Plecarea SEA 2023 Circumeuropa – miniconcert Petrică Ionuțescu – pe Canalul Bega, de la ora 10.
-
Odată cu finanțarea acordată de Centrul de Proiecte în urma apelului European Echoes (Proiecte medii finanțate, SEA 2023 – Circumeuropa Etapa I), pentru prima etapă a călătoriei pe apă în jurul Europei, pe ruta Timișoara – Elefsina, Circumeuropa devine parte din programul cultural TM2023 și duce capitala culturală în jurul Europei.
-
SEA 2023 este prima expediție fluvio-maritimă a echipajului românesc Circumeuropa (numele înseamnă navigație în jurul Europei), care pleacă din inima orașului Timișoara în mai 2023 și face opriri în peste 20 de foste și actuale capitale culturale europene pentru a promova Timișoara în anul în care orașul deține titlul de Capitală Europeană a Culturii.
-
Inițiativa îi aparține lui Cristian Ilea, căpitan, președinte Wild Watch România și director de imagine. Echipajul care îi va fi alături este format din Cosmin Jitariuc, jurnalist TV, biologul Oana Gavriliuc, Valentin Bogdan, proprietarul ambarcațiunii Gaia și Doru Creț, președintele West Yacht Club.
CADRE & FORME 2023 | Movement Art cu Alexandra Gîrbea și Ștefan Crainic – la Casa Tineretului (FITT), de la ora 10. Participarea la curs este gratuită, prin înscrierea la adresa de mail noirecream@gmail.com.
- 𝐌𝐨𝐯𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐀𝐫𝐭 este un curs de mișcare concentrat pe trasarea conexiunilor dintre corp și ființă, emoții și senzații, respirație și mișcare, imaginație și acțiune, cu scopul de a dezvolta o relație autentică și armonioasă cu propriul corp prin mișcare.
- Corpul reprezintă în sine o lume fascinantă, în care fizicalitatea, gândirea, emoțiile și senzațiile se întrepătrund și influențează într-o constantă interacțiune cu mediul înconjurător. Traseele dintre gândire, acțiune, emoție și senzație se reînnoiesc mereu, în funcție de experiențele pe care le avem. Prin mișcare putem să creăm trasee noi și să ne dezvoltăm creativitatea, puterea de observare și de schimbare.
Poli Kids Fest – pe Stadionul Știința, de la ora 10. Intrarea este liberă.
- Programul evenimentelor va începe la ora 𝟏𝟎:𝟎𝟎 și va dura până la ora 𝟏𝟕:𝟎𝟎, interval în care copiii au parte de mai multe activități – 𝑓𝑎𝑐𝑒 𝑝𝑎𝑖𝑛𝑡𝑖𝑛𝑔, 𝑗𝑜𝑐𝑢𝑟𝑖, 𝑝𝑒𝑡𝑟𝑒𝑐𝑒𝑟𝑒 𝑐𝑢 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑗𝑒𝑙𝑒 𝑑𝑒 𝑝𝑜𝑣𝑒𝑠𝑡𝑒: 𝑀𝑖𝑛𝑛𝑖𝑒, 𝑀𝑖𝑐𝑘𝑒𝑦, 𝐸𝑙𝑠𝑎, 𝐶ℎ𝑎𝑠𝑒, 𝐴𝑙𝑏𝑎̆ 𝑐𝑎 𝑍𝑎̆𝑝𝑎𝑑𝑎, 𝑆̗𝑜𝑝𝑖, 𝑃𝑖𝑠𝑖𝑐𝑎̆, 𝐼𝑒𝑝𝑢𝑟𝑎𝑠̗, 𝑆𝑢𝑝𝑒𝑟 𝑆𝑜𝑛𝑖𝑐, 𝑑𝑒𝑠𝑒𝑛𝑒 𝑝𝑒 𝑎𝑠𝑓𝑎𝑙𝑡, 𝑖𝑎𝑟 𝑝𝑎𝑟𝑐𝑢𝑟𝑠𝑢𝑙 𝑖̂𝑛𝑡𝑟𝑒𝑔𝑖𝑖 𝑧𝑖𝑙𝑒 𝑣𝑜𝑟 𝑓𝑖 𝑑𝑖𝑠𝑝𝑜𝑛𝑖𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑡𝑜𝑏𝑜𝑔𝑎𝑛𝑒, 𝑡𝑟𝑎𝑚𝑏𝑢𝑙𝑖𝑛𝑒, 𝑐𝑎𝑟𝑢𝑠𝑒𝑙, 𝑐𝑎𝑏𝑖𝑛𝑎̆ 𝑓𝑜𝑡𝑜, 𝑡𝑜𝑛𝑒𝑡𝑒 𝑐𝑢 𝑓𝑎𝑠𝑡 𝑓𝑜𝑜𝑑, 𝑖̂𝑛𝑔ℎ𝑒𝑡̗𝑎𝑡𝑎̆, 𝑣𝑎𝑡𝑎̆ 𝑝𝑒 𝑏𝑎̆𝑡̗, 𝑐𝑙𝑎̆𝑡𝑖𝑡𝑒 𝑠𝑎𝑢 𝑟𝑎̆𝑐𝑜𝑟𝑖𝑡𝑜𝑎𝑟𝑒.
