EXPO MOBILA TIMIȘOARA – la Centrul Regional de Afaceri Timisoara al CCIAT, de la ora 10, în perioada 8-11 iunie. Intrarea este liberă.
-
EXPO MOBILA TIMIȘOARA se adresează atât celor care doresc să-și achiziționeze piese de mobilier cât și firmelor contractante.
-
EXPO MOBILA TIMIȘOARA reunește producători români și importatori recunoscuți din domeniu, interesaţi să se promoveze pe piața timișeană și să identifice noi parteneri de afaceri.
-
La standurile EXPO MOBILA TIMIȘOARA vor putea fi văzute și achiziționate piese de mobilier din lemn masiv, mobilier de clasă premium, mobilă tapițată, accesorii: bucătării, dormitoare, sufragerii, livinguri, canapele și fotolii, biblioteci, saltele, decoraţiuni pentru amenajările interioare şi exterioare, produse de curățenie, altele.
-
Publicul larg dar și cel profesionist – arhitecţi de interior, designeri de mobilier vor avea mai multe motive care să le trezească interesul pentru EXPO MOBILA TIMIȘOARA:
-
Zeci de stiluri (clasic, modern), variate tipuri de modele și design
-
Gamă variată de mobilier pentru apartament sau casă la curte
-
Mobilier la preţuri de producător, potrivită pentru toate bugetele
-
Consiliere în vederea alegerii celor mai bune piese de mobilier
-
Achiziții pe loc și comenzi la prețuri speciale
-
Re-Fashion – Curs de modă sustenabilă – la Facultatea de Arte si Design – UVT, de la ora 10. Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate. Înregistrări, AICI.
-
Cursul Re-Fashion este conceput pentru a vă oferi cunoștințe și instrumente practice în domeniul modei cănd veți avea ocazia să învățați despre practici etice în industria modei, materiale sustenabile și tehnici de design circular. Experții noștri în modă sustenabilă vor împărtăși cunoștințele lor în domeniu, oferindu-vă perspective inspirate și informații valoroase. Veți avea șansa să participați la discuții interactive, studii de caz și prezentări care vă vor dezvolta înțelegerea și abilitățile legate de moda sustenabilă.
-
Cursul este deschis celor interesați de moda sustenabilă, fie aceștia designeri, profesioniști din industrie sau profesori, cu toții veți găsi cursul nostru util și inspirațional.
ECoC Lecture#3 Capitale Europene ale Culturii și modele identitare – cazul Ungariei – la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran”, de la 11:20.
-
Christian Lamour este cercetător la Luxembourg Institute of Socio-Economic Research (LISER) în studii urbane și culturale. Este Doctor în Științe ale Informării și Comunicării al Universității din Metz, Franța și expert al Observatorului de Politici Regionale al Universității din Lausanne, Elveția.
-
Interesele sale de cercetare includ: marketing teritorial, practici culturale în context metropolitan, rețele sociale și guvernanță transfrontalieră. De asemenea, el acordă atenție discursului politic, cu accent pe cel populist și în relație cu integrarea UE la diferite scale spațiale.
TechDay – Perspective de digitalizare – la Iulius Congress Hall, de la ora 13. Participarea este gratuită. Rezervări loc, AICI.
-
Eveniment dedicat antreprenorilor de IMM-uri și persoanelor interesate de dezvoltarea digitală în companii.
Share, Tag or Dye Again SHOW – la Lapsus, de la ora 18. Participare gratuită în limita a 10 persoane, prin înscriere via email la atelierallkimik@gmail.com.
-
„Nu putem subestima importanța rețelelor sociale în a ne face cunoscută munca, dar (oftat), chiar trebuie să postez astăzi..din nou? Sună cunoscut, nu? Știm că ar putea suna și puțin eh, iar consumul artei prin intermediul unui ecran (telefon, computer) a devenit atât de omniprezent încât înlocuiește adesea o vizită la o galerie sau muzeu, în timp ce experiența este implicit degradată, dar nu-i totul numai rău. Deși ne face să petrecem mai mult timp online decât în atelier, are și această putere ciudată de a ne reuni fără efort. Vrem să facem acest lucru să conteze, astfel Share, Tag or Dye Again este acel loc în care rețelele sociale se întâlnesc cu tangibilul. Am invitat întreaga lume să ni se alăture și să lucreze cu noi pentru a crea o mare lucrare colectivă, lucru pe care rețelele sociale il instrumentează atât de ușor (or noi ne-am dorit ce-i mai bun din ambele lumi!).
