Creative Entrepreneurship – Workshops – la Universitatea de Vest, de la ora 8. Înscriere, AICI.
„Ești curios să afli despre metodele inovative și bunele practici din domeniul antreprenoriatului, muzicii și artelor spectacolului, direct de la specialiști? Atunci te așteptăm la “𝘚𝘵𝘪𝘮𝘶𝘭𝘢𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘪𝘯𝘯𝘰𝘷𝘢𝘵𝘪𝘷𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘦𝘯𝘵𝘳𝘦𝘱𝘳𝘦𝘯𝘦𝘶𝘳𝘪𝘢𝘭 𝘢𝘵𝘵𝘪𝘵𝘶𝘥𝘦𝘴 𝘧𝘰𝘳 𝘱𝘦𝘳𝘧𝘰𝘳𝘮𝘪𝘯𝘨 𝘢𝘳𝘵𝘴 𝘪𝘯 𝘩𝘪𝘨𝘩𝘦𝘳 𝘦𝘥𝘶𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘛𝘔 2023, 1𝘴𝘵 𝘦𝘥𝘪𝘵𝘪𝘰𝘯” – un proiect care va aduce împreună reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor din România și Norvegia, sub forma unor sesiuni de prezentări culturale interactive!”, transmit organizatorii.
FLIGHT HIDDEN TREASURES – la Timișoara, de la ora 10.
-
𝐅𝐥𝐢𝐠𝐡𝐭 𝐇𝐢𝐝𝐝𝐞𝐧 𝐓𝐫𝐞𝐚𝐬𝐮𝐫𝐞𝐬, cel mai nou proiect marca Flight Festival, vrea să construiască o moștenire după anul 2023, în jurul conceptului de descoperire a Timișoarei nedezvăluite, a locurilor ascunse, a poveștilor nespuse, și a oamenilor orașului, într-o congruență totală cu abordările viitorului.
-
𝐅𝐥𝐢𝐠𝐡𝐭 𝐇𝐢𝐝𝐝𝐞𝐧 𝐓𝐫𝐞𝐚𝐬𝐮𝐫𝐞𝐬 este un proiect construit pe nevoia de a înțelege mai bine orașul, atât de către timișoreni, cât și de către turiștii prezenți în Capitala Europeană a Culturii, Timișoara.
-
Timp de 3 săptămâni, busul supraetajat 𝐅𝐥𝐢𝐠𝐡𝐭 𝐇𝐢𝐝𝐝𝐞𝐧 𝐓𝐫𝐞𝐚𝐬𝐮𝐫𝐞𝐬 parcurge trasee cu puncte cheie în parcursul autobuzului devenit astfel un vector de conexiune urbana între mai multe stații ce prezintă momente de tip spectacol stradal, instalatie new media parte dintr-un creative camp de ideație curatoriat de artistul internațional Laszlo Szolt Bordos, obiective cu locuri mai puțin vizitate, dar cu un rol important în istoria Timișoarei.
-
Aceste tururi sunt parte a proiectului Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri – D̷e̷s̷c̷o̷p̷e̷r̷i̷r̷i ̷î̷n ̷F̷a̷b̷r̷i̷c, D̷e̷s̷c̷o̷p̷e̷r̷i̷r̷i ̷î̷n ̷I̷o̷s̷e̷f̷i̷n, D̷e̷s̷c̷o̷p̷e̷r̷i̷r̷i ̷î̷n ̷C̷e̷t̷a̷t̷e
-
Componenta este curatoriată de prof. univ. dr. Adriana Babeți.
Ziua limbii și a teatrului Idiș – în Piața Unirii, de la ora 11.
- Program:
- 11:00 – Deschiderea evenimentului și conferința „Evreimea timișoreană în contextul interculturalității bănățene” – Casa „Adam-Muller Guttenbrunn”, str. Gheorghe Lazăr, 10-12
- 17:00 – Vernisajul expoziției “Mozaic evreiesc” (în colaborare cu magazinul de antichități „Galeria Andreas”) – Sinagoga din Cetate, str. Mărășești, 6
- 18:00 – „Cântărețul speranței sale: Idiș”, spectacol de poezie din opera lui Ițik Manger, prezentat de Teatrul Evreiesc de Stat
- 20:00 – Concert de muzică tradițională evreiască – Budapest Klezmer Band.
