Oglinda de lemn II – în Parcul Regina Maria, de la ora 9, în perioada 27 iunie – 26 august. Accesul este liber.
-
Asociația Biserici Înlemnite, aduce în discuție patrimoniul din lemn, rădăcina uitată a culturii noastre. Prin acest proiect dorim să amintim că suntem partea din marea familie Europeană a civilizației lemnului.
-
Proiectul cultural Oglinda de lemn II pune în discuție a valoarea patrimoniul cultural din lemn ca mediator(conector) între: trecut – prezent, culturile locale – culturile europene, societatea rurală – urbană, meșteșug – arta contemporană, patrimoniu material – imaterial, loc – peisaj cultural, oameni cu diferite profesii – vârste – accesibil și incluziv pentru categorii vulnerabile.
„Prin acest proiect, propunem publicului larg o serie diversă de evenimente, desfășurate în proximitatea structurii șarpantei bisericii de lemn de la Povergina, care va parcurge drumul Povergina – Timișoara – Povergina și va servi drept „cadru” al activităților, atât în mediul urban (Parcul Regina Maria), cât și în mediul rural. Prin activitățile numeroase și diverse pe care le propunem, invităm participanții să reflecteze atât asupra importanței patrimoniului de lemn pentru comunități, cât și asupra unor soluții concrete de salvare a patrimoniului de lemn și a posibilităților de valorificare a acestuia, alături de specialiști din domeniu, din țară și din străinătate precum și de reprezentanți ai autorităților decidente”, spun organizatorii.
Misiune AI: Călătorii imaginare (workshop sci-fi) – la 𝐌𝐕 𝐬𝐜𝐢-𝐚𝐫𝐭 𝐜𝐞𝐧𝐭𝐞𝐫 (B-dul Mihai Viteazu Nr. 1, Timișoara), de la ora 12. Participarea este gratuită, dar necesită înscrierea în prealabil, prin completarea ACESTUI formular.
- Atelierul este recomandat pentru copii și adolescenți.
-
Alături de talentatul scriitor timișorean 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢 𝐕𝐢𝐜𝐨𝐥, în cadrul acestui workshop, participanții vor avea oportunitatea de a:
-
Explora conceptele captivante ale genului science-fiction, călătorind în viitor sau în spații intergalactice.
-
Îmbina cunoștințele despre Inteligența Artificială cu imaginația lor, creând lumi fantastice și personaje inedite.
-
Dezvolta abilități de scriere creativă și aprofunda tehnicile de povestire și construcție a poveștilor.
-
- Toate materialele necesare desfășurării atelierului sunt puse la dispoziție de organizator.
Filme la Cinema Victoria. Bilete și detalii AICI sau la casierie:
- 13:00 – Proiecție unică & invitat special: Vara când am învățat să zbor
- 15:00 – Yakari. Marea aventură
- 15:00 – Oppenheimer
- 20:30 – Barbie
LA PAS: Gustul ca patrimoniu – la Reciproc, de la ora 17.
- O ediție specială, ce facilitează totodată întâlnirea între doi prieteni pasionați de gătit. Invitații noștri sunt Pierre d’Alfonso, care vine din Milano pentru acest eveniment și Andreea Pătroi. Aceștia ne vor propune un meniu vegetarian, bazat pe legume locale și de sezon.
- Moderatorul întâlnirii este Tiberiu Cazacioc, activist Slow Food, blogger (Observatorul Gastronomic), specialist scheme de calitate și lanțuri alimentare scurte.
- Participarea la eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile. Înscrierile se fac prin completarea ACESTUI formular.
Instalație de artă contemporană – în Parcul Regina Maria, de la ora 18.
Saturday to Remember – la C House Milano, de la ora 18. Rezervări la 0764 246 873.
Flight Cinema: Everything Everywhere All at Once – la Iulius Gardens, de la ora 19. Accesul este gratuit. Puteți rezerva masă completând ACEST formular. Rezervările se fac până în ora 15:00 și sunt valabile până la ora 19:30.
Quarks, Leptons & Bosons – collective summer show opening – la Jecza Gallery, de la ora 19.
-
Expoziția este realizată în colaborare cu Fundația Triade și Himera, un proiect al Rămăriei și este curatoriată de Norbert Filep.Curiozitatea de a explora practicile artistice, caracterizate de prospețimea regăsită in dinamica noilor generații de artiști, întemeiază acel conglomerat vizual ce definește corpul expozițional, fiind astfel subliniate variate medii și demersuri ideatice ale tinerilor artiști.