-
Printr-un apel deschis, peste 300 de oameni din 34 de țări din întreaga lume ni s-au alăturat din nou în acest an și împreună am deturnat ideea de apelul deschis. A devenit o frumoasă platformă de colaborare care nu știe gen, țară, religie, mediu, preconcepții sau judecăți de orice fel. Toți cei care v-ați alăturat, ați contribuit cu un link din feed-urile voastre de social media, care-și fost apoi, rând pe rând, materializat folosind cianotipia, o tehnică fotografică veche de 180 de ani, bazată pe săruri feroase care sunt sensibile la UV și din care rezulta o imagina de un albastru foarte anume”, spun organizatorii.
Lansare de carte: Ultimul tren spre Vest, de Jochen M. Richter – la Cărtureşti Timişoara, de la ora 18.
Pedagogia Sigma – experiment, studiu, cercetare, context – la MV, de la ora 18. Participarea este gratuită.
- Eveniment din MΞTΛ FORUM al programului 𝑆𝑐𝑖-𝑎𝑟𝑡 𝑦𝑜𝑢𝑟 𝑙𝑖𝑓𝑒!, care constituie o serie de conferințe, prezentări, art-talk-uri și workshop-uri dedicate pedagogiilor interdisciplinare, care au la bază intersecția dintre știință și artă.
Pedagogia Sigma – experiment, studiu, cercetare, context. „În incursiunea de a descifra fenomenul vizual și a folosi lecţia naturii în creaţia plastică, arhitecturală sau de design, grupul Sigma din Timișoara (1969–1978) constituie un reper atât pentru contextul cultural și pedagogic-experimental românesc, cât și pentru cel internaţional. Astfel, pedagogia Sigma a promovat o educaţie participativă, un sistem comportamental deschis, gândire prospectivă, o etică a studiului, plăcerea experimentării, asumarea demersului și nu în ultimul rând respectul faţă de natură”, spune Andreea Palade Flondor.
Evening Dance – la D’arc pe mal, de la ora 18.
Timișoara 3D Art Meetup – la Cuib d’Arte, de la 18:30.
Muzicon Showcase #3 Cristina Lupu & Dudewithvinyl – la Faber, de la ora 19.
- Cristina Lupu aduce Satellite la Timișoara! Acesta este primul single de pe viitorul album al artistei, Sweet Amnesia, și este disponibil deja pe toate platformele de streaming. În 22 Iunie va avea loc și lansarea videoclipului, regizat de Florin Șerban.
-
„Satellite este un cântec despre bucuria, teama, nesiguranța și confuzia pe care le trăim, uneori, când ne îndrăgostim și ne pierdem în celălalt. Nu știu dacă aș spune mai mult, e un cântec ceva mai neclar și cred că e mai bine așa. L-am scris într-un moment în care trăiam toate astea, amestecate, iar versurile au venit de la sine, nu prea le-am căutat, așa cum mi se întâmplă de obicei”, spune Cristina Lupu.
- Cristina Lupu este artist independent (voce/chitară), scrie piese de dragoste și le cântă cu plăcere și altora. În 2015 a urcat pe scena Vocea României (în echipa lui Tudor Chirilă), apoi a urmat o lungă perioadă de studiu individual. Între 2020 și 2022, Cristina a studiat la Universitatea Națională de Muzică din București, secția jazz. În prezent, lucrează la albumul de debut, “Sweet Amnesia”, o colecție de cântece amestecate, uneori jucăușe, alteori nostalgice, ironice sau furioase. În vara lui 2023, Cristina va cânta la Electric Castle, Waha, DWMT la Conac sau poate chiar pe strada ta…
- Dudewithvinyl aka Radu Moraru, este omul din spatele proiectului Spinnin’ TiMe, unde promovează muzică pe vinil. Dragostea pentru muzică i-a fost însuflată de tatăl său încă de la o vârstă fragedă, prin colecția de casete și cd-uri, pe care a descoperit-o în
propria casă.
Festivalul Național de Folclor Petrică Moise, ediția a II-a – la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, de la ora 19.