-
În acest an vor fi prezenți cei de la 𝐀𝐑𝐈𝐄𝐒 𝐎𝐥𝐭𝐞𝐧𝐢𝐚 – 𝐀𝐑𝐈𝐄𝐒 𝐒𝐊𝐘 𝐓𝐞𝐚𝐦, și vor face ridicări cu balonul cu aer cald. (Ridicările cu balonul se vor face doar dacă condițiile meteo permit acest lucru).
-
Draguțele personaje de la 𝐃𝐞𝐠𝐞𝐭𝐮’ 𝐦𝐢𝐜 vă vor încânta cu un spectacol de teatru la ora 12:00 – 𝐀𝐥𝐛𝐚̆ 𝐜𝐚 𝐙𝐚̆𝐩𝐚𝐝𝐚 𝐬̗𝐢 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭̗𝐢 𝐩𝐢𝐭𝐢𝐜𝐢 dar și cu un spectacol de #magie la ora 14:00.
-
Cei de la Clubul Sportiv Politehnica Timișoara vor face demonstrații sportive, iar Facultățile Universității Politehnica Timișoara vor organiza o serie de ateliere instructiv educative, dar și distractive pe toată durata evenimentului.
- Vor fi prezenți cei de la Corratec, care vă pun la dispoziție biciclete și vor organiza un concurs cu premii pentru cei mici.
Târg de științe – Romanian Science Festival – la Iulius Gardens, de la ora 11. Participarea este liberă.
-
Dacă ești curios să descoperi fascinanta lume a științei, noi îți pregătim o experiență educativă și distractivă, printr-o serie de ateliere științifice bazate pe discipline precum…Astronomia, Neuroștiința, Genetica și evoluția, Imunologia, Biologia, Chimia, Matematica, Informatica și robotica, Fizica, Geografia și știintele pământului, Știință și artă…unde vei putea observa și participa în peste 100 de experimente științifice desfășurate sub coordonarea mentorilor Romanian Science Festival, cercetători și profesioniști la universități și companii de top din întreaga lume.
Harababura Vintage Fair – la Palatul Ștefania, de la ora 12. Înscrieri, AICI. Intrarea este liberă.
- Harababura este comunitatea oamenilor pasionați de design, artă și experiment.
Aniversare Timisoara Bikers – la MoLi Park, de la ora 12.
Workshop – Bachata Styling Boost 2 – la Salsa Addicted, de la ora 12.
FITT & Fairies Day – În Spatele Casei, de la ora 13.
„Pe parcursul zilei îți propunem o serie de ateliere și activități artistice și educative (cu acces gratuit), iar seara o încheiem În Spatele Casei, cu un concert caritabil alături de Maryliss (donație minimă: 35 lei)”, transmit organizatorii. Ateliere FITT & Fairies
În pielea unui copil cu autism (Cortul senzorial): 13:00-17:00 Aleea senzorială: 13:00-17:00 Ateliere artistice: creații handmade pentru copii și pictură pe față Jocurile Copilăriei + alte surprize
- Donațiile vor fi colectate pentru reamenajarea unei camere de terapie pentru copiii și adolescenții cu autism (la sediul asociației Copii și Zâne, str. Traian Vuia 146), precum și pentru susținerea atelierelor destinate acestora.
Finisaj „Victor Brauner: Invenții și magie” – la Muzeul Național de Artă Timișoara, de la ora 13, în perioada 27-28 mai.
- Cea mai importantă și cuprinzătoare expoziție din Europa de Est dedicată artistului suprarealist de origine română Victor Brauner se apropie de final.
-
Program special al weekend-ului de închidere a expoziției „Victor Brauner: Invenții și magie”, alături de curatoarea expoziției, Camille Morando.
-
Sâmbătă, 27 mai
-
14:00 – Tur ghidat gratuit
-
16:00 – Tur ghidat gratuit
*Cu înscriere în prealabil – link AICI.
-
-
Expoziția va putea fi vizitată între orele 13:00 – 21:00, tururile ghidate fiind gratuite și cu înscriere în prealabil, AICI.