-
Acestea se înscriu cu brio în diversitatea modelelor culturale actuale și contribuie activ la expansiunea acestora. Astfel, dezvoltarea accelerată și asimilarea aproape instantă a diferitelor strategii culturale, de la radicalismul ready-made-ului din lucrările lui Matei Emanuel la cumințenia și precizia mezzotintei din practica Adrianei Pop, constituie doar câteva cercetări vizuale ce caracterizează specificul summer show-ului din acest an de la Galeria Jecza.
-
La fel cum particule elementare se unesc pentru a forma universul, această expoziție aduce împreună 15 artiști talentați, tineri, pentru a crea o experiență vizuală unică: Mihaela Coandă, Sînziana Coșoianu, Călin Dumitrașcu, Matei Emanuel, Ingrid Farcaș, Ana Ionescu, Petra Martin, Marta Mattioli, Dávid Miholcsa, Marius Dan Moga, Adriana Pop, Maria Stoica, Mihail Șarpe, Diana Șinteuan și Alex Todirică.
-
Expoziția este deschisă toată vara până pe 12 septembrie.
Mini Zucchini b2b Chorbika / DJ set – D’Arc pe Mal, de la ora 19.
- Mini Zucchini e un proiect solo/DJ care experimentează cu muzică electro, new-beat și italo-disco. Ea e activă pe scena muzicală locală din Timișoara încă din 2014, fiind unul dintre membrii fondatori ai seriei de evenimente Launmomentdat. În 2019 începe să mixeze la Harababura Vintage Fair, oferind un spațiu creativ pentru DJ-ițele din comunitatea locală.
Finisaj: Expoziție de artă poloneză. Grafică și desen – la Fundația Triade, de la ora 19.
La Gasolina – hips don’t lie – la no name beach, de la ora 19.
REMINDER-ART – la Centrul de Proiecte Timișoara, de la ora 19, în perioada 4-6 august.
-
De ce Reminder Art? Pentru că Teatrul pe Roți își dorește ca în aceste trei zile să modifice agenda de zi cu zi a publicului spectator. Propunem așadar trei zile de spectacole și evenimente cu teme diferite: prima zi vorbeste despre întoarcerea la copilărie, a doua zi vorbește despre „Zborul„ oamenilor, frânt datorită lipsei curajului și lipsei încrederii că totul pornește de la simplul „încerc, vreau, pot… acest curaj îl găsim cu ajutorul persoanelor cu dizabilități, Sindrom Down și Autism ai Asociației Integra ONG, a treia zi propune o temă care nu am crezut și nu ne-am dorit niciodată să redevină atât de actuală dar iată că ea este: războiul.
- Ziua II
Reminder: Fly
– ora 20:00, Ingerul pe picioroange al Teatrului pe roți împreună cu tinerii de la Asociația Integra, 13 tineri cu Sindrom Down, vor demara un hapenning stradal denumit „Valizele zburătoare„
– ora 21:00, „Zbor”
Un spectacol al Teatrului pe roți din Arad cu participarea excepțională a tinerilor cu Sindrom Down ai Asociației Integra Arad.
Este unul dintre primele spectacole din țară care încearcă cu adevărat integrarea persoanelor cu dizabilități în arta spectacolului, actorii sunt în majoritate persoane cu Sindrom Down și Autism.
Este o demonstrație reușită a faptului că puterea voinței poate depășii orice obstacol chiar și limitele date de dizabilități
Spectacol UMBRA, Chameleon Company | CADRE & FORME 2023 – în Piața Sfântul Gheorghe, de la ora 20. Accesul este gratuit.
- Chameleon, compania britanică de dans contemporan, se întoarce în Timișoara cu un nou spectacol stradal, sub forma unui trio puternic și nuanțat, dar în același timp delicat și exploziv. 𝐔𝐌𝐁𝐑𝐀, un performance dinamic și teatral, pune sub lumina reflectoarelor teme precum excluziunea socială, dorința de înțelegere și de a fi înțeles.
- 𝐔𝐌𝐁𝐑𝐀 este adus în Timișoara la inițiativa coregrafei Lavinia Urcan și face parte din CADRE & FORME – program de dans complex, dezvoltat de asociațiile Noi Re-Creăm și Unfold Motion, inclus în Programul Cultural “Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara.