- Festivalul aduce un omagiu personalității și operei lui Petrică Moise. Bănățean mândru de originile sale și autentic în manifestare, Petrică Moise, de-a lungul carierei sale artistice, a colaborat cu cele mai cunoscute ansambluri folclorice din țară. A avut turnee în Ungaria, Austria, Germania, Franța, Italia, Elveția, Suedia, Canada, SUA și Australia, purtând mereu în suflet dragostea pentru cântecul bănățean. Și-a exprimat forța creatoare în albume pline de farmec și inspirație cum ar fi ”Câte-n lume vin și trec”, ”Acus’ am 50 de toamne”, ”Din Lada cu Zăstre” sau ”Cântări Noi, Cântări Bătrâne.” A primit aplauze la scenă deschisă cu interpretări și creații originale cum ar fi ”Țara mea-i Banatu’ meu”, ”Două vieți dac’aș avea,” ”Două mândre din Chișoda” sau ”Lumea asta-i cum o vezi.” Personalitatea sa mobiliza publicul și stârnea de fiecare dată ropode de aplauze și lacrimi, Țara mea-i, Banatu’ meu devenind un adevărat imn al Banatului.
- Invitați în recital sunt: 𝙎𝙖𝙫𝙖 𝙉𝙚𝙜𝙧𝙚𝙖𝙣 𝘽𝙧𝙪𝙙𝙖𝙨̗𝙘𝙪, 𝘾𝙤𝙣𝙨𝙩𝙖𝙣𝙩𝙞𝙣 𝙀𝙣𝙘𝙚𝙖𝙣𝙪, 𝙈𝙞𝙝𝙖𝙚𝙡𝙖 𝙋𝙚𝙩𝙧𝙤𝙫𝙞𝙘𝙞, 𝙂𝙚𝙤𝙧𝙜𝙞𝙖𝙣𝙖 𝙑𝙞𝙩̗𝙖, 𝙂𝙚𝙤𝙧𝙜𝙞𝙖𝙣𝙖 𝙉𝙚𝙘𝙨̗𝙖, 𝘾𝙞𝙥𝙧𝙞𝙖𝙣 𝙋𝙤𝙥, 𝙍𝙖̆𝙯𝙫𝙖𝙣 𝙉𝙖̆𝙨𝙩𝙖̆𝙨𝙚𝙨𝙘𝙪, 𝘽𝙤𝙜𝙙𝙖𝙣 𝙁𝙞𝙧𝙪, 𝙇𝙖𝙫𝙞𝙣𝙞𝙖 𝘽𝙪𝙧𝙪. Invitați speciali sunt 𝙈𝙖𝙧𝙘𝙚𝙡 𝙋𝙖𝙫𝙚𝙡, 𝘼𝙡𝙞𝙣 𝙎𝙩𝙖𝙣𝙞𝙨 𝙨̗𝙞 𝙑𝙞𝙧𝙩𝙪𝙤𝙯𝙞𝙞 𝘽𝙖𝙣𝙖𝙩𝙪𝙡𝙪𝙞, 𝙙𝙞𝙧𝙞𝙟𝙤𝙧𝙞 𝙍𝙖𝙙𝙪 𝙨̗𝙞 𝙄𝙡𝙞𝙚 𝙑𝙞𝙣𝙘𝙪.
- Spectacolul este prezentat de 𝗜𝘂𝗹𝗶𝗮𝗻𝗮 𝗧𝘂𝗱𝗼𝗿.
- Acompaniamentul este asigurat de Orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, 𝗱𝗶𝗿𝗶𝗷𝗼𝗿 𝗦𝗲𝗯𝗮𝘀𝘁𝗶𝗮𝗻 𝗥𝗼𝘀̗𝗰𝗮 iar coregrafia poartă semnătura maeștrilor 𝗕𝗿𝗮̂𝗻𝗱𝘂𝘀̗𝗮 𝘀̗𝗶 𝗡𝗶𝗰𝗼𝗹𝗮𝗲 𝗦𝘁𝗮̆𝗻𝗲𝘀𝗰𝘂.
Antonin Artaud. Familia Genci, Atelierele – la Fabrica de decoruri, de la ora 19.
Concert Cargo – la Codru Urban Garden (Cazarma U), de la ora 20. În deschidere: PANDORA. Bilete găsiți AICI.