-
Vizitatorii expoziției vor primi o carte poștală alături de bilet.
Ciorbă comunitară de verdețuri, cu Noemi Hügel – la Balamuc, de la ora 15. Intrarea este liberă.
- O ciorbă comunitară ne adună în jurul oalei, vegheată de bucătăreasa Noemi Hügel, pentru a curăța, toca și fierbe legume și verdețuri și a sporovăi ca la gura sobei. Noemi aduce baza ciorbicii (ceapă, țelină, păstârnac, pătrunjel, păsat, borș, usturoi) și fiecare dintre noi poate aduce câte ceva din ingrediente, din piață, grădină, balcon și chiar din flora spontană!
- Noemi Hügel este bucătăreasă. Gătește rețete uneori inventate, alteori nu, întotdeauna luând în considerare anotimpul. Piața nu e departe nici de bucătăria ei, nici de mâncarea ei. Este pasionată de prăjituri și pătrunjel (și aliterații). A absolvit facultatea de litere, cu un masterat în creative writing, studii care acum o ajută să abordeze gătitul atât jucăuș cât și temeinic, scriind liste de cumpărături epopeice. Din 2017, gătește în Ambasada și se bucură să îi hrănească și să îi surprindă pe cei din jurul ei.
Narațiuni sonore / Sonic Narratives 2023 – pe râul Bega, de la ora 15.
Photo rally – la Casa Tineretului (FITT), de la ora 15. Patriciparea este gratuită. Înscrieri, AICI.
„Îți place să faci poze și ți-e dor de o plimbare prin oraș? Hai să le combinăm într-o activitate de fotografiat pentru amatori, în Timișoara. Plecăm împreună de la Casa Tineretului și surprindem pe parcurs locuri și unghiuri interesante din oraș, apoi le analizăm și discutăm în echipă”, spun organizatorii. Evenimentul va fi în limba engleză. În cazul în care vremea nu va fi favorabilă, activitatea se va desfășura în Casa Tineretului.
Filme la Cinema Victoria. Bilete și detalii AICI sau la casierie:
- 15:30 – Mavka, zâna pădurii
- 17:30 – Clubul femeilor dezlănțuite 2
- 20:00 – Mascarada
TESZT – Euroregional Theatre Festival Timișoara – la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara
- 16:10 – Pescărușul
- 18:00 – Romeo și Julieta – ultimele ore
- 19:00 – Grand Hostel Timișoara
- 20:00 – In Hell with Jesus- musical by Ivo Dimchev
- 23:30 – Concert VROOOM
Fiesta în Timișoara – la Vineri 15, de la ora 16. Intrarea este liberă.
-
Expoziția „Chipurile Fridei” realizată de participanții la cursurile de artă plastică ale doamnei dr. Oana Bolog-Bleich va fi disponibilă la Vineri15 pe tot parcusul zilelor de Sâmbătă și Duminică.
-
Atelierul de artă plastică „Peru, prezentul etern”.
-
Joacă și fantezie cu Teatrul Portabil Timișoara;
-
Atelierul de dans realizat de Clubul de dans sportiv MagnumTeam, sub coordonarea doamnei Diana Avram;
-
Decernarea premiilor concursului de traducere de poezie hispano-americană în limba română;
-
Concert de muzică spaniolă realizat de BID Band.
-
Pe lângă toate acestea, participanții se vor bucura și de numeroase alte surprize, pregătite special pentru a asigura o atmosferă caldă, magică, de sărbătoare!
- Pentru mai multe detalii și înscrierea la ateliere, îi puteți contacta pe organizatori la adresa de e-mail: sarah.malekshahian97@gmail.com
Tehnici de îmbunătățire a solului în grădinărit – la Grădinescu (Strada Păstorilor, nr. 20, zona Ronaț), de la ora 16. Atelierul este gratuit, însă locurile sunt limitate. Înscrieri, AICI.
„Solul este cel mai prețios cadou pe care l-am primit de la Natură. Strămoșii noștri au știut să îngrijească solul și să-l mențină sănătos și viu. Însă cu timpul obiceiurile sănătoase au fost uitate. Omul a ales calea ușoară, dar greșită. Această abordare duce la moartea solului. Din fericire, în ultimii ani din ce în ce mai mulți oameni doresc să facă o schimbare, readucând solul la viață. Dacă și dumneavoastră doriți să aflați secretele grădinăritului organic, cum putem îmbunătăți calitatea solului și să obținem recolte bogate și sănătoase, vă așteptăm la atelierele noastre dedicate solului, ce vor avea loc în zilele de 27 și 28 mai, orele 16:00-20:00, la Grădinescu Greenfeel, str. Păstorilor nr. 20, Timișoara, unde invitata noastră, Olga Beleaeva, autoarea canalului YouTube Secretele Grădinarului, ne va ajuta să facem primul pas spre schimbarea dorită”, spun organizatorii. Subiectele atelierelor vor fi: săpatul grădinii – mituri și adevăr, mulcirea, folosirea sideratelor, culturi intercalate, rolul microorganismelor, rotația culturilor, grădina de la zero.
