UAV Demo Day 2023 – la GALLA, de la 8:45.
-
UAV-urile au cucerit cerul și au revoluționat o multitudine de industrii, de la agricultură și monitorizarea mediului până la construcții și telecomunicații.
-
Vă invităm să luați parte la cea de-a doua ediție a evenimentului UAV Demo Day, organizat de La Orizont & Skyline Drones, care va avea loc în data de 24 octombrie la Timișoara.
-
Veți afla care sunt noutățile în industrie chiar de la partenerii noștri, veți avea parte de demonstrații live și multe alte surprize. Pentru mai multe detalii și înscriere, AICI.
Atelierul Greșelilor – la ArtEncounters, în perioada 23-29 octombrie, de la ora 10.
-
Se spune că suntem suma greșelilor noastre. A greși este omenește. Greșeala recunoscută e pe jumătate iertată. Dar ce înseamnă a greși în viață și a greși în artă? Care sunt greșelile care ne-au influențat creația și cum putem povesti despre ele? Există greșeli de neiertat în artă? Sunt greșeli de neratat? Mari artiști îmbrățișează deviza: don’t be afraid to fail big. Cum putem să greșim semnificativ ca să ajungem la cele mai adevărate straturi ale artei noastre?
-
Între 23 și 29 octombrie, dramaturgul Peca Ștefan va conduce “Atelierul Greșelilor” la sediul Fundației Art Encounters, un proces creativ susținut prin bursa “Energie!” oferită de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, în cadrul Power Station. Atelierul este deschis artiștilor rezidenți în Timișoara, indiferent de ramura artistică în care activează și își propune să ofere o săptămână de întâlniri artistice creative, multidisciplinare, axate pe proces, în care cei 5 participanți selectați vor genera, individual sau colectiv, idei și structuri de noi proiecte care pleacă de la povestea greșelilor care le-au transformat viața și creația.
-
Contextul creativ al acestui proces – care are loc sub deviza de art/ist encounter – va include și explorarea dimensiunii întâlnirii obiectului artistic cu publicul său, investigând posibilitățile și limitele unor abordări de storytelling participativ în felul în care ele pot fi prezentate. În cadrul sesiunilor de creație vor fi invitați și câțiva artiști locali relevanți care vor împărtăși din experiența greșelilor lor și a felului în care se raportează la relația cu propriul public.
- În fiecare dimineață, între 24 și 28 octombrie vor avea loc întâlnirile creative, care vor începe la ora 10 și se vor termina la 14.
-
Ambele evenimente publice sunt gratuite.
-
Participanții vor fi încurajați să țină un jurnal de atelier pentru a înregistra gândurile, observațiile și inspirațiile lor pe parcursul săptămânii de creație. Dacă vor dori, aceștia pot alege să-și facă jurnalul public, împărtășindu-și experiența și procesul creativ.
-
Participarea în atelier este condiționată de disponibilitatea de a lua parte la toate întâlnirile de creație între 23 și 29 octombrie precum și de completarea formularului disponibil AICI, până la finalul zilei de 19 octombrie, 2023.
Irina Dragomir, în vizită la Timișoara! – la Castelul Huniade, de la ora 10. Intrarea este gratuită.
-
Din București la Timișoara și apoi în toată țara! Superstarul artei contemporane, Irina Dragomir, va avea prima expoziție în orașul de pe Bega. Ne bucurăm că putem să aducem una dintre cele mai de succes expoziții marca Art Safari în Timișoara.Expoziția „Roșu, galben și albastru”, curator Alexandru Rădvan, poposește între 24 septembrie și 24 octombrie la Castelul Huniade, Sala de Marmură.
- Un teaser al expoziției găsiți în magazinul Lidl de pe strada Simion Bărnuțiu, nr. 28, unde puteți admira, în perioada 24.09-24.10, pe lângă lucrări de Irina Dragomir, și opere ale altor artiști mari, precum Constantin Piliuță.
- Program de vizitare:
marți-duminică (10:00-18:00).
EB_LAB – la Muzeul Apei, de la ora 10. Accesul este liber.
- 𝗘𝗕_𝗟𝗔𝗕 este o instalație multi-layer ce utilizează medii, instrumente și echipamente specifice unui laborator mobil de cercetare a ecosistemelor terestre și de apă interpretate în cheie contemporană de către un colectiv de artiști, arhitecți și cercetători din București și Timișoara.
𝐎𝐫𝐚 𝐝𝐞 (𝐦𝐞𝐭𝐚)𝐥𝐢𝐭𝐞𝐫𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚̆ cu 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐚𝐧 𝐕𝐢𝐜𝐨𝐥 – la MV-sci art, de la ora 17.
Participarea este gratuită, dar necesită înscrierea în prealabil, prin completarea ACESTUI formular.
Atelierul este recomandat pentru elevii de liceu. Vă așteptăm la două sesiuni pline de creativitate alături de scriitorul Cristian Vicol, în care vom vorbi despre literatură și importanța ei în era inteligenței artificiale. În cadrul atelierului participanții vor avea ocazia să discute despre literatura contemporană și cea școlară, despre relevanța scriitorilor în epoca mediului digital și despre modalitățile de a scrie un text literar actual. De asemenea, participanții vor învăța secretele scrierii unui text literar contemporan și vor primi tips & tricks despre alcătuirea unei povestiri – construirea personajelor, arta dialogului, și structura perfectă a unei povestiri. La final, cu ajutorul lui Cristian Vicol, vom pune în practică regulile învățate, scriind propriul text!
Vernisaj RAMPA / Let it slide / Tură cu Pelicanul până la Turbine – la D’Arc pe Mal, de la ora 17.