-
𝐂𝐀𝐑𝐆𝐎 a primit din partea fanilor titulatura de ,,cea mai iubită trupă rock” din România. Melodii precum „Aproape de voi”, „Doi pași”, „Nu pot trăi fără tine”, „Mama” etc. sunt cântece de referință ale trupei, iar melodia „Dacă ploaia s-ar opri” de pe albumul „Spiritus Sanctus”, este considerată una dintre cele mai frumoase balade rock românești, fiind cea mai difuzată melodie de după Revoluția din 1989 și numărul 1 pentru 41 de săptămâni.Componența actuală a trupei Cargo înseamnă Adrian Igrisan (baciu)- voce, Tavi Pilan- tobe, Ionuț Carja – clape, Alin Achim – bass și David Cristian – chitară.
-
𝐏𝐀𝐍𝐃𝐎𝐑𝐀 s-a format în anul 2010 la Timișoara și abordeaza stilul hard’n’heavy. În cei 13 ani de activitate a cântat în cadrul multor festivaluri de renume din România, Pandora devenind un nume puternic în heavy metalul din vestul țării.Componența: Dragoș Moldovan – voce, Alin Stoenescu – chitară/voce, Sergiu Nadaban – tobe, Adrian Nițulescu – bas/voce, Shimmy – chitară/voce.
Stand Up Comedy with The Balkan Brain – la Manufactura, de la ora 20. Bilete găsiți AICI.
Filme la Cinema Victoria. Bilete și detalii AICI sau la casierie:
- 18:00 – Anticipation & Sighs, Scurtmetraje II Bienala Art Encounters
- 20:00 – Victoria
Unde se întâlnesc râurile – la Narațiuni sonore, de la ora 20.
Cadre & Forme | Spectacol A Matter of Time – la Faber, de la 20:30.
-
𝐀 𝐌𝐀𝐓𝐓𝐄𝐑 𝐎𝐅 𝐓𝐈𝐌𝐄 este un spectacol despre întâlnirea dintre 𝐦𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐞 și 𝐭𝐢𝐦𝐩, prin 𝐦𝐮𝐳𝐢𝐜𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐝𝐚𝐧𝐬, ce vizează mai multe noțiuni ale Timpului printr-o abordare experimentală de muzică generativă și tactilă. Creată live, prin compoziții parțial improvizate în prezența spectatorilor, muzica se traduce în dans și imagine prin proiecții video.
-
Music: Uțu Pascu
-
Dance: Alexandra Gîrbea
-
Lights: Cristian Popescu
- Spectacolul este adus în Timișoara la inițiativa coregrafei Alexandra Gîrbea și face parte din 𝐂𝐀𝐃𝐑𝐄 & 𝐅𝐎𝐑𝐌𝐄 – 𝑝𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚 𝑑𝑒 𝑑𝑎𝑛𝑠 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑙𝑒𝑥 𝑑𝑒𝑧𝑣𝑜𝑙𝑡𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝑎𝑠𝑜𝑐𝑖𝑎𝑡̦𝑖𝑖𝑙𝑒 Noi Re-Creăm 𝑠̦𝑖 Unfold Motion, inclus în 𝑃𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑢𝑙 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 „𝑇𝑖𝑚𝑖𝑠̦𝑜𝑎𝑟𝑎 2023 – 𝐶𝑎𝑝𝑖𝑡𝑎𝑙𝑎̆ 𝐸𝑢𝑟𝑜𝑝𝑒𝑎𝑛𝑎̆ 𝑎 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑖𝑖” (Timișoara 2023) 𝑠̦𝑖 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝑀𝑢𝑛𝑖𝑐𝑖𝑝𝑖𝑢𝑙 𝑇𝑖𝑚𝑖𝑠̦𝑜𝑎𝑟𝑎 𝑝𝑟𝑖𝑛 Centrul de Proiecte Timișoara.
Stand-up Comedy cu Gabriel Gherghe, Edi Vacariu, Paul Szabo și Nonic – la StudentsPub, de la 20:30.
V27_4 Nucleul unui întreg – la D’arc, de la 20:30.
- Viziunea celor de la Art Encounters este de a deveni un loc de intersecție pentru oameni, idei, culturi, comunități și de a creea o platforma deschisă pentru arta contemporană în raport cu orașul Timișoara și scena artei globale. Ei au încurajat mereu publicul să exploreze domeniul artei și să se aventureze într-un schimb permanent de cunostințe.