Dincolo de Granițe – Lansare Scena9, numărul 5 – la Reciproc, de la ora 16.
COLLEGIUM: Artă și societate în România anilor 90 – la Indecis, de la ora 16.
KI as it is – la MV sci-art, de la ora 18. Intrarea este gratuită.
- Ești pasionat de arta avangardistă și intrigat de lumea fără limite a creativității experimentale? Atunci notați-vă în calendar pentru un Art Talk extraordinar dedicat kinema ikon , renumitul grup de artă experimentală din România!
- Aflați de la invitați de marcă, inclusiv critici de artă, cercetători și artiști care au urmărit îndeaproape traiectoria kinema ikon . Obțineți informații valoroase despre tehnicile lor artistice unice, cadrele conceptuale și impactul pe care l-au avut asupra mișcărilor artistice contemporane.
Jazz Night – La Pisici Cafe, de la ora 18.
Saturday to Remember – la C House Milano, de la ora 18.
Spectacol de teatru „Și fluturii sunt liberi”, de Leonard Gershe – la Casa de Cultură a Studenților Timișoara, de la ora 18. Intrarea este liberă.
- Piesa prezintă o poveste de dragoste învăluită de frici, alegeri, dezamăgiri și speranță. Este o poveste despre Don care vrea să trăiască cu adevărat și Jill care-l învață. Cei doi se intâlnesc după ce Jill se muta alături. Conexiunea dintre ei este aproape imediată, dar se lovesc de unele impedimente emoționale și fizice ceea ce-i pune in fața unor alegeri grele și importante.
CellEAST Festival – la Bastionul Theresia, de la ora 19.
-
Soliști:
-
Denis Severin – violoncel
-
Tatiana Korsunskaya – pian
-
- În program:
-
Ludwig van Beethoven – Sonata pentru violoncel și pian în la major, op. 69
-
Claude Debussy – Sonata pentru violoncel și pian (1915)
-
Frédéric Chopin – Sonata pentru violoncel și pian în sol minor, op. 65
-
- Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Filarmonicii (Bd. C.D. Loga, nr. 2, Timișoara) sau de AICI.
White Mahala – la CODRU Urban Garden (Cazarma U din Piața Mărăști), de la ora 19. Bilete găsiți AICI.
-
𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞 𝐌𝐚𝐡𝐚𝐥𝐚 este trupa ce a primit botezul în deschiderea concertului celebrului Oscar Benton de la Sala Palatului. Cu stilul muzical neoromânesc, trupa face furori cu cele mai cunoscute cântece ale sale, „Cântece de derbedeu”, dar și cu piesele de pe materialul discografic „Cocoșelu”.
Solistul formației este actorul Ovidiu Niculescu, cunoscut publicului în special din filmele „Restul e tăcere”, ”Filantropica” sau ”Băieți buni”.
Componența Trupei White Mahala este: Ovidiu Niculescu zis Manglo (voce, chitară), Silviu Enache zis Pâinea lu’ Dumnezeu (chitară solo, voce), Daniel Nicolae zis Comisaru’ (clape, voce), Călin Vama zis Gavroche (bass) și Doru Cinca zis Smardoiu cu suflet bun (tobe, voce). -
În deschidere, trupa 𝐌𝐨𝐧𝐨𝐤𝐫𝐨𝐦. Formația ce îmbină cele mai bune elemente din pop-punk, punk-rock cu nuanțele rock-ului alternativ, într-un stil unic pe care ei îl numesc Alt Punk. În 2020, trupa Monokrom a lansat primul album intitulat „Sirene de ambulanță” iar acum pregătesc cel de-al doilea album care va apărea în vara anului 2023.
Trupa Monokrom este compusă din Ursache Sebastian (chitară/voce), Darius Zelenco (bass) și Răzvan Muthi (tobe).
TEZAUR UMAN VIU – Expoziție fotografică – pe str. Gheorghe Lazăr 3 (Piața Unirii, vis-a-vis de Liceul Nikolaus Lenau), de la ora 19.
