În prima zi a festivalului va avea loc in Timisoara, preselecția concurenților de către un juriu format din Gheorghe Oprea, Mărioara Murărescu, Gelu Stan, Tiberiu Ceia și Gheorghe Tunea. Concursul finaliștilor se va desfășura miercuri, 6 octombrie, începând cu ora 18:00, pe scena Casei de Cultură din stațiunea Buziaș și va fi urmat de recitalurile invitaților. Probele de concurs sunt interpretarea unei piese fără acompaniament muzical, obligatoriu doină sau baladă, o piesă cu acompaniament muzical din zona pe care o reprezintă concurentul și recitarea unei poezii, prezentarea costumului sau a unui obicei local. Gala Laureaților va avea loc pe 7 octombrie, ora 18:00, pe scena Operei Naționale din Timișoara, unde se vor acorda următoarele premii: trofeul „Mariana Drăghicescu”, în valoare de 3000 RON, premiul I, în valoare de 2000 RON și premiul II și III în valoare de 1500 respectiv 1000 Ron, dar și mențiuni.
Festivalul se va încheia in data de 8 octombrie cu un spectacol omagial care va avea loc începând cu ora 18:00, la Bogâltin – Cornereva, județul Caraș – Severin, locul de naștere al interpretei.
Concurenții și invitații vor fi acompaniați pe tot parcursul festivalului de Orchestra Ansamblului Banatul Timișoara, avându-l ca dirijor pe Sebastian Roșca. Cazarea și masa se va face în Timișoara, Buziaș și Herculane în funcție de desfășurarea manifestărilor, iar transportul tuturor concurenţilor va fi suportat de către instituţia care deleagă şi girează concurentul sau personal, de către concurent. SCTB Buzias indeplineste dubla calitate de sponsor si partener.
Mariana Drăghicescu s-a născut în 18 septembrie 1952 în satul Bogâltin, comuna Cornereva, județul Caraș-Severin. A cântat încă din copilărie, în cadrul Casei de Cultură din Băile Herculane, iar primul șlagăr, a fost „Duce-m-aș și m-aș tot duce la măicuța mea, la cruce”, imprimată la Radio Timișoara în 1972. Cântăreața se specializează pe repertoriul bănățean și continuă să colaboreze cu orchestra „Lazăr Cernescu” din Caransebeș, dirijată de Nicolae Perescu, apoi se alătură orchestrei Banatul din Timișoara aflată sub conducerea lui Gelu Stan. Se bucură de dragostea publicului, are o mulțime de turnee naționale și imprimări ale pieselor culese și adaptate la radio Timișoara și București, participă la festivaluri și concursuri de muzică populară și este recompensată cu mai multe premii. Se stinge mult prea devreme la 3 aprilie 1997 în Toronto, Canada, iar acum o comemoram prin intermediul acestui festival.
Citiți principiile noastre de moderare aici!