Dacă Timişul nu se poate lăuda nici cu producţie de energie hidro şi nici eoliană, de o săptămână oferă o premieră pentru regiune, dar şi pentru România, în domeniul energiei soarelui. La Buziaş a fost inaugurat, vineri, un prim parc fotovoltaic. Este primul asemenea parc din regiune şi, după ultimele informaţii, singurul funcţional din România.
Energia solară este captată cu ajutorul a 3900 de panouri solare, desfăşurate pe o suprafaţă totală de 19.000 de metri pătraţi. Locaţia este o fostă bază a unei societăţi de construcţii, transformată. “Aici am avut ocazia să mă reinventez. Locaţia a fost o bază de construcţii şi a fost transformată în parc fotovoltaic”, a declarat Lucian Perescu, deţinătorul firmei timişorene care a investit două milioane de euro pentru a pune la punct locaţia. Alături de el, la deschiderea oficială a parcului au fost Titu Bojin, preşedintele CJ Timiş şi Alger Viorel Ilaş, primarul Buziaşului.
Panourile solare folosite la “popularea” locaţiei sunt produse de o societate cu capital spaniol, în cadrul filialei care funcţionează deja a Timişoara. „Siliken a deschis fabrica de la Timişoara simţind potenţialul acestei pieţe şi anticipând o dezvoltare puternică a sectorului energiei regenerabile în România. Până în prezent, toată producţia de aici era destinată exportului, aşadar inaugurarea parcului fotovoltaic de la Buziaş reprezintă un moment-cheie în evoluţia companiei, fiind primul proiect românesc de amploare realizat cu ajutorul produselor noastre şi un excelent punct de plecare pentru proiecte locale viitoare”, a declarat Salvador E. Falaguera Sarrias, director de producţie al Siliken S.A.
Energia verde, un domeniu cu multe probleme
Cazul parcului fotovoltaic de la Buziaş este unul fericit. Lucian Perescu nu este la prima investiţie de acest gen, el a mai ridicat un parc pentru energia eoliană, la Oraviţa, dar şi câteva microcentrale, la Muntele Mic. La Oraviţa centrala eoliană este deja funcţională, iar curentul electric produs este livrat în reţeaua naţională de furnizare a electricităţii. Cu microcentralele situaţia e puţin diferită. Se pare că pentru curentul produs aici nu s-a putut face conectarea în sistem, ceea ce face ca investiţia să nu fie deloc viabilă. Chiar şi aşa, Perescu este încrezător în investiţiile noi în acest sector al energiei verzi. “Este un domeniu de viitor, este trendul pe care va trebui să îl urmăm. Ştiu că există mari presiuni pentru utilizarea tot mai mult al acestui tip de energie. Cu cât vom fi mai mulţi cu atât va fi mai bine, iar energia mai ieftină. Deocamdată, cu centrala de aici, cu cea de la Oraviţa şi cele de pe Muntele Mic ocupăm cu domeniul energiei aproximativ 10% din cifra de afaceri a firmei. Vreau să investesc în continuare şi procentul pe care îl va ocupa în activitatea noastră să ajungă la 80%”, ne-a mai declarat Lucian Perescu.
Parc fotovoltaic de doua milioane de euro la Buzias
Citiți principiile noastre de moderare aici!