ConCentrica, ediția a VIII-a – în Piața Libertății, de la ora 11.
Expoziția „Trei decenii de memorie. Memorialul Victimelor Comunismului și ale Rezistenței” – la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran”, de la ora 12.
- Veți vorbi despre cele două volume: „Pe cine iubești mai mult?” și „Ai uitat să râzi”, alături de Eli Bădică, coordonatoarea colecției n’autor, iar la final vom avea parte de o sesiune de autografe.
- O geografie interioară a alegerilor. La intersecția dintre generații și perspective, dintre anii ’90 și prezentul actual, dintre primejdie și adăpost, blocuri și ulițe, frici și îndrăzneli, săli de clasă și terase, singurătate și comunitate, masculinitate și feminitate, Prinselea și agenda încărcată a unei zile, blândețe și cruzime, virtual și real, lumea așezată între coperte de Mihaela Buruiană se trăiește pur și simplu.
- Copii care descoperă cum „merge“ lumea, adolescenți care experimentează primele pulsiuni sexuale, tineri ori maturi surprinși în momente-cheie ale vieților lor și vârstnici care te primesc în intimitate. Stranietăți, farse, despărțiri, deziluzii, cumpene, stereotipii, neputințe, pseudo-reușite, rutine, tristeți, regrete, bravuri, violențe și mici aventuri. Povești care se leagă, care pun punctul pe i, care te țin constant într-un balans fin între râs și plâns, între tine și ceilalți.
Past • Future • memory as a creative refuge – la Bastionul Theresia, de la ora 18.
Time & Space – Visual vibes – Ioana Palicica și Loredana Tîrzioru – la Bastionul Theresia, de la ora 18.
-
Veți descoperi expoziția artistei Ioana Palicica, intitulată “Textus temporalis”, și expoziția artistei Loredana Tîrzioru, intitulată „Viitor-trecut. Memoria ca refugiu creator”.“𝐓𝐞𝐱𝐭𝐮𝐬 𝐭𝐞𝐦𝐩𝐨𝐫𝐚𝐥𝐢𝐬” (𝐓̦𝐞𝐬𝐚̆𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐭𝐢𝐦𝐩𝐮𝐥𝐮𝐢) este o expoziție de accesorii unicat ce întrunește două colecții distincte, “Port și Transport” și “Kronik”, fiecare dintre ele încercând să (re)creeze metaforic, ideile de Spațiu și Timp.
-
Cele două colecții propuse vernisării sunt inspirate din obiecte vechi, fie că sunt elemente componente ale unui război de țesut (suveici, fusuri, spete, etc) ca în cazul colecției Port și Transport, fie că sunt ceasuri vechi de buzunar sau de mână, busole sau mecanisme de ceas, ca în cazul colecției Kronik.
-
𝐕𝐢𝐢𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥-𝐭𝐫𝐞𝐜𝐮𝐭. 𝐌𝐞𝐦𝐨𝐫𝐢𝐚 𝐜𝐚 𝐫𝐞𝐟𝐮𝐠𝐢𝐮 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐭𝐨𝐫 este o expoziție care aduce în atenție Re-vizuirea – actul de a privi înapoi, de a vedea cu ochi proaspeți, de a intra într-o „casă veche” printr-o ușă nouă. Este o tactică a memoriei, o strategie de reparare și de reformare a unor reprezentări greșite prin „amintirea altfel” – pentru arta este mai mult decât un capitol din istoria culturală: este un act de supraviețuire.
-
𝐈𝐨𝐚𝐧𝐚 𝐏𝐚𝐥𝐢𝐜𝐢𝐜𝐚 este creatoare de accesorii unicat, absolventă a Facultății de Litere, Filisofie și Istorie, secția Filisofie, și a Masterului de Design Textil și Vestimentar, din cadrul Universității de Vest Timișoara. Creațiile sale se bazează pe reutilizare și reinterpretare precum și pe conceptele de ready made și upcycling.
