Forumul „Finanțări pentru cultură și conectare internațională” – la FABER, de la ora 9, în perioada 30-31 octombrie.
- Vom vorbi despre:
- Finanțări pentru cultură disponibile la nivel european;
- Programe de creștere a capacităților profesioniștilor din domeniu;
- Politici publice care influențează finanțarea din bani publici a culturii;
- Statutul lucrătorilor culturali;
- Colaborări internaționale prilejuite de contextul de Capitală Europeană a Culturii;
- Experiența organizațiilor culturale din România în proiecte europene de cooperare.
Caravana Vatra Verde – la Bastion 2, de la ora 10.
-
Instalația Vatra Verde, cea care a reprezentat România la Bienala de Design 2023 de la Londra, ajunge la Timișoara. Obiectele de artă sunt realizate din materiale reciclate, iar în perioada 26-30 octombrie poate fi vizitată GRATUIT la Timișoara, la Bastion 2.
-
Accesul la toate activitățile este gratuit!
-
Atelierele creative, de reciclare și de desen sunt cu acces liber, pe bază de înscriere AICI.
-
Luni 30.10.202310:00 – 20:00 Expoziția Vatra Verde
10:00 – 19:00 Campanie colectare dopuri
10:00 – 20:00 Proiecții Video Mapping
10:00 – 17:00 Program educativ pentru instituții, școli și grădinițe
Consultări cu tinerii artiști din Timișoara – la FITT, de la ora 11:30.
Instalația „Liminal – spațiu transformativ audiovizual” – în Piața Unirii, de la ora 17.
-
Ești o persoană căreia îi plac experiențele inedite? Te pasionează arta vizuală? Dar teatrul imersiv? Sau poate pur și simplu iți dorești să ieși din casa în perioada 30 octombrie – 05 noiembrie. ”Liminal – spațiu transformativ audiovizual” folosește lumina ca mediu și laitmotiv pentru construcția unor serii de instalații de artă vizuală și new media art, definind un spațiu imersiv de explorare ludică. Experiența vizuală este conturată cu iscusință prin alte două universuri complementare, și anume compoziția sonoră, ce rezonează cu pulsul vibrant al instalatiei și momentele performative de teatru senzorial.
-
Toate acestea au ca scop crearea un spațiu de reconectare cu sinele autentic, folosind puterea teraupetică a sunetului, luminii și a teatrului pentru a seta contextul apropierii față de propriile simțuri și astfel, prin intermediul metodelor artistice, alese și îmbinate cu grijă, conduce către o experiență transformațională, personală fiecărui spectator, fiecăruia dintre voi, cei care veți trece pragul și veți pătrunde în spațiul Liminal.
-
Liminal – un spațiu de tranziție, un tărâm suspendat între limitele a ceea ce este și a ceea ce ar putea fi, care, pe măsură ce îl explorezi te poartă tot mai profund într-o nouă dimensiune a percepției, te ghidează subtil de la starea cu care ai pătruns în această călătorie către o stare de prezență conștientă. Aici, timpul își descoase firele grăbite și iți permite să poposești pentru câteva clipite în eternitate, în acest spațiu nostalgic, surrealist, dar atât de familiar.
-
Un pasaj între lumi ce dezvăluie un tărâm nemărginit, o expansiune a distanței dintre tine și ceea ce te înconjoară, ca tu să te poți scufunda în lăuntrul tău, în universul tău interior, unde să iți dai voie să simți emoțiile în totalitatea lor, să cuprinzi cu imaginația infinitatea posibilităților ce se află mereu în fața ta, să te recontectezi cu sinele tău autentic și energia vitală, ce curge nestăvilit prin tine și prin tot ce te înconjoară. În acest context, vizualul și intangibilul se îmbină și dezvăluie o dovadă extraordinară a potențialului nelimitat al imaginației umane.
-
Te așteptam în cortul senzorial cu următoarele activități:Luni-Joi – 17:00-22:00 – spațiu expozițional
Vernisajul expoziției de kimono-uri și origami sub numele “Valuri de mătase, pliuri de hârtie” – la Universitatea Politehnică Timișoara, de la ora 18.
- Venind la acest eveniment, veți putea să vă bucurați de cultura japoneză, să învățați lucruri noi și să petreceți timp într-un mediu prietenos și relaxant. Vă așteptăm cu inima deschisă să ne însoțiți în această călătorie culturală fascinantă.
Lansarea cărții „Lauri de plastic”, de Bata Marianov – la Bastionul Maria Theresia, la etajul I al Muzeului Național al Banatului, de la ora 18.
- Lansarea va avea loc într-un cadru deosebit, fiind integrată perfect în expoziția „Scuturatul pomilor din rai”, semnată de însuși artistul.
- „Lauri de plastic” este descrisă ca un roman mozaical, o operă complexă și profundă, care a fost deja tradusă în limba sârbă și lansată cu succes la Belgrad. Acesta este momentul perfect pentru a vă îmbogăți colecția de artă și literatură, pentru a întâlni artistul în persoană și pentru a împărtăși impresii și gânduri despre arta care ne modelează existența.
-
„Eu sunt de pe Andromeda, dar astăzi, sufletul meu artistic se află aici, împreună cu voi”, spune Bata Marianov.
Acțiuni culturale – la Poșta Mare, de la ora 18:30.
- Întâlnirile noastre interculturale vor avea, de această dată, ca punct central de cunoaștere Tunisia. Vom descoperi această țară de basm prin poveștile și experiențele nativilor. Vom explora împreună bogăția multiculturală și dialogul autentic, ne vom privi (și) prin ochii celorlalți.
- Înscrierea prealabilă este recomandabilă și se face prin completarea ACESTUI formular.
Expoziții permanente la Memorialul Revoluției
Program de vizitare: Luni – Vineri: 08-18, Sâmbătă: 10-18, Duminică: 10-18 (ultimul vizitator: cu 30 de min. înainte de închidere!). Bilete se pot achiziționa la intrare, prețurile fiind: 20 lei adulți, studenți și pensionari -cetățeni români: 10 lei, copii: 5 lei, taxă de fotografiere: 20 lei, taxă de filmare: 100 lei, taxă ghidaj (1-10 pers): 50 lei, taxă ghidaj peste 11 pers: 7 lei/pers, taxă consultanță de specialitate: 100 lei, pentru grupuri mai mari de 20 de persoane: foto gratuit.
- „Revoluția de la Timișoara, din 15-22 decembrie 1989”
- „Revoluția în alte orașe-martir”
- „Revoluție în București”
- „Timișoara anului 1990”
- „Justiție și Adevăr = Manipulare”
- „Cronologia Războiului Rece”
- „Și…cum era în comunism? ”
- „Propaganda comunistă și cultul personalității”
- „Granița și deportarea”
- „Rezistența anticomunistă și Timișoara 1956”
- „Miniaturile Monumentelor dedicate Eroilor Revoluției din Timișoara”
- „Revoluția Română prin ochii copiilor”
- „Portrete de Eroi”- pasteluri realizate de Silvia Radu
- ” ’89 din uşă” realizată de Suzana Fântânariu
- Instalația „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”
În zilele de luni, muzeele și majoritatea instituțiilor de cultură sunt închise!
Citiți principiile noastre de moderare aici!