Întâlnirea a avut loc in Poiana Braşov, Romania, si a reunit atât funcţionari cu statut special din sistemul penitenciar românesc, angajaţi ai celor trei centre de reeducare din Romania, cât şi specialişti ai sistemelor de justiţie juvenilă din Spania, Franţa, Ungaria şi Italia.
Începând cu anul 2010, Centrul de Reeducare Buziaş, ca aplicant principal, este implicat alături de celelalte doua instituţii similare din ţară: Găeşti şi Tg. Ocna, în implementarea proiectului cofinanţat de Uniunea Europeana „Parteneriat de formare pentru o societate inclusivă”, proiect cu valoare de 800.000 euro, finanţare nerambursabilă.
Alături de unităţile penitenciare din ţară, în proiect au fost implicate unităţi penitenciare din Franţa, Spania,Ungaria şi Italia, Universitatea Tibiscus din Timişoara, Universitatea Politehnică Timisoara, Asociaţia Franceză de Criminologie, Departamentul de Justiţie Juvenilă din Spania, Facultatea de Medicina şi Chirurgie – Universitatea Pavia din Italia, Asociaţia de Formare Profesională a Adulţilor – Franţa şi Universitatea de Studii din Salerno.
„Proiectul,derulat pe o perioada de 2 ani, a vizat realizarea unui schimb de bune practici între angajaţii celor trei centre de reeducare ce funcţionează în România şi profesionişti din instituţii similare aparţinând statelor implicate în proiect. Pentru atingerea acestui obiectiv, au fost organizate 4 stagii de practică în unităţi penitenciare, ce au în custodie minori, în Ungaria, Franţa, Spania şi România, stagii în cadrul cărora 60 de funcţionari publici cu statul special din sistemul penitenciar românesc, au putut observa modul şi metodele de lucru ale specialiştilor unităţilor penitenciare ce îşi desfăşoară activitatea în cele trei state, partenere în proiect” a precizat Lavinia Solotchi, purtător de cuvânt.
De asemenea, prin organizarea a 4 vizite de lucru, 2 workshop-uri şi 4 serii de diseminare a informaţiilor, alţi 90 angajţi au beneficiat de formare profesională în domeniul asistării minorilor delincvenţi.
Echipa de management a făcut un demers de prelungire a proiectului datorită impactului deosebit de important la nivelul sistemului penitenciar, în perspectiva modificării codului penal şi a codului de procedură penală, care prevede transformarea penitenciarelor pentru minori şi tineri în centre de detenţie şi a centrelor de reeducare în centre educative.
În concluzie, parteneriatul proiectului îşi propune, ca prin seria de activităţi desfăşurate şi produsele dezvoltate în cadrul schimbului de bune practici între instituţiile partenere din România, Franţa, Italia, Spania şi Ungaria, să ducă la identificarea unor soluţii şi propuneri pentru reformarea politicilor care reglementează funcţionarea centrelor de reeducare pentru minori şi la dezvoltarea( inclusiv pilotarea) unui model inovativ de muncă cu tinerii instituţionalizaţi şi de formare a personalului din centrele de reeducare. Acest model poate fi generalizat şi astfel poate contribui la modernizarea şi adaptarea instituţiilor de reeducare a minorilor delincventi din Romania la noile provocări aparute pe plan economic şi social.
Stagii de practica in unitati penitenciare, ce au in custodie minori
Reactualizat la:
În perioada 16.07 – 21.07.2012, Centrul de Reeducare Buziaş a organizat conferinţa finală de evaluare a proiectului „Parteneriat european de formare pentru o societate inclusivă”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Citiți principiile noastre de moderare aici!