În fiecare zi de marţi şi vineri, între orele 18-20, aproape 200 de familii din Timişoara merg, pe rând, în zona Pieţei Badea Cârţan, acolo unde Ioan Jivu, primul producător ASAT le aduce coşul săptămânal cu produse bio. Roşii, castraveţi, ceapă, conopidă, morcovi, pătrunjel, cartofi, ardei, dovlecei, vinete şi varză, toate crescute şi îngrijite la Belinţ, după metode tradiţionale. „Toate aceste produse sunt sută la sută naturale, nu folosesc niciun fel de ierbicid, pesticid, insecticid sau îngrăşământ chimic pentru a le creşte. Uneori folosesc decoctul de urzică pentru îngrijirea legumelor”, explică Ioan Jivu.
S-a apucat de această treabă în urmă cu patru ani şi a fost primul producător din vestul ţării care s-a încumetat la asta. „Totul se face manual şi lucrez împreună cu familia. Uneori, atunci când găsesc oameni care să vrea să lucreze, mai folosesc şi zilieri. Am ştiut de la început că se poate face, dar nu aveam distribuţie la început şi cred că asta a fost cel mai greu: să găsesc oameni cărora să le vând produsele. Dacă în primul an am avut 22 de familii, în al doilea an am avut 80, iar acum numărul lor a ajuns la aproape 200”, spune Ioan Jivu. Acesta explică faptul că sistemul a fost preluat de la francezi şi nu prevede certificarea.
„Se merge pe bază de încredere peste tot. Ferma mea este tot timpul deschisă şi se poate vedea oricând, la Belinţ. Oricine poate vedea ce am acolo şi poate compara cu ce au în coş: dacă arată la fel, dacă miroase la fel sau dacă au acelaşi gust. Anual, toate familiile care sunt abonate sunt invitate la fermă să vină să vadă ce am pus, cum le-am pus şi sunt îngrijite legumele”, spune producătorul timişean. Între clienţii săi, o mare parte o reprezintă tinerii, familiile cu copii şi femeile gravide. De altfel, acest lucru se vede în zilele de distribuţie, când micuţii vin cu propriile plase pentru a-şi lua legumele preferate. „Am foarte multe gravide printre abonaţi şi s-au şi născut vreo şase copii de când familiile sunt abonate aici”, adaugă Ioan Jivu.Care este însă avantajele? „Câştigul meu este că îmi vând toată producţia. Iar în ceea ce-i priveşte pe consumatori, ei câştigă produse de calitate. Cumpără săptămânal un coş cu legume şi – vor nu vor- se îndeamnă să-l consume până la următorul coş, astfel încât ajung treptat să mănânce mai multe legume dintr-o gamă largă”, adaugă Ioan Jivu. Preţurile la care sunt cumpărate produsele bio sunt diferite. „Acum sunt peste preţul pieţei, pentru că a scăzut foarte mult piaţa, dar sistemul ia în calcul investiţia şi munca şi nu piaţa”, explică producătorul timişean.
Cum te abonezi la cosul cu produse bio?
În fiecare noiembrie are loc întâlnirea producătorului cu cei care doresc să devină abonaţi pentru anul viitor. La această întâlnire se stabilesc relaţiile cu consumatorii, se stabilesc preţurile, conţinutul coşului săptămânal şi se plăteşte un avans de 200 de lei cu care producătorul va începe lucrul, dar din care se va scădea apoi coşul. „Cei care doresc să devină abonaţi pot să sune la numărul de telefon 0722.292.871 pentru a afla detaliile privind locul şi ziua întâlnirii din noiembrie”, precizează Ioan Jivu. În plus, producătorul doreşte ca de anul viitor să se extindă. „Oamenii îmi cer şi fructe bio şi am în plan ca anul viitor să fac şi o livadă, care probabil în trei ani va fi pe rod. Până acum am mai colaborat cu producători de fructe din Periam”, spune acesta.
ASAT este Asociaţia pentru Susţinerea unei Agricuturi Ţărăneşti şi are ca obiectiv contribuţia la dezvoltarea unei agriculturi durabile şi la promovarea unei economii solidare între oraş şi sat. ASAT urmăresc să asigure consumatorilor o alimentaţie sănătoasă bazată pe produse bio, la un preţ just şi accesibil.
Citiți principiile noastre de moderare aici!