-
𝐋𝐨𝐫𝐞𝐝𝐚𝐧𝐚 𝐓𝐢̂𝐫𝐳𝐢𝐨𝐫𝐮 este artist vizual și grafician, absolventă a Facultății de Arte și Design, din cadrul Universității de Vest Timișoara. Cu o activitate de peste 20 ani în grafică editorială, grafică de afiș și ilustrație conceptuală, artista s-a preocupat de aproximativ tot ce ține de carte. În anii editoriali, cu oarecare efervescență de după decembrie 1989, i-au fost acordate câteva premii pentru grafică editorială și ilustrație de către Asociația Editorilor din România și Gala Bun de tipar.
Spectacolul „Oedip Rege” – în Sala 2 a Teatrului Național, de la ora 18. Bilete găsiți AICI.
Filme la Cinema Victoria. Bilete și detalii AICI sau la casierie:
- 14:30 – Superhombre
- 18:00 – Cu drag, Van Gogh
- 20:00 – Clubul femeilor dezlănțuite 2
The Sun is Eating With a Thousand Mouths – la MV Sci-Art, de la ora 18.
Simbioze | Zona Kinestezică – Atelier de explorare senzorială prin mișcare – în Parcul Botanic, de la ora 19. Participarea la atelier este gratuită, prin înscrierea la adresa noirecream@gmail.com.
-
În perioada 𝟓-𝟗 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞 proiectul 𝐒𝐈𝐌𝐁𝐈𝐎𝐙𝐄 aduce un atelier de mișcare adresat publicului larg, coordonat de coregrafa Timea Kovács. 𝐙𝐨𝐧𝐚 𝐊𝐢𝐧𝐞𝐬𝐭𝐞𝐳𝐢𝐜𝐚̆ va avea loc în Parcul Botanic din Timișoara și are la bază exerciții simple de improvizație de dans, pornind de la experiențe senzoriale bazate pe ascultare și senzații kinestezice.
-
Folosind instrumentele dansului contemporan, ale improvizației și ale ascultării, în fiecare zi vor fi urmărite și cercetate diferite teme:
- 6 Iunie: Symbiotic Bodies
-
7 Iunie: Resting Efficiency
-
9 Iunie: Togetherness / Dreaming into Nature
-
„În cadrul atelierului explorăm relația dintre natura corpului și cea a spațiului exterior – Parcul Botanic. Parcurgem spații și ne luăm timp pentru a observa cu blândețe, ca să ne inspirăm și să ne odihnim în natură și în teritoriul corpului nostru. La început, luăm perspectiva umilă de a observa viața plantelor de aproape, practicăm diferite calități ale atenției, ne ascultăm interesele și nevoile. Observăm ceea ce se întâmplă în fața ochilor noștri, în spatele urechilor, sub tălpile noastre. Și ascultăm în paralel natura care ne vorbește și ne poate fi un aliat. Continuăm prin procesarea experienței în mișcare, exerciții de embodiment, scriere automată și storytelling”, spune Timea Kovács despre atelier.
Turneele n’autor: Mihaela Buruiană și Bogdan Munteanu la Timișoara – la Cărturești Piața Victoriei, de la ora 19.
Ana Blandiana – De ce să vrem să ne amintim? – la Universitatea de Vest, de la ora 19.
- Pentru a participa la eveniment, trebuie să vă înregistrați în prealabil prin completarea formularului de înscriere.
Atelierele Lost Music: #2 Punk & Underground – la Faber, de la ora 19.
- Proiectul Lost Music propune o recuperare a istoriei muzicii timișorene din decadele 70, 80, 90 și 2000, printr-o serie de ateliere, concerte, podcast-uri și expoziții ce vor pune lumina pe oamenii, locurile și muzica acelor vremuri în strânsă relație cu orașul Timișoara.
Henric al IV-lea – la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, de la ora 19.
Întâlnire Gratuită de Vorbit în Public – Timișoara Toastmasters – la Cowork (BCR building, Calea Aradului 11), de la 19:20. Intrarea este liberă.
The Omnific (AUS) – la Manufactura, de la ora 20. Bilete găsiți AICI.
-
Trio-ul instrumental progresiv din Australia, The Omnific, va cânta pentru prima dată la Timișoara în sprijinul aclamatului lor album de debut din 2021, Escapades, care îl prezintă pe basistul invitat Clay Gober din trupa progresivă americană Polyphia.
