Vernisarea expoziției „Dușmance ale poporului” – la Memorialul Revoluției, de la ora 13.
-
Expoziția face parte din seria de evenimente prilejuite de împlinirea a 30 de ani de la începuturile Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei.Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei a fost fondat în 1993 de scriitorii Ana Blandiana și Romulus Rusan.
-
Memorialul – format din muzeul care funcționează în fosta închisoare politică de la Sighet și centrul de studii asupra comunismului de la București – este organizat și administrat de Fundația Academia Civică.
-
„Ideea emblematică a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, de la propunerea înaintată Consiliului Europei, în urmă cu trei decenii, până la instituţia de azi, cunoscută în toată lumea, este «Atunci când justiţia nu reuşeşte să fie o formă de memorie, memoria însăşi poate fi o formă de justiţie». Ea conţine nevoia de a resuscita memoria colectivă pentru ca, astfel, să se facă dreptate, căci Memorialul este un muzeu al istoriei comunismului văzută din punctul de vedere al victimelor“, spune Ana Blandiana.
Galactic Tick Festival – la Centrul de Proiecte, de la ora 17.
Orașul Paralel // Iosefin // Fabric – de la ora 18. Bilete găsiți AICI.
-
𝐈𝐨𝐬𝐞𝐟𝐢𝐧. Trei trasee. Două limbi. Un kilometru jumătate… Martin se luptă contra inevitabilei treceri *albastre* a timpului și face sacrificii pentru prietenul cel mai bun al lui. Viki încearcă să privească viața în *roz* ca să-i poată ajuta pe cei trei adolescenți afghani să treacă graniță. Iepurilor li se face *galben* înaintea ochilor când zăresc câinii vânători, stârniți de imboldul jocului. Totul se încheie pe vapor și…
-
𝐅𝐚𝐛𝐫𝐢𝐜. …începe pe vapor. Ágnes încă își caută mama dispărută în urmă cu 20 de ani. Irén, mătușa ei, refuză să vorbească despre asta. Indiciile se află la Centrul Reformat „Noul Mileniu”. Oare veți izbuti să deschideți ușa care duce către adevărul dispariției Flórei?
-
𝐏𝐚𝐫𝐭𝐲 î𝐧 𝐄𝐥𝐢𝐬𝐚𝐛𝐞𝐭𝐢𝐧. Un Wonderland teatral imersiv în care participanții pot descoperi mai multe atracții: Jocul Vieții, Cortul Secretelor, Labirintul Oglinzilor, Pădurea Șoaptelor, Fântâna Timpului, Oceanul Continuității și Tărâmul Dorințelor.
Concert Fine Arts Quartet | Festivalul George Enescu la Timișoara – la Sala Capitol, de la ora 19. Bilete găsiți AICI.
-
Fondat în anul 1946 în Chicago, cvartetul este cunoscut pentru interpretarea sa virtuoasă și sensibilă a unor capodopere ale muzicii de cameră, dar și pentru explorarea unor repertorii mai puțin cunoscute sau mai puțin interpretate de alte formații. Fine Arts Quartet a colaborat cu unii dintre cei mai mari muzicieni ai secolului XX, precum Isaac Stern, Yehudi Menuhin sau Ralph Votapek.
-
Componență ansamblu:
Ralph Evans – vioară
Efim Boico – vioară
Gil Sharon – viola
Nikas Schimdt – violoncel
Monoloagele solitudinii / #3 & #4 – la Centrul de Cultură și Artă, de la ora 20. Bilete găsiți AICI.
- Cel mai nou spectacol al Companiei de teatru independent Arte- Factum, creație a regizorului Levente Kocsárdi, este o distopie teatrală despre singurătate, o ”colecție de singurătăți” care, ca o lentilă concavă, expune, prin câteva fascicule de viață și fragmente de istorii personale, un fenomen global acut. Spectacolul se desfășoară în cadrul stagiunii independente Nocturnalii inside 2023, proiect finanțat prin Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.
- Creat în Laboratorul de cercetare și introspecție teatrală Arte-Factum, ca rezultat al unui minuțios proces de documentare bazat pe studii științifice relevante și actuale asupra fenomenului singurătății, spectacolul ”Monoloagele solitudinii” s-a inspirat deopotrivă din realitatea imediată, din cazuri reale, date statistice și din universul operelor scriitorilor Ken Kesey, Franz Kafka, Michel Houellebecq și al cineastului Rainer Werner Fassbinder.
- Alături de actrița Fall Ilona (83 de ani), distribuția reunește actori și muzicieni din România, Serbia și Republica Moldova: Darie Doklean, Andrei Elek, Maria Leca, Aida Olaru, Teo Cauș, Ana Andone, Serena Voaideș.
Expoziții permanente la Memorialul Revoluției
Program de vizitare: Luni – Vineri: 08-18, Sâmbătă: 10-18, Duminică: 10-18 (ultimul vizitator: cu 30 de min. înainte de închidere!). Bilete se pot achiziționa la intrare, prețurile fiind: 20 lei adulți, studenți și pensionari -cetățeni români: 10 lei, copii: 5 lei, taxă de fotografiere: 20 lei, taxă de filmare: 100 lei, taxă ghidaj (1-10 pers): 50 lei, taxă ghidaj peste 11 pers: 7 lei/pers, taxă consultanță de specialitate: 100 lei, pentru grupuri mai mari de 20 de persoane: foto gratuit.
- „Revoluția de la Timișoara, din 15-22 decembrie 1989”
- „Revoluția în alte orașe-martir”
- „Revoluție în București”
- „Timișoara anului 1990”
- „Justiție și Adevăr = Manipulare”
- „Cronologia Războiului Rece”
- „Și…cum era în comunism? ”
- „Propaganda comunistă și cultul personalității”
- „Granița și deportatrea”
- „Rezistența anticomunistă și Timișoara 1956”
- „Miniaturile Monumentelor dedicate Eroilor Revoluției din Timișoara”
- „Revoluția Română prin ochii copiilor”
- „Portrete de Eroi”- pasteluri realizate de Silvia Radu
- ” ’89 din uşă” realizată de Suzana Fântânariu
- Instalația „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”
În zilele de luni, toate muzeele sunt închise.
Citiți principiile noastre de moderare aici!