- În deschiderea concertului, vor susține momente artistice corul “Shalom” și formația de dansuri israeliene ale Comunității Evreilor din Timișoara.
Reshaping our Parks – Planning for Multifunctionality (Climathon) – la UPT, de la ora 12. Înscrieri, AICI.
- În contextul programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, Universitatea Politehnica Timișoara organizează un climathon, adică un concurs de idei care pot fi transformate în proiecte concrete pentru crearea de spații verzi multifuncționale. Reshaping our Parks – Planning for Multifunctionality invită participanții să regândească spațiile verzi existente în oraș (parcurile), astfel încât acestea să devină multifuncționale sau să propună noi spații multifuncționale urbane, pentru un oraș rezilient și sustenabil, care să satisfacă nevoile pe care cetăţenii oraşului le au.
- Dacă eşti elev sau student şi vrei să fii parte din acest proces, va trebui să îţi creezi o echipă de 2-5 prieteni sau colegi, cu care să găseşti aceste soluţii de modernizare a zonelor verzi din oraşul Timişoara. Aveţi astfel şansa de a câştiga unul dintre cele 3 premii de 500 de lei.
Vernisaj: Artă în slujba inimilor – la Sala Capitol A Filarmonicii Banatul, de la 14:30.
- Vernisaj „Artă în slujba inimilor” care are scopul de a susține construirea campusului ACAS adaptat persoanelor cu dizAbilități. EVENIMENT EXPOZITIE ARTA CU VANZARE!
-
„Îl vom avea ca invitat special pe dirijorul Cristian Măcelaru, un nume remarcabil în lumea muzicii, care ne va încânta cu prezența și talentul său desăvârșit. Alături de el, vom avea onoarea să-l întâmpinăm pe Timotei Julei, Reprezentantul României la Jocurile Paralimpice 2023 de la Berlin. Timotei este un exemplu de curaj și perseverență pentru toți copiii cu dizabilități, iar povestea lui va fi o sursă de inspirație pentru toți cei prezenți la eveniment”, spun organizatorii.
Expoziție cu ilustrații realizate de copii „Epoca Frumoasă” – la Bastion, de la 17:00.
-
Sub numele de „Epoca frumoasă”, această expoziție este organizată de muzeografa Corina Cranciova.
-
În această seară specială, 29 de copii talentați pregătiți de Adelina Ardelean, artist plastic și profesoara lor, vor expune lucrările lor înrămate, inspirate de frumusețea Belle Epoque. Această perioadă însemnată din istoria lumii, cuprinsă între sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, a fost martora unor schimbări importante în societate și cultură.
-
Pe lângă expoziție, elevii olimpici de la Liceul de Muzică Ion Vidu, care vor încânta audiența cu momente muzicale deosebite. Cântecele și acordurile lor vor completa perfect atmosfera și vor reînvia frumusețea Belle Epoque în inimile noastre.
EXPANDED NATURE (group show) – la META spațiu, de la ora 18.
-
Artiști: 𝐀𝐧𝐚 𝐀𝐝𝐚𝐦, 𝐌𝐚𝐭𝐞𝐢 𝐁𝐞𝐣𝐞𝐧𝐚𝐫𝐮, 𝐀𝐧𝐜𝐚 𝐁𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚 & 𝐀𝐫𝐧𝐨𝐥𝐝 𝐄𝐬𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧, 𝐆𝐞𝐭𝐚 𝐁𝐫𝐚̆𝐭𝐞𝐬𝐜𝐮, 𝐃𝐚𝐧𝐚 𝐂𝐚𝐭𝐨𝐧𝐚, 𝐈𝐨𝐧 𝐆𝐫𝐢𝐠𝐨𝐫𝐞𝐬𝐜𝐮, 𝐈𝐨𝐬𝐢𝐟 𝐊𝐢𝐫𝐚́𝐥𝐲, 𝐋𝐢𝐥𝐢𝐚𝐧𝐚 𝐌𝐞𝐫𝐜𝐢𝐨𝐢𝐮-𝐏𝐨𝐩𝐚, 𝐃𝐚𝐧 𝐏𝐞𝐫𝐣𝐨𝐯𝐬𝐜𝐡𝐢, 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐥𝐞𝐧𝐚 𝐏𝐫𝐞𝐝𝐚-𝐒𝐚̂𝐧𝐜
-
Curator: 𝐈𝐥𝐞𝐚𝐧𝐚 𝐏𝐢𝐧𝐭𝐢𝐥𝐢𝐞
-
Expoziția Expanded Nature își propune să exploreze creativ, din perspectivă contemporană, relațiile noastre tot mai extinse cu natura, consemnând evoluția peisajului și a mediului ambient, analizând temerile noastre legate de degradarea mediului, schimbările climatice și dezastrele naturale provocate de intervenția umană. Exploatarea resurselor naturale până la epuizarea vieții contribuie la sărăcirea globului terestru și conduce adesea la dispariția unor specii de animale sălbatice. În relația noastră cu natura – din perspectiva efectelor devastatoare provocate de om – se poate menționa de asemenea alterarea climatului social, datorat polarizărilor de tot felul, instabilitatea politică și economică care a generat și generează în continuare fenomenul migrației.