Spectacolul „Oedip Rege” – în Sala 2 a Teatrului Național, de la ora 21. Bilete găsiți AICI.
Expoziția “Connected în Art” – la Galeria Helios, de la ora 18.
- Evenimentul este organizat de Societatea Elvețiană a Artistelor din domeniul artelor vizuale și aduce în fata publicului 14 artiste din toate regiunile Elveției, care vor prezenta creații dintre cele mai diverse.
- O parte din lucrări vor fi vândute în sprijinul Fundației Pentru Voi.
Expoziții permanente la Memorialul Revoluției
Program de vizitare: Luni – Vineri: 08-18, Sâmbătă: 10-18, Duminică: 10-18 (ultimul vizitator: cu 30 de min. înainte de închidere!). Bilete se pot achiziționa la intrare, prețurile fiind: 20 lei adulți, studenți și pensionari -cetățeni români: 10 lei, copii: 5 lei, taxă de fotografiere: 20 lei, taxă de filmare: 100 lei, taxă ghidaj (1-10 pers): 50 lei, taxă ghidaj peste 11 pers: 7 lei/pers, taxă consultanță de specialitate: 100 lei, pentru grupuri mai mari de 20 de persoane: foto gratuit.
- „Revoluția de la Timișoara, din 15-22 decembrie 1989”
- „Revoluția în alte orașe-martir”
- „Revoluție în București”
- „Timișoara anului 1990”
- „Justiție și Adevăr = Manipulare”
- „Cronologia Războiului Rece”
- „Și…cum era în comunism? ”
- „Propaganda comunistă și cultul personalității”
- „Granița și deportatrea”
- „Rezistența anticomunistă și Timișoara 1956”
- „Miniaturile Monumentelor dedicate Eroilor Revoluției din Timișoara”
- „Revoluția Română prin ochii copiilor”
- „Portrete de Eroi”- pasteluri realizate de Silvia Radu
- ” ’89 din uşă” realizată de Suzana Fântânariu
- Instalația „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”
- Expoziții temporare: Război în Ucraina și „Spre calea oarbă: comunism și dictatură în Albania (1944-1991)” – până în 28 iunie
Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”
- ConCentrica, ediția a VIII-a. Celeste, Piața Libertății, ora 11:00;
- Expoziție temporară „Ziua Copilului”, American Corner.
Muzeul Național al Banatului
- Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s”, Bastion Maria Theresia;
- Expoziția permanentă „Istoria militară a Banatului”, Bastion Maria Theresia, parter;
- Expoziția temporară „PRINȚ ȘI SULTAN. Decenii de război și fronturi fluctuante la hotarele sublimei porți”, Bastion Maria Theresia, mansarda B1;
- Expoziția temporară „Ciprian Porumbescu 170. O viață, o epocă, un ideal”, Bastion Maria Theresia;
- Expoziția „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele”, Bastion Maria Theresia, mansarda B2;
- Expoziție „Dans Nomad RETROSPECTIV”, Bastion Maria Theresia, etaj I, hol;
- Expoziție temporară „Epoca Frumoasă” – ilustrații realizate de copii, Bastion Maria Theresia, hol, etaj I.
Muzeul Național de Artă Timișoara
- MNArT Open View: „Încălzirea globală-problemă rezolvată” de Megan Dominescu;
- Expoziția temporară „Timișoara – portretul unui oraș”;
- Expoziție „Apogeul Artei Preistorice Europene Cultura Cucuteni”;
- Bienala Art Encounters , ediția a V-a;
- Expoziția temporară „Pictori germani din Banat”, Galeria L;
- Expoziția permanentă „Artă Bănățeană și Artă Modernă Românească”;
- Expoziția permanentă „Artă Europeană” – Fondul Ormos Zsigmond;
- Expoziția permanentă colecția „Corneliu Baba”;
- Expoziția permanentă ”Laborator restaurare-conservare”.
Muzeul Satului Bănățean Timișoara
- Expoziția etnografică permanentă – ceramică, țesături, port, podoabe – Sala de expoziție permanentă;
- Expoziție „Paștele în Banat – Oul Pascal”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!