Descoperă patrimoniul Timișoarei în pas de dans – spectacol de dans „Lumea Valeriei – Cartier Iosefin”, de la ora 21, la Podul de Fier din Cartierul Iosefin. Participarea este gratuită.
- Spectacolul de dans folosește tehnologia digitală și elemente de AR pentru a spune povestea cartierului Iosefin.
-
„Pornește alături de noi într-o călătorie în timp, să cunoaștem Timișoara de altădată. Vom spune în pași de dans povestea din cartierul Iosefin a Valeriei Pintea, într-un spectacol care aduce trecutul în prezent. Te ajutăm să îți imaginezi orașul din alte vremuri ➟ cu elemente de realitate virtuală și augmentată”, transmit organizatorii.
Avanpremiera documentarului „Legenda Casei H” – de la 21:30, în Curtea Centrului de Proiecte (strada Vasile Alecsandri, nr. 1).
- Evenimentul marchează debutul proiectului „Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri”.
- Înainte de proiecție puteți să intrați în dialog cu echipa Harta Secretă: cu Andrei și Delia Herczeg – proprietarii casei, și Radu Mihăilescu – arhitectul Casei H.
Plimbare sonoră cu Maria Balabaș – de la ora 21, cu punct de plecare Podul Mihai Viteazul (fostul Jazz pod16).
- Plimbarea sonoră presupune o modificare de percepție fină: să fii în locuri pe unde treci, poate, zilnic, dar să fii concentrat cu totul asupra unor alte elemente. Sunetul devine modalitatea noastră de a intra pe teritoriul unei temporalități subiective, a spațiului unde un foșnet aparent neînsemnat poate recontextualiza o întreagă experiență. Practica impusă de compozitorul canadian R. Murray Schafer este, tocmai prin lipsa spectacularului, una dintre cele mai puternice modalități de a ne reapropria de locul în care ne trăim viețile.
- Maria Balabaș compune plimbări sonore din 2011 sub numele „Sunete care umblă”. Cu această inițiativă a participat la festivaluri în București, Cluj și Tulcea. Maria Balabaș este artistă multimedia și om de radio. În prezent, dezvoltă și inițiative de lucru în comunități rurale și practici de grădinărit ecologic.
- Evenimentul face parte din proiectul Narațiuni Sonore/Sonic Narratives – un traseu fizic și imaginar, care urmărește conștientizarea spațiului urban, trăit, explorat și (re)descoperit, a ecologicului de tip emoțional, acustic, senzorial și social.
Proiecție de film „Alcarras” – de la ora 21:30, la centrul comercial din Calea Șagului va fi prezentat filmul „Alcarras”, în regia Carlei Simon, în cadrul Caravanei Filmelor TIFF Unlimited la Timișoara. Filmul a câștigat Ursul de Aur (marele premiu) la Berlinala 2022.
Evening Dance pe Mal – la D’arc pe Mal, cu AnonimTM, uNoemi si Kjk, de la ora 18.
Party „For the love of good music” – la Garage Garden (Str. Palanca, nr. 2), de la ora 19. RSVP 0771373268.
Tură de alergat – la Baza Sportivă Politehnica nr. 1, str. Traian Lalescu 2, de la ora 20. Eveniment organizat de Alergotura.
- În parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara, membrii Alergotura au acces gratuit la Baza Nr 1 a Politehnicii.
- Toate turele Alergotura sunt gratuite și nu implică taxe, contribuții sau cotizații. Nu trebuie nici să fiți membru Alergotura.
Seară de vară în acorduri de chitară – cu Lia Burg, de la ora 18, la L’amande Desserts (Splaiul Protopop Meletie Drăghici, nr. 4). Participare gratuită, dar cu rezervare la numărul de telefon 0736788777.