Cocolicious Thursdays – la Casa del Retro, de la ora 21.
El Nino – la Berărescu, de la ora 22. Bilete găsiți AICI.
SUMMER PARTY – ASMVT & D’ARC – în D’arc, de la ora 22. Intrarea este 20 de lei.
Expoziții permanente la Memorialul Revoluției
Program de vizitare: Luni – Vineri: 08-18, Sâmbătă: 10-18, Duminică: 10-18 (ultimul vizitator: cu 30 de min. înainte de închidere!). Bilete se pot achiziționa la intrare, prețurile fiind: 20 lei adulți, studenți și pensionari -cetățeni români: 10 lei, copii: 5 lei, taxă de fotografiere: 20 lei, taxă de filmare: 100 lei, taxă ghidaj (1-10 pers): 50 lei, taxă ghidaj peste 11 pers: 7 lei/pers, taxă consultanță de specialitate: 100 lei, pentru grupuri mai mari de 20 de persoane: foto gratuit.
- „Revoluția de la Timișoara, din 15-22 decembrie 1989”
- „Revoluția în alte orașe-martir”
- „Revoluție în București”
- „Timișoara anului 1990”
- „Justiție și Adevăr = Manipulare”
- „Cronologia Războiului Rece”
- „Și…cum era în comunism? ”
- „Propaganda comunistă și cultul personalității”
- „Granița și deportatrea”
- „Rezistența anticomunistă și Timișoara 1956”
- „Miniaturile Monumentelor dedicate Eroilor Revoluției din Timișoara”
- „Revoluția Română prin ochii copiilor”
- „Portrete de Eroi”- pasteluri realizate de Silvia Radu
- ” ’89 din uşă” realizată de Suzana Fântânariu
- Instalația „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”
- Expoziții temporare: Război în Ucraina și „Spre calea oarbă: comunism și dictatură în Albania (1944-1991)” – până în 28 iunie
Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”
- Expoziție temporară „Ziua Copilului”, American Corner.
Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș
- Festivalul Național de Folclor Petrică Moise, ediția A II-a, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timișoara, ora 19:00.
Muzeul Național al Banatului
- Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s”, Bastion Maria Theresia;
- Expoziția permanentă „Istoria militară a Banatului”, Bastion Maria Theresia, parter;
- Expoziția temporară „PRINȚ ȘI SULTAN. Decenii de război și fronturi fluctuante la hotarele sublimei porți”, Bastion Maria Theresia, mansarda B1;
- Expoziția temporară „Ciprian Porumbescu 170. O viață, o epocă, un ideal”, Bastion Maria Theresia;
- Expoziția „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele”, Bastion Maria Theresia, mansarda B2;
- Expoziție „Dans Nomad RETROSPECTIV”, Bastion Maria Theresia, etaj I, hol;
- Expoziție temporară „Epoca Frumoasă” – ilustrații realizate de copii, Bastion Maria Theresia, hol, etaj I;
- „Seri de poveste la muzeu” – Chirurgie antică. Două cazuri de trepanație descoperite în Banat. Invitat, Dr. Ștefan Popa , ora 18:00, Bastion Maria Theresia, Sala de Pedagogie Muzeală, etaj I.
Muzeul Național de Artă Timișoara
- MNArT Open View: „Încălzirea globală-problemă rezolvată” de Megan Dominescu;
- Expoziția temporară „Timișoara – portretul unui oraș”;
- Expoziție „Apogeul Artei Preistorice Europene Cultura Cucuteni”;
- Bienala Art Encounters , ediția a V-a;
- Expoziția temporară „Pictori germani din Banat”, Galeria L;
- Expoziția permanentă „Artă Bănățeană și Artă Modernă Românească”;
- Expoziția permanentă „Artă Europeană” – Fondul Ormos Zsigmond;
- Expoziția permanentă colecția „Corneliu Baba”;
- Expoziția permanentă ”Laborator restaurare-conservare”;
- Seratele Palatului Baroc – Serata Olimpicilor, Sala Barocă, ora 18:00.
Muzeul Satului Bănățean Timișoara
- Expoziția etnografică permanentă – ceramică, țesături, port, podoabe – Sala de expoziție permanentă;
- Expoziție „Paștele în Banat – Oul Pascal”.
Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara
- Spectacolul „Pantofii Roșii”, ora 18:00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!