Festivalul Național de Folclor „Tradiții la Români” – la sala Timișoara Convention Center, în perioada 9-10 noiembrie.
- Folclor românesc autentic, tradiții atent recuperate, cei mai îndrăgiți interpreți de muzică populară, ansambluri de renume din Timișoara, Baia Mare și Iași, sute de dansatori și instrumentiști, toate acestea reprezintă oferta Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș pentru Festivalul Național de Folclor „Tradiții la Români”.
- Invitațiile gratuite sunt disponibile pe platforma Eventim.
- Spectacolele celor două zile de festival vor putea fi urmărite online pe pagina de Facebook.
GreenAware × La Pas – Gustul ca patrimoniu – la GreenAware (Bulevardul 16 Decembrie 1989 nr. 54), de la ora 17. Complet gratuit.
-
„𝙊𝙛𝙚𝙧𝙞𝙢 o porție de 𝙗𝙤𝙧ș tuturor celor care doresc să guste din cultura culinară ucraineană”, spun organizatorii.
-
În 2022 a fost lansată în luna august cu un apel național către bucătari pasionați de gastronomie artizanală, care au fost invitați să candideze pentru o rețetă de borș, gătită în contextul gastronomiei locale din care aceștia provin.
-
Borșul ucrainean este din iulie 2022 pe Lista patrimoniului imaterial UNESCO pe cale de dispariție: „borșul este considerat parte a țesutului societății ucrainene, moștenirii culturale, identității și tradiției acesteia.” (extras dintr-o comunicare oficială UNESCO).
Autor vs. personaj: Cum se transformă viața în ficțiune – cu Iulian Tănase, Caius Merșa, Robert Șerban – la Cărturești din Piața Victoriei, de la ora 19. Discuția va porni de la romanul „Un animal necunoscut”, de Iulian Tănase.
Turneele n’autor: întâlnire cu Liviu Ornea și Bogdan Munteanu – la librăria independentă La două Bufnițe (Timișoara, Piața Unirii nr. 11, intrare de pe Matei Corvin), de la ora 19. Discuție moderată de Eli Bădică, coordonatoarea colecției n’autor.
Spectacol pentru copii – CENUȘĂREASA (HAMUPIPŐKE), la Teatrul Maghiar, de la ora 10 și 12. Coprodus cu Teatrul de Păpuşi „Kabóca” din Veszprém.
- Regie: Sramó Gábor
- Cine nu cunoaște povestea unei fete frumoase, cu inimă pură și cu un pantof de aur, care este ajutată de porumbeii albi pentru a deveni, în cele din urmă, soția prințului? Cu ajutorul păpușilor, aventurile bine-cunoscute se dezvoltă cu umor pe scenă, unde cei buni merită o răsplată demnă, iar cei răi sunt pedepsiți.
- Traducere în română la cască.
- Durată: 1h.
- Biletele costă 16/8 lei și se pot lua la teatru sau online.
Spectacol de teatru – Frați – în Sala 2 a Teatrului Național dinTimișoara, de la ora 19. Frank, Peter și Wally au vârste diferite, ocupații diferite, temperamente diferite, sunt frați. Timp de zece ani au fost obligați să se întâlnească un weekend pe an. Bilete sunt disponibile AICI.
O seară de divertisment la Reactor // Festivalul in : v z b l – în Sala Mare a Casei Tineretului, de la ora 19. Biletele se pot achiziționa la intrare:
-
Acces adulți: 30 lei
-
Acces elevi/studenți/pensionari: 20 lei
-
După un an dificil, Doru, Lucian, Adonis, Lucia, Calița, Alina și Renata încearcă să ofere publicului o seara de divertisment în care să uităm cu toții de lucrurile cu care ne confruntăm zi de zi. Doar că cei șapte urmează să îi interpreteze pe Marcel, Marius, Mircea, Mariana, Monica, Mălina si Màrta, iar asta e cea mai mică din problemele care urmează să apară în spectacol.
-
Un spectacol care atrage atenția asupra unui tip de divertisment românesc, construit pe ridiculizarea anumitor categorii vulnerabile.
Concert BOSQUITO & Cvartetul Passione, Harvis Cuni Padron, Horaţiu Boşca, Antonio Paizon – la Sala Capitol, de la ora 19. Bilete AICI.
Întâlnire Gratuită de Vorbit în Public „Timișoara Toastmasters” – la Casa Tineretului, Timișoara, sala 214, de la ora 20. Complet gratuit.
