu: dialog cu Francesca Velicu – la Sala ARChA, de la ora 19.
Spectacolul „Ce-am avut. Ce ne-au dat” – la Teatrul Basca, de la ora 19.
Spectacolul „The Infernal Comedy / Comedia infernală, cu John Malkovich” – la Teatrul Național Timișoara, de la ora 16. Bilete găsiți AICI.
Concert Andras Vargas – la Nemesis Art Club, de la ora 20.
Vernisaj CODRU Land Art – Tabără de creație – la L’iziera Park, de la ora 20.
- Timp de două săptămâni zece artiști, studenți, masteranzi și absolvenți ai Facultății de Arte și Design din Timișoara alături de elevi și profesori din cadrul Liceului de Arte Plastice au participat la CODRU Land Art – Tabără de Crație.
-
Lucrările rezultate în urma procesului artistic au toate în comun tema explorării naturii în contextul actual și vor putea fi admirate VINERI, 21 iulie la L’iziera Park de la ora 20:00.Te așteptăm la vernisajul expoziției CODRU Land Art, unde artiștii inspirați de frumusețea naturii și de nevoia de a proteja mediul înconjurător, au realizat o serie de instalații imersive, folosind materiale strânse în urma ecologizării Pădurii Bistra.Artiști: Vlad Bîrnoagă, Denis Cristorian, Ilie Duță, Vlad Emană, Alexandru Filip, Andrei Grigore, Ștefania Iakab, Ana Messer, Sorin Valea, Tudor Udroiu
-
Coordonatorii Elena Aronoaie-Adorian și Dan Vișovan au ghidat și încurajat artiștii în procesul lor artistic, punând accentul pe autenticitate și sinceritate în exprimarea lor.
-
Rezultatele acestui proces de creație vor fi expuse nu doar în cadrul vernisajului, ci și la CODRU Festival 2023, alături de alte instalații artistice imersive.
Pisica Verde – de Elise Wilk – În Spatele Casei, de la ora 20.
Midnight Memories By DTShow – la Șura, de la ora 20.
Cool Retro – la Casa del Retro, de la ora 22.
Kiss me in the moonlight – la Heaven Pool, de la ora 22.
Karaoke Night – la Charlie’s Pub, de la 22:30.
Barbar – DnB Session/V2 – în Hamei, de la ora 23. Suport: 25 de lei.
Expoziții permanente la Memorialul Revoluției
Program de vizitare: Luni – Vineri: 08-18, Sâmbătă: 10-18, Duminică: 10-18 (ultimul vizitator: cu 30 de min. înainte de închidere!). Bilete se pot achiziționa la intrare, prețurile fiind: 20 lei adulți, studenți și pensionari -cetățeni români: 10 lei, copii: 5 lei, taxă de fotografiere: 20 lei, taxă de filmare: 100 lei, taxă ghidaj (1-10 pers): 50 lei, taxă ghidaj peste 11 pers: 7 lei/pers, taxă consultanță de specialitate: 100 lei, pentru grupuri mai mari de 20 de persoane: foto gratuit.
- „Revoluția de la Timișoara, din 15-22 decembrie 1989”
- „Revoluția în alte orașe-martir”
- „Revoluție în București”
- „Timișoara anului 1990”
- „Justiție și Adevăr = Manipulare”
- „Cronologia Războiului Rece”
- „Și…cum era în comunism? ”
- „Propaganda comunistă și cultul personalității”
- „Granița și deportatrea”
- „Rezistența anticomunistă și Timișoara 1956”
- „Miniaturile Monumentelor dedicate Eroilor Revoluției din Timișoara”
- „Revoluția Română prin ochii copiilor”
- „Portrete de Eroi”- pasteluri realizate de Silvia Radu
- ” ’89 din uşă” realizată de Suzana Fântânariu
- Instalația „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”
Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș
- Flashmob, Piața Unirii Timișoara, ora 20:00.
Muzeul Național al Banatului
- Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s”, Bastion Maria Theresia;
- Expoziția permanentă „Istoria militară a Banatului”, Bastion Maria Theresia, parter;
- Expoziția temporară „PRINȚ ȘI SULTAN. Decenii de război și fronturi fluctuante la hotarele sublimei porți”, Bastion Maria Theresia, mansarda B1;
- Expoziția temporară „Ciprian Porumbescu 170. O viață, o epocă, un ideal”, Bastion Maria Theresia;
- Expoziția „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele”, Bastion Maria Theresia, mansarda B2;
- Expoziție temporară „Epoca Frumoasă” – ilustrații realizate de copii, Bastion Maria Theresia, hol, etaj I;
- Expoziția „Îndrăgostiți de Amintiri”, Bastion Maria Theresia, hol, etaj I.
Muzeul Național de Artă Timișoara
- MNArT Open View: „Încălzirea globală-problemă rezolvată” de Megan Dominescu;
- Expoziția temporară „Timișoara – portretul unui oraș”;
- Expoziție „Apogeul Artei Preistorice Europene Cultura Cucuteni”;
- Expoziția „Jocul cu hazardul: Romul NUȚIU. O retrospectivă/ Playing hazard: Romul NUȚIU. A retrospective”;
- Expoziția permanentă „Artă Bănățeană și Artă Modernă Românească”;
- Expoziția permanentă „Artă Europeană” – Fondul Ormos Zsigmond;
- Expoziția permanentă colecția „Corneliu Baba”;
- Expoziția permanentă ”Laborator restaurare-conservare”.
Muzeul Satului Bănățean Timișoara
- Expoziția etnografică permanentă – ceramică, țesături, port, podoabe – Sala de expoziție permanentă;
- Expoziție temporară de ceramică „Oale și cigăi pentru sarme”, la Casa Națională;
- Expoziție „Zestre strămoșească”, Sala de Expoziții, corp B.
Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara
- Premieră „Orașul paralel: Party în Elisabetin”, loc de începere str. Ioan Curea, nr. 1, ora 20:00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!