Vrem Skatepark! – la Uman Shop, de la ora 18. Participarea este liberă.
-
Prezentăm marți la U-Man stadiul la care am ajuns și pentru care avem nevoie de feedback-ul fiecăruia. Vom arata zonele parcului, parțile componente ale sale, și stabilim fluxurile. Fiecare părere contează!
-
Un skatepark este prin excelenta un proiect comunitar, care adună încă din faza conceptuala diverși stakeholderi: comunitatea de skateboarderi, rolleri, trotinete, BMX, persoane cu dizabilități, climberi, artiști graffiti, muzicieni, asociații și organizații non-guvernamentale care îi reprezintă pe aceștia, administrația locală, cetățeni ai orașului. Pentru ca proiectul să fie unul de succes, toată lumea trebuie să lucreze împreună.
-
AnonimTM împreună cu U-MAN Shop, biroul Subcontrol, peisagist Andrei Condoros, Synopsis Media, BC Consultants, GeoSond, GIS Survey, Geoproiect, Capabil, Prowasser si ID Con-Steel au decis sa ofere Studiul de Fezabilitate pentru skatepark-ul din Parcul Scudier Primăriei Timișoara.
„Bine faci, povești primești!” – în Parcul Botanic, de la ora 18. În caz de vreme ploioasă, evenimentul se mută la sediul inEDU, str. Gh. Lazăr, nr. 5, ap. 8, etaj 1, Timișoara.
-
Cum poți ajuta? Donează o carte pentru copiii din medii vulnerabile. Cui se adresează? Copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 8 ani.
-
Pentru o bună organizare, sunteți invitați să completați ACEST FORMULAR.
Muzică și Culoare – la Vineri 15, de la 18:30, în perioada 29-30 mai.
Evenimentul a ajuns la ediția a VII-a. „Vă așteptam pe fiecare, în 29 – 30 mai, să ne bucurăm de concertele cursanților noștri, de invitata noastră Ana Kui, artist din Timișoara și profesor de canto în cadrul școlii noastre. Expoziția de pictură și produsele hand-made Kenosis Jewellery ne vor colora serile”, spun organizatorii.
NeuroSocial: O seară socială pentru persoane ADHD, Autistiști, AuDHD și HSP – în Reciproc, de la 18:30.
„Vom petrece o seară între noi, discutând despre orice subiect și împărtășind experiențe de viață în toată amploarea lor. Dacă dorești să stai în tihnă și să observi, nu este nicio problemă. Te poți relaxa și să te bucuri de atmosfera primitoare. Board games, table, șah sunt disponibile pentru cei care doresc să se alăture activităților în alt mod. Pentru a respecta intimitatea și confortul participanților, rugăm pe apartinatorii și membrii familiilor persoanelor neurodivergente care nu se identifică drept neurodivergente să ofere spațiul necesar celor dragi pentru a fi alături de noi, fără intervenția directă sau observarea lor pe parcursul întâlniriiTe poți înscrie aici să primești reminder în fiecare săptămână înainte de eveniment, AICI.
Programul este unul liber, cu accent pe socializare și interacțiune între persoane cu minți și experiențe de viață similare și diferite”, spun organizatorii.
Yoga in the Library – în Biblioteca Universităţii Politehnica, de la 18:30.
Cum depășești o perioadă dificilă? – la FABER, de la ora 19. Participarea este gratuită și deschisă. Înscrieri, AICI.