- Titlul de Tezaur Uman Viu a pornit ca o inițiativă din partea UNESCO și din 2010 este oferit de Ministerul Culturii persoanelor care cultivă și dau mai departe tradițiile, meșteșugurile și cultura românească.
-
Invitați speciali: doamna Otilia Hedeșan, meșterul Vasile Șușcă și muzica românească este culeasă de Alex Huțu.
-
Vor urma și trei ateliere cu trei meșteri populari:
-
Vasile Șușcă – Creator de măști tradiționale;
-
Nicolae Munteanu – Pictor iconar;
-
Mircea Lac – Profesor și meșter popular.
-
Temesvári előválogató┃Slam Poetry Országos Bajnokság – la Cuib d’Arte, de la ora 19.
Cargo Berlin – Timișoara – la Punctele Cardinale, de la ora 19.
Digital Heritage Dome – International Digital Culture & Spotlight Heritage Festival – la Muzeul Național al Banatului, de la ora 20.
Concert trupa Vremuri – la Porto Arte, de la ora 20.
Romance by Night – Aniversary Edition – la Salsa Addicted, de la 20:30.
Harababura Afterparty w/ Mini Zucchini, Mitsubitchi & Noemi – la Palatul Ștefania, de la ora 21.
Le Petit Festival, UNLOCKWONDER – la Iulius Town, de la ora 21.
Expoziții permanente la Memorialul Revoluției
Program de vizitare: Luni – Vineri: 08-18, Sâmbătă: 10-18, Duminică: 10-18 (ultimul vizitator: cu 30 de min. înainte de închidere!). Bilete se pot achiziționa la intrare, prețurile fiind: 20 lei adulți, studenți și pensionari -cetățeni români: 10 lei, copii: 5 lei, taxă de fotografiere: 20 lei, taxă de filmare: 100 lei, taxă ghidaj (1-10 pers): 50 lei, taxă ghidaj peste 11 pers: 7 lei/pers, taxă consultanță de specialitate: 100 lei, pentru grupuri mai mari de 20 de persoane: foto gratuit.
- „Revoluția de la Timișoara, din 15-22 decembrie 1989”
- „Revoluția în alte orașe-martir”
- „Revoluție în București”
- „Timișoara anului 1990”
- „Justiție și Adevăr = Manipulare”
- „Cronologia Războiului Rece”
- „Și…cum era în comunism? ”
- „Propaganda comunistă și cultul personalității”
- „Granița și deportatrea”
- „Rezistența anticomunistă și Timișoara 1956”
- „Miniaturile Monumentelor dedicate Eroilor Revoluției din Timișoara”
- „Revoluția Română prin ochii copiilor”
- „Portrete de Eroi”- pasteluri realizate de Silvia Radu
- ” ’89 din uşă” realizată de Suzana Fântânariu
- Instalația „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”
- Expoziții temporare: Război în Ucraina și „Spre calea oarbă: comunism și dictatură în Albania (1944-1991)” – până în 28 iunie
Muzeul Național al Banatului
- Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s” (Bastionul Maria Theresia);
- Expoziția permanentă „Istoria militară a Banatului” (Bastionul Maria Theresia, parter);
- Expoziția temporară „PRINȚ ȘI SULTAN. Decenii de război și fronturi fluctuante la hotarele sublimei porți”, (Bastionul Maria Theresia, mansarda B1);
- Expoziția temporară „Ciprian Porumbescu 170. O viață, o epocă, un ideal” (Bastionul Maria Theresia);
- Expoziția „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2);
- Expoziție „Dans Nomad RETROSPECTIV”, (Bastionul Maria Theresia, etaj I, hol).
Muzeul Național de Artă Timișoara
- MNArT Open View: „Anamorfoze” din colecția artistului Dorel Tulcan;
- Expoziția temporară „Victor Brauner – Invenții si magie”;
- Expoziția temporară „Timișoara – portretul unui oraș”;
- Expoziție „România – Korea Exchange”, ora 17:00, Palatul Baroc;
- Expoziție „Apogeul Artei Preistorice Europene Cultura Cucuteni”;
- Bienala Art Encounters , ediția a V-a;
- Expoziția permanentă „Artă Bănățeană și Artă Modernă Românească”;
- Expoziția permanentă „Artă Europeană” – Fondul Ormos Zsigmond;
- Expoziția permanentă colecția „Corneliu Baba”;
- Expoziția permanentă ”Laborator restaurare-conservare”.
- Concert „Stabat Mater”, Sala Barocă, ora 18:00.
Muzeul Satului Bănățean Timișoara
- Expoziția etnografică permanentă – ceramică, țesături, port, podoabe – Sala de expoziție permanentă;
- Expoziție „Paștele în Banat – Oul Pascal”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!