Locurile sunt însă de o frumuseţe aparte. Stăpâni sunt ciobanii. Mai modernizaţi decât acum o sută sau o mie de ani, însă tot balansul deal-vale pe plai mioritic îl fac. În satele cât de goale funcţionează iluminatul public, ceea ce reprezintă un semn de respect petru cei aflaţi la vetrele vechi. Drum asfaltat între sate, dar rămas cu piatră până în comună. Utilităţile de bază sunt instalate, cel puţin apa curentă, ridicându-se gradul de confort. Copii sunt puţini la şcoală, chiar şi cei mici făcând naveta până la unităţile de învăţământ. Speranţa dezvoltării e pusă acum în autostradă, care va trece pe aproape. Va facilita accesul în zonă şi le va mai da de lucru localnicilor.
Comuna Bara este aşezată pe drumul judeţean, însă nu se poate spune că această cale de comunicaţie este suficientă şi în măsură să asigure potenţialul turistic al zonei. Principala intrare se face de la Coşteiu, din drumul european recent modernizat şi recent… cârpit.
O intersecţie importantă este la Balinţ. De aici se poate urma calea asfaltată pe malul Begăi până la Bodo, o oază de linişte pentru localnici, dar şi pentru orăşeni. Din intersecţia pomenită, un alt drum duce la Bara, până în capătul localităţii, unde se termină şi asfaltul.
Mai departe, un drum de piatră, destul de bine întreţinut, însă destul de abrupt pe unele porţiuni, se îndreaptă către o nouă intersecţie. De aici se desparte din nou, spre satul Rădmăneşti unul, spre Dobreşti al doilea. De la Lăpuşnic la Dobreşti apare o porţiune de vreo cinci kilometri cu asfalt. Nu e niciun mister. S-a pornit cu asfaltarea acestei căi rutiere, căci de aici se poate face legătura către Ohaba Lungă şi către drumul naţional Lugoj- Făget. La Dobreşti se construieşte o mănăstire mare, deci modernizarea accesului se impune. Dar banii s-au terminat, alţii nu au mai fost alocaţi, aşa că acum o bună bucată, până la Bara, se merge tot pe piatră. Cum zona e de o frumuseţe impresionantă, urgentarea terminării drumului început ar suplimenta şansele zonei de a se dezvolta. Importantă ar fi şi modernizarea unei căi de acces către judeţul Arad, astfel încât din lunca Begăi să se ajungă în lunca Mureşului. Nu ar fi de asfaltat decât 10-20 km de drum, chiar la limita de judeţ. Ar fi un câştig extraordinar pentru toţi locuitorii unităţii administrativ-teritoriale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!