Profesoară de sport şi proaspătă absolventă a Şcolii de Arte din Lugoj, Simona Dengel a descoperit şi s-a îndragostit de această artă a sticlei. De mai bine de doi ani în satul Coştei, lângă Lugoj, profesoara are un atelier propriu unde crează adevărate minuni pe sticlă. Consideră că cele două activităţi pe care le desfăşoară în acest moment se completează minunat, le face cu pasiune şi îi aduc satisfacţii pe măsură.
„Activitatea este orientată spre realizarea vitraliului prin metoda clasică a “legării” sticlei în bare de plumb, sticlă care este colorată în masă, neexistand riscul decolorării în timp, chiar dacă soarele acţionează mult timp asupra vitraliilor” ,ne-a spus artista care în prezent execută vitralii şi cu sticlă faţetată şi cu sticlă fuzionată.
Vitraliul face parte din tehnicile artistice specifice decoraţiei monumentale . Expresia plastică a vitraliului este construită din structurarea compoziţională a spaţiului plastic cu ajutorul culorilor lumină, filtrate de sticlele colorate în masă sau în straturi, cu aportul grafic al desenului reţelei de plumb, al intervenţiei picturale pe sticlă, al texturilor şi al structurii sticlei.
Conceput pentru a decora specific, golurile de ecleraj din monumentele de arhitectură, vitraliul a adus acestora un plus de frumuseţe şi emoţie, prin culoarea lumină , prin simbolismul adus de aceasta , prin ineditul compoziţiilor şi prin expresivitatea lor. Smerit supus legii spaţiului în care se montează, vitraliul a cunoscut de-a lungul vremii, forme dintre cele mai diverse de expresie. La o primă analiză vom constata existenţa mai multor tipuri de vitralii pe care artista le realizează în acest moment: vitraliul bidimensional clasic, vitraliul din dale de sticlă, vitraliul din elemente de pastă de sticlă şi vitraliul tridimensional, spaţial. Din punctul de vedere al tehnicii de realizare a vitraliului se pot distinge: vitraliul clasic închis în reţea de plumb, vitraliul Tiffany, închis într-o reţea de folie de cupru şi cositor, vitraliul cu prinderi neconvenţionale bi şi tridimensionale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!