- „Ți-e frică să vorbești în public? Ai emoții și nu știi cum să le gestionezi? Crezi că te-ai face de râs pe scenă? Nu ești singurul. Frica vorbitului în public rămâne una dintre cele mai mari frici de pe Pământ. Este o emoție naturală pe care o simțim când nu suntem pregătiți și zeci de ochi ne privesc fiecare mișcare. Ce putem face în momentul ăla și cum ne putem descurca în fața unui public numeros? Aici intervin practica și exercițiul. Iar la Timișoara Toastmasters le punem pe primul loc săptămână de săptămână.
Ne întâlnim 2 ore în fiecare seară de miercuri și depășim frica de a vorbi în public prin practică și exercițiu. Fără presiune. Fără stres. Fără o miză aferentă. Ci cu unicul scop de a depăși un trac și a antrena o abilitate”, spun organizatorii.
Workshop: Singing Bodies: corp, voce și tehnologie, cu Denis Bolborea // Festivalul in : v z b l – la Centrul de Tineret din Aradului (Str. Dej Nr. 4), în perioada 7-12 noiembrie.
- Atelierul propune un mediu de cercetare, creație și reflecție, în care se va explora individual și colectiv potențialul creativ al relației dintre corp, voce și emoții.
- Denis Bolborea este performer, coregraf și sound designer. A absolvit UNATC în 2013, secția coregrafie. În căutările sale îmbină diverse tehnici de dans contemporan cu bagajul acumulat din dans urban și este interesat de conexiunea dintre voce și corp. În paralel se dezvoltă ca solist vocal și beatboxer, participând de-a lungul anilor în diverse proiecte în care se plasează la intersecția dintre aceste roluri.
- Înscrieri la telefon: 0721 854 016 sau în acest formular.
Workshop: Viața în furnicar – Portret colectiv al orașului – la MV (Cămin Studențesc 1MV, Bulevardul Mihai Viteazu 1), în perioada 9-11 noiembrie.
- Viața în furnicar – Portret colectiv al orașului este un workshop participativ realizat de artista Anna Bantiuc, de la Zpațiu – Chișinău, care are scopul de a investiga legăturile dintre individual și colectiv, privat și public.
- Timp de trei zile, participanții la workshop vor explora ideea de spațiu urban și ce reprezintă acesta pentru noi, cum îl percepem, cum găsim inspirație prin interacțiunea cu el și cum documentăm informația adunată, acordând atenție elementelor de legătură.
- Workshop-ul va presupune și parcurgerea unui traseu de identificare a spațiilor de locuire din Timișoara, cu focus pe balcon ca spațiu de tranziție între privat și public, printr-o dinamică de regăsire a unei conexiuni cognitive cu acestea. În încercarea de a le imagina în contexte diferite, de reconstruire la scară micro, veți fi invitați să vă creați propriul apartment deschis, din materiale descoperite în timpul periplurilor prin oraș.
- Număr limitat de locuri – 12 persoane, pe bază de înscriere la adresa: contact@metacontemporary.ro
Centrul Multifuncțional Bastion
- Expoziția „Timișul de altădată”.
Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”
- Expoziția de artă plastică „Povestea Toamnei”, Secția de Arte ,,Deliu Petroiu”.
Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș
- Festivalul Național de Folclor „Tradiții la Români”, ora 18:30, sala Timișoara Convention Center.
Muzeul Național al Banatului
- Vernisajul expoziției „Gărâna 2022 – Atelier de Creație”, ora 18.00, mansarda B1 din Bastionul Theresia;
- Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s” (Bastionul Maria Theresia);
- Exponatul lunii noiembrie: VAZĂ „Alegoria Primăverii cu doi putti și ghirlandă de flori” (Bastionul Maria Theresia, hol);
- Expoziția temporară „Incursiuni în istoria medicinei timișorene” (Bastionul Maria Theresia, hol).
Muzeul Național de Artă Timișoara
- „MNArT Open View: Interior de bloc” – a artistului Ion Grigorescu;
- Expoziția temporară „Oskar Szuhanek. Întoarcerea prodigioasă”.
Muzeul Satului Bănățean Timișoara
- Expoziția de afișe-colaj „Șvabii bănățeni” a pictorului Ștefan Jäger – Casa Națională;
- Expoziția temporară „Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara” – holul bibliotecii;
- Pictură naivă Viorel Cristea – Sala de expoziție a muzeului;
- Expoziții permanente: „Centre de ceramică din Banat”, „Podoabe bănățene”, „Costum popular” – Sala de expoziții a muzeului.
Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara
- Spectacolul „Frumoasa adormită”, ora 10:00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!