- Luna octombrie marchează o nouă reușită pentru proiectul Ecluze pe Bega. Alături de artistul Cătălin Bătrânu am reușit să dăm o nouă identitate unui obiect urban abandonat. Rampa este o construcție pe lângă care toți trecem, dar despre care puțini știu detalii. Ea a fost construită în anii comunismului și era folosită pentru a arunca zăpada de pe străzile din oraș în Bega. Camioanele erau încărcate cu zăpadă iar mai apoi veneau și descărcau direct la rampă. Asta în vremurile în care aveam multă zăpadă… Astăzi e doar o structură urbană din beton, cu formă și poziționare ciudată pentru mulți dintre locuitorii orașului.
Pe data de 24 octombrie vă invităm să ne fiți alături la vernisajul lucrării ”Let it slide”, realizată de Cătălin Bătrânu, lucrare ce face o analogie între schimbările climatice pe care le trăim, avansând o ipoteză critică privind poluarea pe Bega și pe maluri și reprezentând o interpretare proprie a încălzirii globale și a dezechilibrului provocat de deșertificarea continentală (fenomen cu care ne confruntăm și în Banat). Este un vernisaj atipic, pe apă, la bordul Pelicanului, așa că înscrierile sunt obligatorii pentru a participa la eveniment și se pot face AICI. Pornim la ora 17.00 de la pontonul Darc pe Mal și navigăm până la ”Turbine” și înapoi, preț de aproximativ o oră și jumătate. Ne vedem pe apă!
Bring your own poem – la Cărturești, în Piața Victoriei, de la ora 18.
-
Aici, într-un ambient perfect pentru iubitorii de literatură, Alex Higyed de la Comuna 30 va fi gazda unei serate de poezie autentică și prietenoasă alături de alți pasionați de cuvinte.
-
Adu-ți propria poezie și împărtășește-ți creațiile într-o atmosferă relaxată. ‘Bring Your Own Poem’ – locul în care poezia poate fi apreciată prin cuvintele tale, iar creativitatea devine protagonista serii. Alătură-te nouă și adu cu tine pasiunea pentru literatură.
-
„Comuna 30″ e un proiect care își propune să promoveze tinerii scriitori și să-i aducă în fața publicului printr-o serie de lecturi publice, seri de cenaclu și ateliere în mai multe locații din Timișoara. De asemenea, proiectul dorește să creeze un spațiu sigur în care tinerii să se poată exprima în felul lor, să învețe unul de la celălalt, pentru ca astfel să construiască o comunitate în care aceste voci diferite să se dezvolte în timp.
Melancolii de octombrie – în Sala multifuncțională a CJT, de la ora 19.
-
Incanto QuartettoTraian Moldovan – pian
Cristian Rudic – moderator
CHARITY QUIZ NIGHT – la Vineri 15, de la ora 19.
Stand-up comedy/Open mic – Seara amatorilor – la M2 – event venue! – Piața Iancu Huniade, Nr. 2, de la ora 19. Intrarea este liberă.
- Șansa oricărei persoane să vadă cum e să faci comedie pe o scenă adevărată cu un public real și feedback instant. Fiecare participant are la dispoziție 5 minute să își testeze materialul.
- Daca ești interesat să urci pe scenă, scrie-i MC-ului (openmic.timisoara@gmail.com) și vei putea urca la următoarea ediție.
FREE Beginner dance lessons in English – la FITT, de la ora 19:30.
MANELOTEKA – la ATU Club, de la ora 22. Bilete găsiți AICI.
- Marțea devine sinonimă cu distracția studențească, iar atmosfera promite să fie plină de energie pozitivă. De la melodiile de dragoste care au rezistat testului timpului la cele mai proaspete hituri, avem combinația perfectă și echilibrată între nostalgic și modern. Alătură-te petrecerii și pregătește-te pentru o noapte în care muzica devine poveste și dansul, limbaj universal al distracției!
KizomBachata Partyyy – la Latin BUG Dance School, de la ora 22:15. Preț susținere eveniment: 20 de lei.
Expoziții permanente la Memorialul Revoluției
Program de vizitare: Luni – Vineri: 08-18, Sâmbătă: 10-18, Duminică: 10-18 (ultimul vizitator: cu 30 de min. înainte de închidere!). Bilete se pot achiziționa la intrare, prețurile fiind: 20 lei adulți, studenți și pensionari -cetățeni români: 10 lei, copii: 5 lei, taxă de fotografiere: 20 lei, taxă de filmare: 100 lei, taxă ghidaj (1-10 pers): 50 lei, taxă ghidaj peste 11 pers: 7 lei/pers, taxă consultanță de specialitate: 100 lei, pentru grupuri mai mari de 20 de persoane: foto gratuit.
- „Revoluția de la Timișoara, din 15-22 decembrie 1989”
- „Revoluția în alte orașe-martir”
- „Revoluție în București”
- „Timișoara anului 1990”
- „Justiție și Adevăr = Manipulare”
- „Cronologia Războiului Rece”
- „Și…cum era în comunism? ”
- „Propaganda comunistă și cultul personalității”
- „Granița și deportarea”
- „Rezistența anticomunistă și Timișoara 1956”
- „Miniaturile Monumentelor dedicate Eroilor Revoluției din Timișoara”
- „Revoluția Română prin ochii copiilor”
- „Portrete de Eroi”- pasteluri realizate de Silvia Radu
- ” ’89 din uşă” realizată de Suzana Fântânariu
- Instalația „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”
Centrul Multifuncțional Bastion
- Expoziția temporară „Morile Banatului”, la Centrul Info Bastion;
- Expoziția „Întâlnirea cu îngerul”.
Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș
- Spectacolul de teatru „Monoloagele solitudinii”, ora 19:00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!