Se face mamaliga din 500 ml apa, 1 lgt sare, 1-2 lg ulei, 100 g faina de porumb- la microunde.
Dupa ce fierbe apa cu sarea si uleiul, se adauga faina, se lasa 5 minute la 750W, acoperit, apoi se amesteca (se scade la 500 W), lasand alte 12 minute si amestecand la jumatatea timpului. Se amesteca cu vreo 5 lg ciuperci (ce fusesera prajite cu ceapa si usturoi) si o bucatica de unt. Se imparte mamaliga in 3 forme mai marisoare unse cu unt. Pentru mamaliga, trebuiau fierte 700 ml apa cu 100 ml vin si 20 g unt, apoi adaugata faina cu ciuperci si coapta mamaliga la foc mic.
Se topeste 30 g unt si se amesteca cu uleiul de masline, se adauga ceapa toccata, 1 foaie de dafin si se rumeneste 1 minut. Se adauga si palariile ciupercutelor, cu interiorul in sus.
Se adauga sare si 2 lg apa sau vin. Se acopera si se lasa 3 minute. Se intorc ciupercile cu grija, si se mai lasa 1 minut, neacoperit. Se scoate, se lasa la scurs pe prosop din hartie. In tigaie, peste ceapa, se adauga coditele ciupercilor- tocate marunt si se lasa 1 minut la foc mediu. Se adauga sare, jumatate din maghiran si 3 lg de apa/vin. Se lasa 3 minute sa se evapore. Palariile ciupercilor, dupa ce s-au scurs, se trec prin faina, ou si la urma pesmet, apoi se prajesc in ulei de arahide.
Se aseaza in farfurie: sos, ciupercute…
Ciuperci cu mamaliga in sos de rosii
Se folosesc: 175 g faina de porumb, cu ciuperci, 8 ciuperci foarte mari, 1 pahar de otet, 5 lg unt, 2 lg ulei de masline, 300 g suc gros de rosii, 1 ceapa, 1 ½ pahar vin (150 ml), 4 crengute maghiran, 2 oua, 80 g pesmet, 4 pahare ulei de arahide, 3 lg unt pentru forme, sare, piper.
Citiți principiile noastre de moderare aici!