Seri de vară la muzeu – la Muzeul Apei, de la ora 10.
-
Timp de trei zile, Muzeul Apei îmbracă haine de sărbătoare și își deschide larg porțile pentru public! Celebrăm prin 𝐦𝐮𝐳𝐢𝐜𝐚̆, 𝐝𝐚𝐧𝐬, 𝐥𝐢𝐭𝐞𝐫𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐟𝐢𝐥𝐦 toate beneficiile pe care apa le aduce în viața noastră.
-
Pe parcursul festivalului, sunteți invitați să descoperiți Muzeul Apei prin tururi ghidate și să vă bucurați de răcoarea grădinii complexului muzeal. De la 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐚𝐥𝐚𝐭̦𝐢𝐢 A/V până la ateliere de 𝐨𝐫𝐢𝐠𝐚𝐦𝐢 și 𝐬𝐜𝐮𝐥𝐩𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐥𝐮𝐭, fiecare activitate la care sunteți chemați să participați este menită să pună în lumină patrimoniul fostei Uzine de Apă a Timișoarei, dar și stăruința umană necesară pentru protejarea lui.
-
Program festivalAteliere
10 – 11 Atelier de confecționat lumânări eco-chic și de modelaj în lut – Parcul uzinei
11 – 12 Atelier de grădinărit și olărit – Parcul uzinei
17 – 18 Lumânări eco-chic – Parcul uzinei
17 – 19 Atelier de olărit – Parcul uzinei
19 – 21 Atelier de modelaj în lut – Parcul uzinei
12 – 13 Vizită GhidatăProiecții de film17 – 18.20 𝐓𝐡𝐞 𝐒𝐚𝐢𝐥𝐨𝐫 de Lucia Kasová, Slovacia, 2021 – Stația de pompareMuzică
18 – 22 𝐂𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯𝐮𝐥 𝐃𝐢𝐬𝐜𝐨𝐭𝐞𝐜𝐚̆ 𝐩𝐥𝐚𝐲𝐢𝐧𝐠 𝐑𝐨𝐦𝐏𝐨𝐩 𝐓𝐢𝐦𝐞 𝐌𝐚𝐜𝐡𝐢𝐧𝐞𝐏𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐜𝐮𝐫𝐬𝐮𝐥 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞𝐠𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥:10 – 22 Instalație audio – vizuală interactivă realizată de 𝐄𝐥𝐞𝐜𝐭𝐫𝐨𝐧𝐢𝐜 𝐑𝐞𝐬𝐢𝐬𝐭𝐚𝐧𝐜𝐞 – Stația de filtrare
10 – 22 Instalație sonoră imaginată de artista 𝐀𝐧𝐚𝐦𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐏𝐫𝐚𝐯𝐢𝐜𝐞𝐧𝐜𝐮, alături de poeta timișoreană 𝐃𝐚𝐧𝐢𝐞𝐥𝐚 𝐑𝐚𝐭̦𝐢𝐮 și muziciana de origine sârbă 𝐌𝐚𝐧𝐣𝐚 𝐑𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜́. – Grupul de fântâni
10 – 21 𝐓𝐡𝐞 𝐖𝐚𝐭𝐞𝐫 𝐖𝐞 𝐖𝐚𝐧𝐭 – Expoziție de pictură și desen în parteneriat cu Rețeaua Internațională a Muzeelor Apei UNESCO – Pavilion acces
Festivalul Tocăniței – în Parcul Central Dumbrăvița, de la ora 10. Detalii, AICI.
Workshop [colaj] cu Bianca Bor | Cadre & Forme 2023 – la Casa Tineretului, de la ora 10.
Anniversary and Patch Party – La Plaja Nouă, de la ora 11. Accesul este liber.
Ierbar cianotipic – workshop sci-art pentru copii – la MV, de la ora 12, în perioada 22-29 iulie. Participarea este gratuită, dar necesită înscrierea în prealabil, prin completarea următorului formular, AICI.
-
În cadrul acestui atelier, copiii vor învăța despre procesul fascinant al cianotipiei, o tehnică fotografică veche care utilizează lumina soarelui pentru a crea imagini unice și spectaculoase. Vom explora împreună diferite plante, flori și frunze, învățând despre formele și texturile lor uimitoare.
-
Aventura noastră va începe cu o scurtă plimbare în natură, unde copiii vor fi încurajați să observe și să colecteze plante și flori care îi inspiră. După ce vom avea colecția specială de plante și flori, vom trece la partea creativă, iar copiii vor avea ocazia să își folosească imaginația și creativitatea pentru a crea propriul ierbar cianotipic. Vom învăța cum să așezăm delicatele noastre descoperiri naturale pe hârtie cianotipică și să le expunem la lumina soarelui pentru a obține imagini unice, albastre și pline de farmec.Cianotipia este una din cele mai vechi tehnici fotografice și totodată una dintre cele mai simple de realizat nefiind nevoie de multe soluții și nici de o camera întunecată pentru a crea imagini spectaculoase și de un albastru de prusia foarte plăcut.