- Chameleon a început când Anthony Missen și Kevin Edward Turner s-au întâlnit la Trafford Youth Dance, la mijlocul anilor 1990. Și-au continuat studiile la Northern School of Contemporary Dance și după absolvire au călătorit și au lucrat cu unele dintre cele mai invovatoare companii de dans și coregrafi din lume.
Au venit acasă în 2007 cu scopul de a-și înființa propria companie de dans și așa a luat naștere Chameleon. Astăzi fac turnee internaționale în toată lumea, organizând peste 50 de spectacole anual. Spectacolele, atelierele sau cursurile lor inspiră mii de tineri să aprofundeze dansul dintr-o perspectivă aparte.
Concert Călin Bârcean – la Porto Arte, de la ora 20.
Social by Day – Aniversary Edition – la Salsa Addicted, de la ora 20.
B/plr. Natural #3 – Gescu, Sepp, Sandru – la Muzeul Satului Bănățean, de la ora 23.
Expoziții permanente la Memorialul Revoluției
Program de vizitare: Luni – Vineri: 08-18, Sâmbătă: 10-18, Duminică: 10-18 (ultimul vizitator: cu 30 de min. înainte de închidere!). Bilete se pot achiziționa la intrare, prețurile fiind: 20 lei adulți, studenți și pensionari -cetățeni români: 10 lei, copii: 5 lei, taxă de fotografiere: 20 lei, taxă de filmare: 100 lei, taxă ghidaj (1-10 pers): 50 lei, taxă ghidaj peste 11 pers: 7 lei/pers, taxă consultanță de specialitate: 100 lei, pentru grupuri mai mari de 20 de persoane: foto gratuit.
- „Revoluția de la Timișoara, din 15-22 decembrie 1989”
- „Revoluția în alte orașe-martir”
- „Revoluție în București”
- „Timișoara anului 1990”
- „Justiție și Adevăr = Manipulare”
- „Cronologia Războiului Rece”
- „Și…cum era în comunism? ”
- „Propaganda comunistă și cultul personalității”
- „Granița și deportatrea”
- „Rezistența anticomunistă și Timișoara 1956”
- „Miniaturile Monumentelor dedicate Eroilor Revoluției din Timișoara”
- „Revoluția Română prin ochii copiilor”
- „Portrete de Eroi”- pasteluri realizate de Silvia Radu
- ” ’89 din uşă” realizată de Suzana Fântânariu
- Instalația „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”
Muzeul Național al Banatului
• Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s”, Bastion Maria Theresia;
• Expoziția permanentă „Istoria militară a Banatului”, Bastion Maria Theresia, parter;
• Expoziția temporară „PRINȚ ȘI SULTAN. Decenii de război și fronturi fluctuante la hotarele sublimei porți”, Bastion Maria Theresia, mansarda B1;
• Expoziția temporară „Ciprian Porumbescu 170. O viață, o epocă, un ideal”, Bastion Maria Theresia;
• Expoziția „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele”, Bastion Maria Theresia, mansarda B2;
• Expoziție temporară „Epoca Frumoasă” – ilustrații realizate de copii, Bastion Maria Theresia, hol, etaj I;
• Expoziția „Îndrăgostiți de Amintiri”, Bastion Maria Theresia, hol, etaj I;
• Expoziția „Arta și Arhetipurile Epocii de Gheață” (Castelul Hiuniade, Sala de marmură).
Muzeul Național de Artă Timișoara
• MNArT Open View: „Încălzirea globală-problemă rezolvată” de Megan Dominescu;
• Expoziția temporară „Timișoara – portretul unui oraș”;
• Expoziția „Apogeul Artei Preistorice Europene Cultura Cucuteni”;
• Expoziția „Jocul cu hazardul: Romul NUȚIU. O retrospectivă/ Playing hazard: Romul NUȚIU. A retrospective”;
• Expoziția„Personalități din Banat”;
• MNART BAROQUE RELOADED, expoziție temporară;
• Expoziția permanentă „Artă Bănățeană și Artă Modernă Românească”;
• Expoziția permanentă „Artă Europeană” – Fondul Ormos Zsigmond;
• Expoziția permanentă colecția „Corneliu Baba”;
• Expoziția permanentă ”Laborator restaurare-conservare”.
Muzeul Satului Bănățean Timișoara
• Expoziția etnografică permanentă – ceramică, țesături, port, podoabe – Sala de expoziție permanentă;
• Expoziție foto-documentară „Danube women stories”, la Sala de Expoziții corp B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!