Artă sonoră în spațiul public – prezentare de Carsten Seiffarth (DE), joi, 21 iulie, de la ora 19, la Comenduirea Garnizoanei Timișoara (Piața Libertății, nr. 5). Evenimentul face parte din proiectul Narațiuni Sonore/Sonic Narratives
- Carsten Seiffarth a urmat studii de muzică orchestrală la școala de muzică Franz Liszt, din Weimar (trombon) și studii de muzicologie/sociologie la TU Berlin. Din 1991, lucrează independent ca și curator și producător de instalații de artă sonoră și muzică contemporană. A organizat numeroase expoziții personale și de grup, la nivel internațional. Este editor al mai multor cărți: Singuhr 1996-2006; Tesla 2005-2007; Sam Auinger: A Hearing Perspective; Paul DeMarinis: Buried in Noise; Gordon Monahan: Seeing Sound.
- Arta sonoră ca instalație are propria abordare a spațiului public. Este artă specifică locului și timpului. Cu alte cuvinte, spațiul în toate dimensiunile sale variate stă la baza lucrării. Și acestei dimensiuni îi aparține sunetul.
Seară Discotheque – la Berărescu (Splaiul Spiru Haret, nr. 1), de la ora 20, cu DJ Seth. Intrarea este liberă, însă locurile sunt limitate. Rezervări se pot face la numărul de telefon 0740221482.
-
„Joi seară ne distrăm pe melodiile studenției pe malul Begăi! Scoate de la naftalină blugii evazați și cămașa florală și haide să te distrezi din nou ca în anii studenției, alături de gașca ta de prieteni!”, transmit organizatorii – Universitatea Politehnica Timișoara în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului.
Planetariu – la Iulius Town, până pe 31 iulie, între orele 11-21, curioșii de toate vârstele vor putea „explora” spațiul prin intermediul unui planetariu gonflabil. Prețul unui bilet este de 25 de lei. Spectacolul durează 30 de minute. Planetariul este amplasat în zona Food Court.
- „Turiștii spațiali” vor fi purtați spre imensitatea inimaginabilă a miliardelor de galaxii, către locurile de naștere ale stelelor, dar și unde acestea s-au stins. Vor mai vedea și cea mai mare stea din Univers, satelitul Pământului și multe alte curiozități.
- Principala proiecție este spectacolul fulldome „De pe Terra în Univers”, ce reprezintă o călătorie uimitoare prin Universul Observabil.
- Planetariul are un diametru de 8 m și dispune de un proiector digital special, ce poate oferi un spectacol pentru 30 de spectatori.
Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”
- Expoziția temporară „Souvenirs for the soul”.
Muzeul Național al Banatului
- Expoziția permanentă Ștefan Popa Popa’s (Bastionul Maria Theresia);
- Exponatul lunii iulie „Acvilă țipătoare mare” (Bastionul Maria Theresia, hol);
- Expoziția „O privire asupra viitorului – 100 ani de Pier Paolo Pasolini” (Bastionul Maria Theresia, Mansarda B1);
- Expoziția temporară „Îndrăgostiți de amintiri” (Bastionul Maria Theresia, hol).
- Expoziția temporară „150 ani de la întemeierea Muzeului Național al Banatului” (Bastionul Maria Theresia, Mansarda B1).
Muzeul Național de Artă Timișoara
- Expoziția de stampe japoneze Celebrities on floating worlds;
- MNArT Open View: lucrarea „Accident” a artistului Aurel Vlad;
- „Vaccin pentru nostalgie” – fotografii și colaje despre anii ′70-′80;
- Micro-Folie- reprezintă un muzeu digital mobil ce reunește colecții impresionante de capodopere din 12 instituții culturale și muzee de prestigiu din Franța;
- Expoziția permanentă Artă bănățeană modernă și icoane tradiționale;
- Expoziția permanentă 1+1+1 & SIGMA;
- Expoziția permanentă Corneliu Baba;
- Expoziția permanentă Artă românească;
- Expoziția permanentă Artă europeană.
Muzeul Satului Bănățean Timișoara
- Expoziția temporară Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara – holul bibliotecii;
- Pictură naivă Viorel Cristea – Sala de expoziție a muzeului;
- Expoziții permanente: Centre de ceramică din Banat, Podoabe bănățene, Costum popular – Sala de expoziții a muzeului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!