Atelier de peisagistică – la Biblioteca Universităţii Politehnica, de la ora 12. Înscrieri, AICI.
-
Spațiile care îți încarcă bateriile, care te transpun în natură și te fac să petreci timpul în aer liber, sunt spații cât mai naturale și cu calități ambientale.Dar cum ajungem să avem astfel de locuri în campus? Despre asta vom discuta la atelierul de peisagistică #uptcampuscreativ, susținut de peisagistul Silivăşan Marius. Scopul acestui atelier este înțelegerea conceptelor sustenabile de amenajare peisajeră a spațiilor verzi urbane și propunerea unor intervenții minimale în cadrul campusului UPT, integrate în mediul urban și în același timp responsabile față de utilizatorii non-umani.
-
Alături de peisagistul Silivăşan Marius, vom vorbi despre:
-
amenajări peisagere care folosesc cu atenție resurse naturale și materiale
-
atelierul va exemplifica tipuri de vegetație folosită în cadrul acestor amenajări, modul în care diferite specii pot fi armonizate,dar și dezavantajele în folosirea vegetației cu mentenanță limitată și modul în care acestea pot fi combătute
-
-
Mai mult, pe parcursul atelierului vom realiza un proiect de amenajare a unor buzunare urbane verzi din campusul UPT, care va fi executat prin 2 ateliere participative în luna octombrie.
Filme la Cinema Victoria. Bilete și detalii AICI sau la casierie:
- 15:30 – Piloții de raliu
- 17:30 – Poveste de vară
- 20:00 – Oppenheimer, premieră
Baroque Watermusic 2023 – râul Bega, de la ora 17.
- Concertul este realizat cu instrumente muzicale și costume de epocă, pe o ambarcațiune amenajată în stil baroc, care va naviga pe Râul Bega. Publicul se va afla pe malurile râului. Instrumentiștii sunt muzicieni profesioniști din România, Ungaria și Elveția, alături de soprana Narcisa Brumar, de la Opera Națională Română Timișoara, solistă a acestei instituții.
Orașul Paralel: Party în Elisabetin – pe str. Ioan Curea 2, de la ora 20.
Concert Fără Zahăr – În Spatele Casei, de la ora 20. Bilete găsiți AICI.
- Copiii sub 12 ani au acces gratuit, dacă sunt însoţiţi de un adult vesel cu bilet.
- Prețul biletelor la intrare va fi de 60 de lei.
Fără filtru – Live – la Manufactura, de la ora 20.
Codru Festival Pre-Party – la L’iziera Park, de la ora 20. Intrarea este liberă.
- Bega MAL – muzică, artă, lumină este un proiect inițiat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Pădurea Bistra, care își propune revitalizarea și valorizarea canalului Bega și a malurilor sale, creșterea gradului de conștientizare a importanței acestuia și a necesității de a consolida un sentiment de comunitate.
Animal Crossing – la Teatrul Basca, de la ora 20. Bilete găsiți AICI.
- Doi poliţişti de frontieră, Sandu şi Sanyi, o echipă mixtă de supraveghere pe graniţa româno-maghiară, își încep tura într-un post de pază în apropiere de Beba Veche, unde se întâlnesc granițele României cu cele ale Ungariei și Serbiei. Sandu vine de la tăiatul porcului şi îl îmbie pe Sanyi cu pomana porcului şi nişte ţuică. Frigul şi monotonia din postul de supraveghere se transformă într-o mică sărbătoare iar cei doi, prinşi de discuţie, nu observă trecerea unei refugiate decât atunci când este prea târziu.
-
Ideea acestui spectacol s-a născut în urma unei întâlniri dintre un actor român și unul sirian la Berlin în 2017. Cuvintele lui Hamoude ”𝘴𝘪 𝘶𝘯 𝘢𝘯𝘪𝘮𝘢𝘭 𝘢𝘳𝘦 𝘮𝘢𝘪 𝘮𝘶𝘭𝘵𝘦 𝘥𝘳𝘦𝘱𝘵𝘶𝘳𝘪 𝘥𝘦𝘤𝘢𝘵 𝘶𝘯 𝘳𝘦𝘧𝘶𝘨𝘪𝘢𝘵” s-au întipărit în mintea lui Victor Dragoș și, la întoarcerea în România, a început lucrul la textul „Animal Crossing” împreună cu Andrei Ursu.
-
Însăși scrierea textului a constat într-un proces inovator de co-creare, ca o improvizație teatrală liberă, ca un concert de pian la 4 mâini.
Monoloagele solitudinii – la Centrul de Cultură și Artă Timișoara, de la ora 20. Bilete găsiți AICI.
