Timișoara Ideas Fest – în mansarda Facultății de Arte și Design, de la ora 19. Bogdan Simion vine în Timișoara pentru o seară de dialog, acompaniată de acorduri muzicale.
Festivalul de Film Documentar și Drepturile Omului One World România – proiecții de film la Cinema Victoria. Prețul unui bilet este 20 de lei, iar elevii/studenții/pensionarii au o reducere de 10 lei. Joi rulează filmele:
- Pentru mine tu ești Ceaușescu – de la ora 18:30. Adolescenții transformă în ficțiune o serie de documente oficiale și se raportează la tânărul comunist ca la un personaj de ficțiune, fără idei preconcepute, însușindu-și caracteristicile sale în funcție de pasiunile lor, prin prisma clișeelor din cinematografia comercială.
- Pădurea domestică – de la ora 21. Un film poetic și politic totodată, cu un discurs puternic, care sondează multiple straturi social-politice și psihologice, păstrând în același timp o atmosferă meditativă, probabil cea mai potrivită, de fapt, pentru a „trăi” natura ca o experiență.
Făcute în Fabric: “Fair Play Day” – proiecție de film în Piața Traian, de la ora 18. Accesul este liber.
-
Documentarul “Fair Play Day” este un experiment cinematografic, la granița dintre antropologie și video-art, filmat în decursul a 8 zile*. Are ca subiect central meciul de fotbal amator dintre echipele „rivale” ale Căsătoriților și Necăsătoriților, o tradiţie care se desfăşoară din anul 1936, în cartierul Fabric din Timişoara.
-
Filmul surprinde într-o cheie familiară și nostalgică fragmente din viața cartierului laolaltă cu felul în care erau pregătite meciurile și cu ritualurile ce erau însoțite. Fără o altă miză decât cea simbolică, această partidă a constituit un motiv de mândrie și emoție pentru toți jucătorii și vecinii cartierului.
- Făcute în Fabric, finanțat de Primăria Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara, sunt o serie de evenimente și rezidențe artistice ce reimaginează folosirea fizică și simbolică a spațiului comun, într-un demers menit să îmbunătățească calitatea locuirii, coeziunea și sentimentul de apartenență la unul dintre
cartierele emblematice ale orașului de pe Bega.
Concert Konikiewicz Trio – la Casa del Retro, de la ora 21. Intrarea este liberă.
- În 2015, pianistul Wojciech Konikiewicz a prezentat o nouă versiune a trio-ului său, care îmbină jazzul cu muzica contemporană și muzica etnică.
-
Ceilalți doi membri ai formației sunt doi muzicieni remarcabili care formează secțiunea ritmică: Marcin Lamch la contrabas și toboșarul Arek Skolik.
-
Trio-ul susține concerte în Polonia și în străinătate din 2007, printre altele în Mexic, India și Africa, precum și în Europa, obținând recenzii excelente și promovând cu succes jazzul polonez în lume.
Karaoke Party – la Josefin Pub, de la ora 20.
Concurs Foto – „Cea Mai Frumoasă Casă Din Banat”, organizat de Muzeul Național al Banatului. Se adresează fotografilor amatori sau profesioniști de orice vârstă.
- Concurenții pot participa cu cel mult trei propuneri. La sfârșitul perioadei de înscriere, juriul va alege 12 propuneri care vor intra în finală. În ultima săptămână a concursului, publicul va putea să își aleagă preferatele.
- Câștigătorii vor fi anunțați în 7 noiembrie 2022. Termenul limită pentru trimiterea fotografiilor este 31 octombrie 2022.
- Detalii despre premii și concurs găsiți AICI.
Workshop de arte performative cu Danijela Zajc // Festivalul in : v z b l – de la ora 10, la Centrul de Tineret Calea Aradului. Participare gratuită pe bază de înscriere.
- În perioada 10-21 octombrie, artista Danijela Zajc din Slovenia va susține un workshop de arte performative, pentru femei de diferite vârste, la Timișoara. Programul atelierelor se va face împreună cu participantele.
- În cadrul atelierelor vor fi explorate diferite domenii ale artelor spectacolului cu diferite expresii artistice, în mare parte legate de mișcarea și expresia corpului.
- Participantele vor explora următoarele domenii: teatrul oprimaților, teatru fizic, dans contemporan (lucrare la sol, lucru cu parteneri), spectacol, acrobații aeriene, lucrul cu voce și altele. Atelierele vor fi adaptate în funcție de interesele și abilitățile participantelor. Toate nivelurile și domeniile de experiențe sunt binevenite.
- La finalul atelierelor, va avea loc o scurtă prezentare a muncii noastre.
- Atelierul face parte din procesul de explorare al dezvoltării unei noi creații numită *Forest* de Danijela Zajc.
- Festivalul in : v z b l este organizat de Teatrul Basca în cadrul programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii, și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara.
Expoziția Kids in Pyramids – la Iulius Town, între orele 10 și 20, în Piațeta Intersport, până pe 17 octombrie. Un bilet este 10 lei și poate fi achiziționat de la Centrul Informațional. O vizită durează 45 de minute.
- Prin tehnologia interactivă destinată celor mici expoziția „Kids in Pyramids”, găzduită de Iulius Town, își propune să le deschidă un univers în care pot experimenta aventuri palpitante și educative în același timp.
- Copii cu vârste între 5 și 12 ani pot explora Egiptul Antic. Înconjurați de elemente arhitecturale emblematice și jocuri interactive, micii aventurieri vor intra în interiorul piramidelor, vor vizita camera sarcofagului, vor săpa în nisip căutând artefacte, vor găsi cheia camerei comorilor, vor afla despre hieroglife, vor construi mini piramide, vor urca pe Sfinx, dar vor avea parte și de multe alte surprize.
- Pe parcursul fiecărei vizite, cei mici vor fi îmbrăcați în faraoni, vor beneficia de activități educative și distractive în același timp, iar la final vor primi o diplomă de participare, care va reprezenta o amintire dragă a unor momente frumoase petrecute alături de prieteni sau părinți.
Centrul Multifuncțional Bastion
• Expoziția „Timișul de altă dată”.
Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”
• Expoziția „PAREIDOLIC DEUX: Ma vie en rose (comme une grande mascarade)”, Secția de Arte ,,Deliu Petroiu”. Expune Corina Balintoni , membru al Asociației Artiștilor Plastici ,,Romul Ladea” Timișoara.
Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș
• Înscrieri la Școala de Arte, orele 8:00–16:00, str. Emanoil Ungureanu, nr. 1, Timișoara.
Muzeul Național al Banatului
• Vernisajul expoziției „Incursiuni în istoria medicinei timișorene”, ora 18:00;
• Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s” (Bastionul Maria Theresia);
• Exponatul lunii octombrie „Spadă sudaneză de tipul Kaskara” (Bastionul Maria Theresia, hol);
• Expoziția temporară „Îndrăgostiți de amintiri” (Bastionul Maria Theresia, hol).
Muzeul Național de Artă Timișoara
• „MNArT Open View: Interior de bloc” – a artistului Ion Grigorescu;
• Expoziția temporară „Oskar Szuhanek. Întoarcerea prodigioasă”.
Muzeul Satului Bănățean Timișoara
• Expoziția de afișe-colaj „Șvabii bănățeni” a pictorului Ștefan Jäger – Casa Națională;
• Expoziția temporară „Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara” – holul bibliotecii;
• Pictură naivă Viorel Cristea – Sala de expoziție a muzeului;
• Expoziții permanente: „Centre de ceramică din Banat”, „Podoabe bănățene”, „Costum popular” – Sala de expoziții a muzeului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!