Tot pe drumul european se află şi satul Chizătău, în timp ce Gruni şi Babşa se află mai spre nord, în lunca Begăi, acolo unde astfaltul se cam termină. Belinţul e o comună destul de mare, căci are aproape 3 000 de locuitori pe o suprafaţă totală de 6 700 hectare. Numărul de locuitori e în scădere, ne spunea primarul Gheorghe Florin Laza, care avea să constate că în zonă au fost multe decese în ultima perioadă. Aceasta în ceea ce priveşte datele oficiale, deoarece în regiune s-au stabilit mulţi orăşeni, de la Timişoara şi Lugoj, dar cei mai mulţi nu şi-au făcut şi mutaţia. După unele aprecieri sunt chiar o mie de persoane în această situaţie. Nu toţi locuiesc permanent aici, ci vin mai mult în weekend şi în vacanţe. Zona preferată pentru relaxare este în primul rând Babşa. Locul e cu adevărat deosebit, căci se află la poalele unor dealuri domoale, dincolo de Bega şi de Canalul Timiş- Bega. E un loc aproape sălbatic, noroc că există curent electric şi un drum asfaltat ce se prezintă în condiţii bune. Se circulă rar, deci dacă nu ai maşină te vezi obligat să o iei pe jos, cale de opt kilometri!
Locuitorii de aici se şi plâng de acest neajuns, precum şi de faptul că, fiind pe o derivaţie, nicio activitate socialeconomică prea intensă nu se desfăşoară. Pe vremuri se făcea multă legumicultură, dar acum au rămas bătrânii, care nu mai pot merge la muncă pe câmp ca în tinereţe.
Nu se mai cresc animale mari, însă a crescut simţitor numărul ciobanilor şi al oilor. Zona e prielnică, deoarece se găseşte apă, păşunile sunt bogate, iar clima e blândă şi iarna.
Părăsită stă la Babşa şi biserica romano-catolică, construită în vale, în marginea de vest a satului, răzleţ de vatra satului. Catolici nu mai sunt, iar lăcaşul de cult nu mai e îngrijit. E profanat de te miri cine, căci oprelişte nu există, decât un vechi gard de sârmă ciuruit şi câteva crengi puse în poartă.
În ultimii ani au sporit şi aici utilităţile. De fapt, au pornit de la zero. Integrarea în Uniunea Europeană are acest efect: vor, nu vor politicienii români, chiar şi satele se modernizează. Banii vin greu, bugetele locale sunt secătuite de lipsa unităţilor economice performante, însă din ce se adună, din ce se mai alocă de la judeţ, de la guvern ori din fonduri europene, se mai vede câte ceva. Şi Belinţul, şi Chizătăul au acum apă curentă. La Gruni s-a ajuns cu execuţia aproape de final şi mai trebuie bani doar pentru pompe. Babşa, satul cu multă apă, nu are deocamdată apă la robinet, ci doar proiecte… Canalizare nu e pe nicăieri. Sunt depuse două proiecte, unul pentru Belinţ şi Chizătău, celălalt pentru Gruni. Abia atunci se va pune problema asfaltării străzilor, care acum sunt cu piatră. Autostrada va trece la 500 de metri de Belinţ. E o veste bună, căci se va mai decongestiona traficul din comună.
Citiți principiile noastre de moderare aici!