-
La 83 de ani, actrița Fall Ilona, o puternică, admirabilă prezență pe scena timișoreană, de peste 50 de ani vedetă incontestabilă a teatrului maghiar, debutează în teatrul independent, în premiera ”Monoloagele solitudinii”, cel mai nou spectacol al Companiei de teatru Arte- Factum. Creație a regizorului Levente Kocsárdi, spectacolul este o distopie teatrală despre singurătate, o ”colecție de singurătăți” care, ca o lentilă concavă, expune, prin câteva fascicule de viață, fragmente de istorii personale, un fenomen global acut. Premiera spectacolului va avea loc sâmbătă, 22 iulie 2023, de la ora 20:00, în Studioul Franciscan (Timișoara, str. E. Ungureanu nr.1). Evenimentul se desfășoară în cadrul stagiunii independente Nocturnalii inside 2023, proiect finanțat prin Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.
-
Creat în Laboratorul de cercetare și introspecție teatrală Arte-Factum, ca rezultat al unui minuțios proces de documentare bazat pe studii științifice relevante și actuale asupra fenomenului singurătății, spectacolul ”Monoloagele solitudinii” s-a inspirat deopotrivă din realitatea imediată, din cazuri reale, date statistice, din poveștile orașului și din universul operelor scriitorilor Ken Kesey, Franz Kafka, Michel Houellebecq și al cineastului Rainer Werner Fassbinder.
Romance by Night – Aniversary Edition – la Salsa Addicted, de la 20:30.
Milonga Malena – la Tango Malena, de la 21:30.
Girls Love Techno Movement – la Poligon AJVPS (Muzeul Satului Bănățean), de la ora 23. Bilete găsiți AICI.
Acid on “Toast”_V2 – în Hamei, de la ora 23.
Elixir Summer Vibes – în Club Elixir, de la ora 23.
Expoziții permanente la Memorialul Revoluției
Program de vizitare: Luni – Vineri: 08-18, Sâmbătă: 10-18, Duminică: 10-18 (ultimul vizitator: cu 30 de min. înainte de închidere!). Bilete se pot achiziționa la intrare, prețurile fiind: 20 lei adulți, studenți și pensionari -cetățeni români: 10 lei, copii: 5 lei, taxă de fotografiere: 20 lei, taxă de filmare: 100 lei, taxă ghidaj (1-10 pers): 50 lei, taxă ghidaj peste 11 pers: 7 lei/pers, taxă consultanță de specialitate: 100 lei, pentru grupuri mai mari de 20 de persoane: foto gratuit.
- „Revoluția de la Timișoara, din 15-22 decembrie 1989”
- „Revoluția în alte orașe-martir”
- „Revoluție în București”
- „Timișoara anului 1990”
- „Justiție și Adevăr = Manipulare”
- „Cronologia Războiului Rece”
- „Și…cum era în comunism? ”
- „Propaganda comunistă și cultul personalității”
- „Granița și deportatrea”
- „Rezistența anticomunistă și Timișoara 1956”
- „Miniaturile Monumentelor dedicate Eroilor Revoluției din Timișoara”
- „Revoluția Română prin ochii copiilor”
- „Portrete de Eroi”- pasteluri realizate de Silvia Radu
- ” ’89 din uşă” realizată de Suzana Fântânariu
- Instalația „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”
Muzeul Național al Banatului
- Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s”, Bastion Maria Theresia;
- Expoziția permanentă „Istoria militară a Banatului”, Bastion Maria Theresia, parter;
- Expoziția temporară „PRINȚ ȘI SULTAN. Decenii de război și fronturi fluctuante la hotarele sublimei porți”, Bastion Maria Theresia, mansarda B1;
- Expoziția temporară „Ciprian Porumbescu 170. O viață, o epocă, un ideal”, Bastion Maria Theresia;
- Expoziția „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele”, Bastion Maria Theresia, mansarda B2;
- Expoziție temporară „Epoca Frumoasă” – ilustrații realizate de copii, Bastion Maria Theresia, hol, etaj I;
- Expoziția „Îndrăgostiți de Amintiri”, Bastion Maria Theresia, hol, etaj I.
Muzeul Național de Artă Timișoara
- MNArT Open View: „Încălzirea globală-problemă rezolvată” de Megan Dominescu;
- Expoziția temporară „Timișoara – portretul unui oraș”;
- Expoziție „Apogeul Artei Preistorice Europene Cultura Cucuteni”;
- Expoziția „Jocul cu hazardul: Romul NUȚIU. O retrospectivă/ Playing hazard: Romul NUȚIU. A retrospective”;
- Expoziția permanentă „Artă Bănățeană și Artă Modernă Românească”;
- Expoziția permanentă „Artă Europeană” – Fondul Ormos Zsigmond;
- Expoziția permanentă colecția „Corneliu Baba”;
- Expoziția permanentă ”Laborator restaurare-conservare”.
Muzeul Satului Bănățean Timișoara
- Expoziția etnografică permanentă – ceramică, țesături, port, podoabe – Sala de expoziție permanentă;
- Expoziție foto-documentară „Patrimoniu bănățean”, Sala de expoziție permanentă;
- Expoziție temporară de ceramică „Oale și cigăi pentru sarme”, la Casa Națională;
- Expoziție „Zestre strămoșească”, Sala de Expoziții, corp B.
Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara
- Premieră „Orașul paralel: Party în Elisabetin”, loc de începere str. Ioan Curea, nr. 1, ora 20:00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!