„Ce este reziliența emoțională și cum se poate dezvolta? Care sunt resursele la care poți apela în momentele mai puțin bune? Cum te poți pregăti pentru provocările vieții de zi cu zi? Câteva dintre întrebările la care vom răspunde marți, 30 mai, împreună cu psihoterapeutul Mircea Dragu. Pregătim o discuție captivantă și plină de informații prețioase despre managementul stresului și importanța rezilienței emoționaleVom aborda: modalitățile prin care putem avea grijă de psihicul nostru în perioade dificile; resursele emoționale în care merită să investim; gestionarea eșecului; importanța așteptărilor realiste și pericolele pozitivității toxice; Evenimentul se va desfășura într-un cadru relaxat și plăcut, iar participanții vor fi încurajați să pună întrebări și să se implice în discuție”, transmit organizatorii.
Recital de violoncel La Nascita del Violoncello Solo | BRUNO COCSET – la Centrul Reformat Noul Mileniu, de la ora 19. Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie și AICI.
-
Excepționalul violoncelist francez BRUNO COCSET vine la Timișoara marți, 30 mai 2023, de la ora 19:00. În cadrul recitalului La Nascita del Violoncello Solo, ce va avea loc la Centrul Reformat Noul Mileniu, va interpreta lucrări ale compozitorilor D. ORTIZ, G. B. VITALI, D. GABRIELLI, J. M. C. DALL’ABACO, J. S. BACH.
KAPUSHON – la Manufactura, de la ora 20. Bilete găsiți AICI.
- Cu siguranță ai auzit de zicala “rhythm is a dancer”, dar noi aducem un alt vibe în oraș cu un eveniment de hip hop care te va face sa dai jos pantofii si sa dansezi pana dimineața! Vino la cel mai tare eveniment de rap si hip hop al anului si bucura-te de un show plin de energie, ritmuri grele si versuri care-ti vor face pielea de găină.
- Alătură-te comunității hip hop și fii martorul unor momente unice în care muzica te va face sa te simți liber și să dansezi fără nicio inhibiție. Hai la party si nu uita să-ți pui la încărcat bateriile pentru că o să petrecem toată noaptea!
- Evenimentul va fi susținut de unul dintre cei mai talentați rapperi din Republica Moldova. Vino să te bucuri de ritmurile intense și versurile puternice ale artistului care a cucerit inimile fanilor.
KizomBachata Partyyy – la Latin BUG Dance School, de la 22:15. Preț susținere eveniment: 20 de lei.
Chermeza de Marți cu Kamelia – în Fratelli, de la ora 23. Primele 100 de bilete sunt gratuite. Un bilet costă 20 de lei. Rezervări: 0722 122 123.
World Press Photo Exhibition 2023: Timișoara – în Piața Unirii. Accesul este liber.
Expoziții permanente la Memorialul Revoluției
Program de vizitare: Luni – Vineri: 08-18, Sâmbătă: 10-18, Duminică: 10-18 (ultimul vizitator: cu 30 de min. înainte de închidere!). Bilete se pot achiziționa la intrare, prețurile fiind: 20 lei adulți, studenți și pensionari -cetățeni români: 10 lei, copii: 5 lei, taxă de fotografiere: 20 lei, taxă de filmare: 100 lei, taxă ghidaj (1-10 pers): 50 lei, taxă ghidaj peste 11 pers: 7 lei/pers, taxă consultanță de specialitate: 100 lei, pentru grupuri mai mari de 20 de persoane: foto gratuit.
- „Revoluția de la Timișoara, din 15-22 decembrie 1989”
- „Revoluția în alte orașe-martir”
- „Revoluție în București”
- „Timișoara anului 1990”
- „Justiție și Adevăr = Manipulare”
- „Cronologia Războiului Rece”
- „Și…cum era în comunism? ”
- „Propaganda comunistă și cultul personalității”
- „Granița și deportatrea”
- „Rezistența anticomunistă și Timișoara 1956”
- „Miniaturile Monumentelor dedicate Eroilor Revoluției din Timișoara”
- „Revoluția Română prin ochii copiilor”
- „Portrete de Eroi”- pasteluri realizate de Silvia Radu
- ” ’89 din uşă” realizată de Suzana Fântânariu
- Instalația „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”
- Expoziții temporare: Război în Ucraina și „Spre calea oarbă: comunism și dictatură în Albania (1944-1991)” – până în 28 iunie
Citiți principiile noastre de moderare aici!